Blogimerkintöjä

Uuteen kotiin – sujuva ja edullinen muutto

Onnea uuteen kotiin! Oli se sitten oma tai vuokrattu, on se aina koti, ja mikäpä olisikaan mukavampaa, kuin päästä mahdollisimman nopeasti ja stressittömästi nauttimaan ensimmäisestä koti-illasta uudessa asunnossa. Lue tästä vinkit sujuvaan ja edulliseen muuttoon.

Tosiasia nimittäin on, että muutosta aiheutuu aina kuluja. Uudesta vuokrakodista on maksettava vuokravakuus tyypilllisesti jo ennen kuin edellisen asunnon vakuus on maksettu tilille. Lisäksi kuluja tulee myös muuttolaatikoista ja muuttoautosta, sekä mahdollisesti myös esimerkiksi päällekkäisistä sähkösopimuksista. Muuttoon kannattaakin varautua hyvissä ajoin ja ottaa selvää kaikista sen kiemuroista.

Kun uusi koti on selvillä ja vuokrasopimus allekirjoitettu, kannattaa alkaa heti suunnitella muuttoa. Ensimmäiseksi, irtisano vanhan asunnon vuokrasopimus, sillä ethän halua maksaa vuokraa kahdesta asunnosta samanaikaisesti. Vuokralaisen puolelta vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi irtisanomiskuukauden viimeisestä päivästä lähtien. Toisin sanoen, jos irtisanot vuokrasopimuksen vaikkapa lokakuun viides päivä, päättyy sopimuksesi marraskuun viimeisenä päivänä. Vuokralaisen irtisanomisaikaa ei lain mukaan voi sopimuksella pidentää, joten jos vuokrasopimuksessasi mainitaan pidempi irtisanomisaika, on tämä ehto mitätön.

Tee muuttoilmoitus maistraattiin. Voit tehdä muuttoilmoituksen netissä tai esimerkiksi postista saatavalla lomakkeella. Maistraattiin tehdyn muuttoilmoituksen tiedot välittyvät automaattisesti Suomessa viranomaisille sekä monille muille palveluntarjoajille, kuten pankeille, vakuutuslaitoksille ja Kelalle sekä myös useille kaupallisille toimijoille. Postin muuttoilmoitussivulla kerrotaan, kenelle tieto uudesta osoitteestasi välittyy automaattisesti. Listan ulkopuolisille sekä tietysti sukulaisille ja ystävillesi on uusi osoite ilmoitettava erikseen, vaikkapa perinteisillä osoitteenmuutoskorteilla. Kun teet osoitteenmuutokset ajoissa ja kaikille tahoille, et todennäköisesti tarvitse maksullista postin edelleenlähetyspalvelua.

Ilmoita muutosta erikseen myös sekä vanhan että uuden kodin isännöitsijälle, sillä nämä eivät saa tietoja maistraattiin tehdystä muuttoilmoituksesta. Näin esimerkiksi vesimaksujen ja parkkipaikkamaksujen laskutus vanhassa taloyhtiössä päättyy sujuvasti, ja vastaavasti voit uudessa taloyhtiössä varata parkkipaikan ja vaikkapa saunavuoroja heti muutosta lähtien.

Ilmoita muutosta työnantajallesi. Näin varmistat palkkakuitin saapumisen oikeaan osoitteeseen myös jatkossa. Selvitä myös, oletko oikeutettu ylimääräiseen muuttovapaaseen. Näin voit sopia muuttopäivän arkipäiväksi, jolloin esimerkiksi muuttoauton vuokra voi olla viikonloppuhintoja edullisempi, etkä myöskään joudu käyttämään muuttoon lomiasi tai pahimmassa tapauksessa ottamaan palkatonta vapaapäivää.

Seuraavaksi irtisano sähkösopimuksesi ja tee uusi sopimus uuteen osoitteeseesi. Mikäli sinulla on toistaiseksi voimassaoleva sähkösopimus, on sen irtisanomisaika kaksi viikkoa. Uuden sopimuksen taas voit tehdä aikaisintaan kolme kuukautta ennen muuttoa, mutta sopimuksen tekeminen ja sähkön saanti uuteen kotiin heti muuttopäivästä lähtien onnistuu myös aivan viime tipassakin soittamalla sähköyhtiöön, ei ehkä kuitenkaan samana päivänä.

Myös nettiliittymän siirto uuteen osoitteeseen kannattaa hoitaa heti, kun muuttopäivä on tiedossa. Ota yhteyttä nettiliittymän tarjoajaan ja selvitä, miten toimia, jotta netti olisi käytössä uudessa kodissasi heti muuttopäivästä lähtien ja mahdollisimman pienillä kuluilla.

Tärkeää on myös hyvissä ajoin varmistaa kotivakuutuksen ja mahdollisten muiden vakuutusten siirto uuteen osoitteeseen. Kotivakuutus on voimassa muuttopäivänä sekä vanhassa että uudessa osoitteessa, ja kattaa siis myös muuton aikana tapahtuneet vahingot. Kannattaa myös kysyä vakuutusyhtiöltä muuttovakuutuksesta, etenkin, jos apunasi on talkooporukka, sillä muuttovakuutus kattaa mahdolliset muuttoporukan vahingot ja loukkaantumiset. Muuttovakuutus on yleensä maksuton.

Muuton yhteydessä on myös hyvä tarkistaa vakuutusturvan kattavuus yleisesti. Vakuutusmaksujen suuruus riippuu yleensä asunnon koosta, joten suurempaan tai pienempään asuntoon muuttaessasi vakuutusmaksukin todennäköisesti muuttuu. Kannattaa myös huomata mahdolliset muutokset irtaimiston arvossa.

*REKLAAMI

Kun erilaiset sopimusasiat on hoidettu, voit alkaa muuton käytännön järjestelyihin. Mikäli omassa tai lähipiirin käytössä ei ole tilavaa pakettiautoa, voi muuttoauton vuokraaminen olla tarpeen. Muuttoauto voi kertakustannuksena tuntua isolta, mutta kannattaa miettiä myös vaihtoehtoja – haluatko siirtää tavarasi pienessä henkilöautossa, jolloin joudut tekemään useita edestakaisia reissuja, ja mahtuvatko huonekalusi edes henkilöautoon? Toisaalta erilaisia pakettiauton vuokrauspalveluita on useita, ja monet niistä varsin kohtuuhintaisia. Kannattaa kuitenkin siis varmistaa pakettiauton koko ja että ruokapöytäsi ja sänkysi mahtuvat autoon.

Mieti myös, kuka tavarasi kantaa muuttoautoon ja autosta uuteen asuntoon. Onko ystäväpiirissäsi riittävästi vapaaehtoisia apujoukkoja vai tarvitsetko apuun ammattimaisia muuttomiehiä? Luotettavat ystävät voivat olla hyvä apu, mutta varmista, voivatko he todella sitoutua avuksesi muuttopäivänä. Ammattimaiset muuttomiehet toisaalta tietävät, mitä tehdä ja miten tavarat kannattaa autoon pakata, jolloin ehkä selviät vähemmillä edestakaisilla ajoreissuilla.

Entäpä muuttolaatikot? Monet muistelevat muuttoja, joissa tavarat oli pakattu banaanilaatikoihin ja jätesäkkeihin, mutta muistot eivät useinkaan ole kovin hyviä. Laatikoista pettää pohja ja erikokoisia laatikoita on vaikea pakata järkevästi muuttoautoon. Jätesäkit repeilevät ja tavarasi ovat kevätloskaisella pihamaalla. Kunnon muuttolaatikoita voi vuokrata muuttofirmoista, vaikka ei muita muuttopalveluita käyttäisikään, ja hinta ei todellakaan päätä huimaa. Laatikoiden päivävuokra, vaikka pienikin, myös kannustaa purkamaan tavarat rivakasti paikoilleen uudessa asunnossa, jolloin pääset nopeammin nauttimaan uudesta kodista.

Muutto on myös hyvä tilaisuus käydä läpi kodin kaappeja ja hankkiutua eroon ylimääräisestä tavarasta. Varastossa vuosia lojuneet tavarat eivät todennäköisesti ole kovin välttämättömiä – ovathan ne pölyttyneet säilössä tähänkin asti – joten kannattaa käyttää tilaisuus hyväkseen ja karsia tavarapaljoutta.

Tavarat voi jakaa vaikkapa kolmeen pinoon – mukaantulevat tavarat yhteen pinoon, ehjät ja hyväkuntoiset, mutta turhat myyntiin tai hyväntekeväisyyteen menevään pinoon ja huonokuntoiset roskispinoon. Myyntipinoon päätyvät tavarat voit myydä itse esimerkiksi erilaisilla kirpputoreilla tai netin myyntisivuilla tai lahjoittaa ystäville tai hyväntekeväisyyteen. Huonokuntoisista tavaroista kannattaa hankkiutua suosiolla eroon. Kierrätä, mitä voit, kuten tekstiilit, paperit ja metalli, tuhoa henkilötietoja sisältävät paperit ja muuten hävitä tavarat asianmukaisesti.

Pakkaa mukaanotettavat tavarat huolellisesti, suojaa särkyvät esineet esimerkiksi kuplamuovilla tai sanomalehdellä, käytä myös esimerkiksi ylimääräisiä vuodevaatteita hyväksesi esimerkiksi kodinelektroniikan tai valaisimien pehmusteina. Älä pakkaa laatikoita liian painaviksi. Vaikka muuttoapusi jaksaisikin nostaa painaviakin laatikoita, joudut todennäköisesti itsekin siirtelemään niitä sekä muuttopäivään valmistautuessasi että muuttokuormaa purkaessasi uudessa kodissa.

Pakkaa vuodevaatteet ja seuraavan päivän vaatteet, pyjama, hammasharja sekä tarvittava kosmetiikka erilliseen muuttokassiin, jolloin löydät välttämättömimmät tavarat helposti. Kannattaa myös varata uuden kodin jääkaappiin ainakin iltapala ja aamiaistarvikkeet, mielellään myös välipalaa muuttopäivälle.

Mikäli mahdollista, merkitse laatikoihin, mihin huoneeseen ne uudessa kodissa kannetaan. Samoin huonekaluihin kannattaa merkitä tarralla tai vaikka maalarinteipillä, mihin ne uudessa asunnossa sijoitetaan. Myös pohjapiirroksesta voi olla apua. Näin tavaroita ei tarvitse siirrellä edestakaisin muuttokaaoksen keskellä.

Älä jätä pakkaamista viime tippaan. Pakkaaminen vie yllättävän paljon aikaa, ja muuttopäivänä sinulla ei todennäköisesti ole enää aikaa pakkaamiseen. Aikasi kuluu paitsi muita ohjatessa myös esimerkiksi muuttosiivouksen tekemisessä. Vuodenajasta ja säästä riippuen voi olla hyvä myös suojata uuden asunnon lattia muuton ajaksi pahvilla tai sanomalehdillä. Näin vältyt suuremmalta kurasotkulta etkä joudu uudessa kodissasi heti lattianpesuun.

Muuttaminen voi kaikesta suunnittelusta huolimatta maksaa yllättävän paljon. Muuttokuorma onkin suurempi, kuin luulitkaan, ja muuttoauton ja -avun vuokra-aika pitenee. Tavaroita rikkoutuu tai katoaa. Puhumattakaan aina eteen tulevista hankinnoista uuteen asuntoon. Vanha sohva ei sovikaan uuteen asuntoon tai asuntoon täytyykin tehdä pientä remonttia. Mikäli säästöjä ei ole käytettävissä, voi yllättäviin tilanteisiin saada rahoitusta nopeastikin eri lainantarjoajilta. Lainojen vertailu Suomessa on varsin helppoa vertailusivustojen avulla, ja todella kannattaa, sillä erilaisia vaihtoehtoja on useita.

Avain onnistuneeseen ja edulliseen muuttoon on siis muuton huolellinen suunnittelu ja asioiden hoitaminen hyvissä ajoin etukäteen. Kun muutto on onnistuneesti takana, voikin alkaa keskittyä mukavampiin asioihin, kuten vaikkapa tupareiden järjestämiseen.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI