Blogimerkintöjä

Valitse itsellesi paras laina – näin sen teet!

Oikean lainan valitseminen voi olla jonkinasteista rakettitiedettä itse kullekin. Lainoja on putkahdellut vuosien varrella markkinoille huima määrä. Enää lainoja ei välttämättä tarvitse lähteä hakemaan pankista hattu kourassa, vaan voit jopa hakea lainaa helposti netistä. Paras pikalaina 24 7 ilman kuluja löytyy netistä muutamalla haulla. Mutta miten sen oikean ja itselleen parhaiten sopivan lainan sitten oikein voi valita?

Lainantarjojajia on netissä tusinoittain ellei jopa sadoittain. Vastaan tulee helposti valinnan vaikeus ja lainojen määrä suorastaan lamauttaa asiakkaan. Kun vaihtoehtoja on olemassa niin monia, voi olla vaikeaa valita itselleen sopiva laina. On olemassa paljon erilaisia kuluja, korkoja, lainan määriä, maksuaikatauluja ja vaikka mitä muuta, mitä pitäisi ottaa huomioon.

Tässä artikkelissa käymme läpi parhaat vinkit siihen, kuinka voit valita itsellesi sopivan lainan!

Mihin tarvitset lainaa?

Lainoja on netissä moneen eri tarkoitukseen. Niitä löytyy aina pienlainoista kulutusluottoon, joustoluottoon, asuntolainoihin ja autolainoihin. Joskus rakkaalle lapselle on jopa annettu monta eri nimeä, vaikka kyseessä olisikin käytännössä sama laina. Ensimmäinen askel on miettiä, että millaista lainaa tarvitset. Jotta voit vastata tähän kysymykseen oikein, tulisi sinun ensin tietää, mihin tarvitset lainaa.

Mikäli lainaa tarvitaan asuntoa varten, on lainan tyyppi melkoisen selvä. Asuntolainaa voi hakea helpommin omasta pankista. Monet pankit mahdollistavat myös asuntolainan hakemisen suoraan netin kautta. Netistä ei kuitenkaan muutoin voi hakea satojen tuhansien eurojen asuntolainaa. Mikäli siis asunnon ostaminen on kiikarissa, kannattaa rientää pankkiin.

Jos sen sijaan tarvitset rahaa esimerkiksi autoon, kannattaa hakea autolainaa. Huomaa kuitenkin, että autolaina on usein vain aivan tavallinen kulutusluotto, joka on vain nimetty autolainaksi. Samoin voi käydä myös remonttilainan kanssa. Lainantarjoaja saattaa tarjota remonttilainaksi nimettyä lainaa, mutta kyseessä on vain aivan tavallinen kulutusluotto.

Mikäli tarvitset nopeaa pientä lainaa esimerkiksi yllättäviä kuluja varten, paras vetosi on hakea joko luottokorttia, joustoluottoa tai pientä kulutusluottoa. Kaikista paras vaihtoehto on yleensä luottokortti. Luottokorttien kulut ovat nimittäin hyvin paljon pienempiä, ja sinun tulee maksaa kuukausittain takaisin vain pieni prosenttiosa kokonaislaskusta.

Joustoluotto on yleensä 2000-3000 euron lainatili, joka toimii kuin luottokortti: käytät mitä haluat ja maksat pois käytetyn osion. Ja voit käyttövaran mukaan käyttää aina lisää luottoa tililtäsi tarvittaessa.

Kulutusluotto voi olla aina muutamista tuhansista kymmeniin tuhansiin. Se voi olla nimetty esimerkiksi auto- tai remonttilainaksi. Se on tavallinen laina, joka maksetaan osissa pois.

Kuinka paljon lainaa tarvitset?

Lainaa ei koskaan kannata hakea yhtään sen enempää, kuin mitä sitä oikeasti tarvitsee. Laske tarkasti, kuinka paljon lainaa tarvitset. Hae sitten nimenomaan tämän summan verran lainaa. Tämä johtuu siitä, että sinun ei koskaan tulisi hakea itsellesi velkaa. Velassa oleminen stressaa ja rahatilanteessa tulee aina ottaa huomioon sitten lainanlyhennys. Ja mitä suurempi lainasumma, sitä enemmän rahaa joudut maksamaan korkojen ja kulujen suhteen.

Hakemasi lainan määrästä riippuu myös se, millaista lainaa sinun kannattaa hakea. Jos haluat lainaa vain muutaman satasen, paras idea on hakea luottokorttia. Näin voi käyttää tarvitsemasi määrän ja maksaa lainan sitten pois. Toinen hyvä vaihtoehto on joustoluotto. Joustoluotossa minimisumma on kuitenkin yleensä noin kaksituhatta euroa. Saat siis enemmän lainaa kuin tarvitsisit. Se on ehkä hyvä, mutta saatat käyttää enemmän rahaa kuin oli tarkoitus. Näin saatat joutua hyvin ikävään velkakierteeseen.

Jos tarvitset muutamien tuhansien eurojen lainaa, kannattaa hakea joustoluottoa tai kulutusluottoa. Mikäli sen sijaan tarvitset satoja tuhansia, on aika marssia pankkiin.

Ota huomioon korot ja kulut

Muista, että kaikki lainat ovat tapa lainantarjoajille saada itselleen voittoa ja rahaa. Toisin sanoen, sinun tulee maksaa aina lainastasi samalla tavalla kuin maksaisit esimerkiksi putkimiehelle palvelusta. Kaikissa lainoissa on siis aina mukana korot ja kulut.

Toiset lainanmyöntäjät ovat hyvin rehellisiä ja läpinäkyviä, ja he pyytävät vain muutamien prosenttien korkoa ja kohtuuhintaisia kuluja. He saattavat pyytää esimerkiksi 30% todellista vuosikorkoa. Toiset eivät ole yhtä rehellisiä, ja he saattavat pyytää jopa 50-70% todellista vuosikorkoa. Voit siis lyhyellä matematiikallakin laskea, että mitä suurempi prosenttiosuus on, sen enemmän maksan korkoa lainastasi.

Muista ottaa myös huomioon mahdolliset tilinavaus- ja tilinhoitokulut sekä muuta mahdolliset kulut. Kaikki tämä maksaa lisää rahaa ja pitkittää laina-aikaasi.

Ota huomioon oma taloutesi

Jos sinulla ei ole varaa ottaa lainaa, sinun ei pitäisi ottaa lainaa. Lainan ottaminen on taloudelle melkoisen raskasta, sillä raha tulee maksaa takaisin aina korkoinen ja kuluineen. Maksat lainaa takaisin kuukausi kerrallaan. Lainan kuukausittaisen takaisinmaksuosuuden määrä riippuu aina siitä, kuinka suuren lainan olet ottanut.

*REKLAAMI

Varmista siis, että oma taloutesi mahdollistaa sinun maksaa takaisin lainamäärän joka kuukausi. Netissä olevien lainantarjoajien nettisivuilla voit helposti laskea lainan kuukausiosuuden määrän jo ennen lainan hakemista. Näin tiedät, että onko taloudellesi hyväksi ottaa lainaa.

Laina ei koskaan ole ratkaisu kroonisiin rahaongelmiin. Sen sijaan lainalla voidaan mahdollisesti hoitaa pois akuutteja kuluja, kuten remontteja tai auton äkillinen korjaamisen tarve.

Pankki vai netti?

Lainan hakeminen netistä voi olla hyvin houkuttelevaa, sillä se on nopeaa. Yleensä netistä voidaan vielä hakea lainaa täysin ilman vakuuksia ja takaajia. Tämä voi siis olla hyvä idea, jos sinulla ei ole vakuuksia eikä takaajia, ja satut löytämään suhteellisen edullisen lainan itsellesi.

Mikäli sinulta löytyy kuitenkin omasta takaa takaajia tai vakuuksia, kannattaa ensin käydä oman pankin juttusilla. Pankista saa nimittäin usein rahaa paljon halvemmalla lainaksi kuin mistään muualta. Lisäksi he antavat vielä yleensä mahdollisuuden valita itse kuukausittaisen lyhennyksesi määrän. Näin voit varmistaa, että sinulla on varaa varmasti maksaa pois kaikki lainanlyhennyksesi kuukausittain.

Netistä hakemisella voivat olla omat hyvät puolensa, mutta niillä on myös huonoja puolia. Netistä hakiessa joudut maksamaan enemmän korkoja ja kuluja, vaikka saat lainan ehkä nopeammin. Pankista sen sijaan saat lainan halvemmalla, mutta joudut ehkä odottamaan lainasi saamista tilille viikon tai pari.

Yhteenveto

Lainan hakeminen voi olla silloin tällöin ratkaisu akuuttiin lainan tarpeeseen. Ennen lainan hakemista kannattaa kuitenkin miettiä tarkasti, millaista lainaa tarvitset, mihin tarkoitukseen se on ja kuinka suuria summia sinulla on varaa maksaa lainaa takaisin kuukausittain.

Mieti myös sitä, että haluatko hakea lainaa ennemmin netistä kuin pankista. Molemmilla on omat hyvät puolensa, mutta niillä on myös joitakin huonoja puolia. Kaikista tärkein asia on kuitenkin muistaa se, että laina tulee aina maksaa takaisin korkoineen ja kuluineen. Varmista siis aina kunnolla, että sinulla on varaa maksaa laina takaisin. Tästä syystä lainaa ei kannata koskaan ottaa krooniseen rahan tarpeeseen, sillä tällöin pahennat vain omaa rahatilannettasi.

Kun olet päättänyt hakea lainaa, kerää kasaan tiliotteesi, veroilmoituksesi, työpaikka- ja tulotietosi ja vertaile lainoja huolellisesti eri paikoista ennen lainan hakemista. Ota itsellesi halvin laina, jonka voit saada.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI