Blogimerkintöjä

Yleisimmät virheet auto-ostoksilla

Auto-ostoksilla on helppo hukata todellisuudentaju, joutua myyjän ympäripuhumaksi tai tehdä huonot kaupat oman tietämyksen puutteellisuuden vuoksi. Onneksi monet perusvirheistä autokaupassa on helppo välttää – ensimmäinen askel on tiedostaa omat heikkoudet. Koska auton ostaminen on yleensä kallista ja vaikuttaa elämään oli kyseessä sitten uusi tai käytetty auto, on hyvä tutkia asiat perin pohjin ennen päätöksen tekemistä.

Et osta tarpeitasi vastaavaa autoa

Auto-ostoksilla on helppo ajautua unelmiensa armoille ja ostaa auto, joka jonka malli tai merkki viehättää. Kukapa ei ajelisi mieluusti näyttävällä, tehokkaalla urheiluautolla tai uudenkarhealla ja tilavalla kaupunkimaasturilla. Myöhemmin väärä valinta kaduttaa, kun autolla ei saakaan hoidettua askareita toivotusti tai sen ylläpito on liian kallista. Kannattaa siis ennen kaikkea miettiä, millaiseen käyttöön auto tulee. Nämä kysymykset auttavat määrittämään auton käyttötarkoituksen paremmin:

  • Onko autolla tarkoitus kuljettaa paljon tavaroita paikasta toiseen?
  • Tuleeko auto koko perheen kulkuvälineeksi?
  • Liikutaanko autolla paljon ahtaissa paikoissa?
  • Ajetaanko autolla suuria määriä vaikeassa maastossa?
  • Ajetaanko autolla paljon tai pitkiä välimatkoja?

Tärkeimpiä seikkoja auton ostossa suurimmalle osalle ihmisistä ovat käytännöllisyys, hinta, luotettavuus, kulutus, tilan määrä, ominaisuudet ja mukavuus. Lisäksi esimerkiksi turvallisuus voi olla tärkeä kriteeri. Jos autolla ajaa paljon ja jopa huvikseen, voivat myös suorituskyky, ajomukavuus ja tyyli olla tärkeitä, sillä pitkillä matkoilla tai paljon ajettaessa on erityisen tärkeää, että ajaminen on miellyttävää ja tehokasta. Muutoin esimerkiksi tila ja käytännöllisyys voivat olla tärkeämpiä ominaisuuksia. Punnitse omat prioriteettisi, jotta ostopäätöksen tekeminen on helpompaa. Usein kaikkea ei voi saada kerralla.

Jätät väliin taustatutkimuksen

Jos autoilu ei ole intohimosi, voi taustatutkimuksen tekeminen olla puuduttavaa. Se on kuitenkin äärimmäisen tärkeää, oli oston kohteena sitten uusi tai käytetty auto. Käytetyistä autoista on runsaasti tietoa saatavilla netistä, joten tutkimuksen tekeminen ei ole loppujen lopuksi erityisen hankalaa. Uusien autojen kohdalla tyyppivirheitä voi olla vaikea arvioida, mutta esimerkiksi autolehtien koeajot ja merkin aiempiin vastaaviin malleihin vertaaminen voi auttaa valinnan tekemisessä.

*REKLAAMI

Et kilpailuta rahoitusvaihtoehtoja tai otat liikaa lainaa

Moni joutuu ottamaan lainaa heti tilille, kun ostaa auton. Ei kuitenkaan kannata ottaa välttämättä itselle tuttua pankkilainaa tai lainaa ensimmäiseltä firmalta, joka mieleen tulee, vaan etsiä edullisia paketteja esimerkiksi lainavertailun avulla. Netissä lainojen vertailu käy kätevästi. Pieni laina käytettyä autoa varten on helppo saada, kun taas isommat lainat voivat vaatia takaajan tai vakuuksia.

Auto-ostoksilla kannattaa myös pysyä päätetyssä budjetissa. Uuden auton ostamista varten voi joutua ottamaan suuremmankin summan lainaa, joten kannattaa miettiä tarkkaan etukäteen, mihin on varaa. Varmista esimerkiksi, että todellinen vuosikorko ja lainan kuukausierät ovat kohtuulliset. Autosta koituu lisäksi kuluja, jotka on otettava tulevaisuudessakin huomioon.

Et kiinnitä riittävästi huomiota myyjän tietoihin

Tarkista aina auton myyjän luotettavuus: tutki kotisivut, etsi netistä muiden kokemuksia ja katso, mitä hakukoneet sanovat myyjien nimistä. Tarkista myös, mistä myyjä tai välittäjä on vastuussa. Esimerkiksi lakisääteisen virhevastuun tarkistaminen on tärkeää. Sekä myyjän että ostajan oikeudet ja velvollisuudet on hyvä selvittää ongelmatilanteiden varalta.

Autoa ostaessa kannattaa myös käydä läpi tarkkaan auton asiakirjat kuten rekisteriote, huoltokirja ja mahdollinen luovutuskirja. Pyydä aina kirjallinen sopimus kaupasta ja auton alkuperäinen rekisteriote. Sopimuksesta tulee löytyä kauppatavara, kilometrimäärä, auton käyttöönoton vuosi, hinta, maksuehdot, osapuolten nimet ja yhteystiedot, luovutuksen ajankohta, lisävarusteet ja maininta siitä, että autolla ei ole kolaroitu.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI