Blogimerkintöjä

10 startupia, jotka tekivät perustajistaan rikkaita

Nykyisin yksi nerokas idea voi riittää elinikäisen vaurauden luomiseen. Startupeja kannustetaan apurahoilla ja lainoilla, ja jokainen toivoo keksivänsä seuraavaan Googlen, Whatsappin tai Amazonin. Teknologian ala kuuluukin nopeimmin kehittyvimpiin ja suosituimpiin startup-aloihin, sillä mahdollisuudet sen saralla tuntuvat olevan loputtomat. Erilaiset sovellukset ja ohjelmat ovat helpottaneet ihmisten elämää ja tehneet siitä mielenkiintoisempaa, ja ne ovatkin nostaneet muutamia ihmisiä maailman rikkaimpien ihmisten joukkoon.

1. Pinterest

Pinterest on monelle tuttu. Sen avulla ideoidaan esimerkiksi häitä, kodin sisustusta ja omaa tyyliä, ja jaetaan kuvia muille samaan tapaan kuin ilmoitustaululla. Yrityksen perustivat Ben Silbermann ja Evan Sharp vuonna 2010, ja sen arvo on jo viime vuosina arvioitu 9 miljardiin euroon. Molemmat perustajista ovat nyt miljonäärejä.

Palvelulla on yli 150 miljoonaa käyttäjää. Käytännössä se on mainosportaali yrityksille; palvelun käyttäjät etsivät kiinnostavia tuotteita, brändejä ja tekijöitä kootessaan listojaan, ja päätyvät usein ostamaan tuotteita. Käyttäjät jakavat keskenään kiinnostavina pitämiään tuotteita, jolloin yritykset voivat saada paljonkin mainosta panostaessaan kuvien sisältöön. Promoted Pins -kuvat ovat arvokkainta sisältöä palvelun tarjoajille, sillä ne ovat käytännössä maksettuja mainoksia.

2. Alibaba

Alibaba on Suomessakin suosittu palvelu, mutta harva tuntee sen tarinan. Nettikaupan perustaja Jack Ma oli aiemmin perustanut kaksi muuta internetissä toimivaa startupia, jotka molemmat epäonnistuivat. Alibaba oli hänen kolmas yrityksensä, ja se saikin tulta alleen. Sivustolla vientiyritykset voivat myydä tuotteitaan suoraan kuluttajille, jolloin hinnat ovat erittäin alhaiset. Yritys toimii nykyisin useissa eri maissa, ja sen arvo on 166 miljardia euroa, kun taas Jack Man omaisuus ylittää 20 miljardia euroa.

3. WeWork

Useimmiten hyvät bisnesideat vaativat vain sitä, että ymmärtää ajan hengen. WeWork tarjoaa yhteistä toimistotilaa halukkaiden – kuten etätyöläisten, opiskelijoiden ja freelancereiden – käyttöön, ja tiloja on saatavilla jopa 16 suurkaupungissa ympäri maailman. Kaupunkien vuokrat ovat yleensä kalliita, eikä ihmisillä ole välttämättä kotonaan rauhallista toimistoa etätyötä tai opiskelua varten. WeWork tarjoaa tilat keskeisellä sijainnilla ja moderneilla puitteilla.

Yrityksen arvo on noin 8 miljardia, ja se on tehnyt perustajansa Adam Neumannin ja Miguel McKelveyn rikkaiksi. Vuonna 2010 perustettu yritys on jatkanut kasvuaan tasaisesti perustamisestaan lähtien.

4. Snapchat

Snapchatin eli suomalaisittain “snäpin” perustivat opiskelijat Evan Spiegel ja Jonathan May vuonna 2011. Kyseessä on kännykkäsovellus, jonka ajatus on yksinkertainen: käyttäjät voivat ottaa kuvia tai videoita ja lisätä niihin tekstejä ja tarroja, ja lähettää ne muiden käyttäjien nähtäväksi. Kuvat ja videot eli tarinat ovat nähtävissä 24 tuntia julkaisun jälkeen.

Palvelulla on noin 100 miljoonaa käyttäjää päivittäin, ja yrityksen arvo on noin 13 miljardia. Sovellus tienaa yhteistyökumppaneiden ja mainostuottojen avulla. Perustajat ovat myös suunnitelleet toiminnan laajentamista esimerkiksi musiikin tuottamiseen.

5. Dell

Tekniikan alalla on monia menestystarinoita, mutta Dellin syntyä ei välttämättä moni muista. Ennen tietokoneet myytiin kokonaisina suoraan kuluttajille. Michael Dell huomasi tässä markkinaraon, ja perusti vuonna 1984 yrityksen, joka möi tietokoneiden osia kuluttajille huomattavasti halvemmalla. Vuoteen 2001 mennessä firmasta oli tullut suurin tietokonevalmistaja markkinoilla.

*REKLAAMI

Dell on sittemmin yhdistynyt EMC:n kanssa; myyntihetkellä yrityksen arvo oli 20 miljardia. Michael Dellin omaisuuden arvo puolestaan on nykyisin noin 15 miljardia. Vaikka monien teknologiaan liittyvien startupien perustaminen voi olla hyvinkin edullista – etenkin, jos itsellä on jo alan kokemusta – saattaa esimerkiksi tällaisen tuotantoon keskittyvän yrityksen perustaminen vaatia ottamaan luottoa netistä tai muuta lainaa.

6. GoPro

GoPron idea lähti surffaaja Nick Woodmaniltä, joka halusi pystyä ottamaan parempia kuvia surffatessaan. Kehitykseen meni vuosia, eikä tuote lähtenyt nousukiitoon, ennen kuin Woodman keksi kiinnittää sen kilpa-autoon. Silloin ihmiset innostuivat siitä todenteolla, ja esimerkiksi moottoripyöräilijät ja maastopyöräilijät ovat ottaneet tuotteen omakseen.

Yrityksen arvo oli viime vuonna 6,5 miljardia euroa ja Woodmanin omaisuuden arvo oli noin 2 miljardia euroa. Kyseessä ei ollut Woodmanin ensimmäinen firma, vaan hänellä oli taustalla jo kaksi epäonnistunutta yritystä. GoPro rakennettiin lopulta Woodmanin isältään saamalla lähes 200 000 euron sijoituksella. GoPron tarinassa verkostoilla ja perheen säästämillä rahoilla olikin suuri rooli.

7. Airbnb

Yksi viimeisten kymmenen vuoden suuria menestystarinoita tekniikan yritysten ohella on vuona 2008 perustettu Airbnb. Se antaa kenen tahansa tarjota tiloja kotonaan tai omistamassaan asunnossa vuokralle turisteille tai muuhun lyhytaikaiseen käyttöön. Jopa yli 60 miljoonaa ihmistä on käyttänyt Airbnb:n vuokrauspalveluita, jotka ovat saatavilla jopa 190 maassa 34 000 eri kaupungissa.

Airbnb:n perustivat Brian Chesky, Joe Gebbia ja Nathan Blecharczyk, joiden kunkin omaisuus on arvoltaan 2,7 miljardia euroa. Itse Airbnb:n arvo on noin 21,2 miljardia euroa. Vastaavanlaisia palveluita on yritetty kehittää, mutta mikään niistä ei ole toistaiseksi yhtä menestynyt.

8. Didi Kuaidi

Uber ja monet vastaavat taksipalvelut ovat suomalaisille tuttuja, mutta Didi Kuaidin kiinnostava tarina on vähemmän tunnettu. Joskus markkinoiden hallitsijat voi ja kannattaa haastaa, kun osaa tehdä kauppaa ja ideat ovat tarpeeksi hyviä. Uber oli jo levinnyt Kiinaan, kun Cheng Wei päätti haastaa palvelun. Hän perusti kiinalaisen Didi Dache-kyytiyrityksen vuonna 2015. Yritys liittyi yhteen kilpailijansa Kuaidi Dachen kanssa, ja yhdessä Didi Kuaidi keräsi yhden vuoden aikana enemmän kyytejä kuin Uber ensimmäisten viiden toimintavuotensa aikana.

Weistä tuli rikas mies, ja tänä päivänä Didi Kuaidin arvo on noin 13,7 miljardia euroa. Sittemmin yritys on ostanut Uberin Kiinan osaston ja muuttanut nimensä Didi Chuxingiksi. Nykyisin yritys on maailman suurin ja vaikutusvaltaisin kyytipalvelu, joka tarjoaa taksipalvelujen lisäksi myös pyörien vuokraamista. Yritys on nyt laajentamassa englanninkielisiinkin maihin ja työskentelee myös itseajavien autojen sekä tekoälyn parissa.

9. Beanie Babies

Startupin ei tarvitse mullistaa maailmaa, jotta sillä rikastuisi. 90-luvulla Ty Warner keksi täyttää pehmoleluja muovisilla helmillä, ja myydä niitä Beanie Babies -nimen alla. Leluille annettiin hauskat nimet, ja konsepti otti tulta alleen nopeasti. On merkittävää, ettei Warner markkinoinut tuotteitaan koskaan tai myynyt niitä suurissa lelukaupoissa. Tämä teki leluista vaikeita saada, ja siksi myös kiinnostavampia. Kun tietyt mallit myytiin loppuun, Warner lopetti niiden valmistamisen, jolloin myytyjen mallien arvo kasvoi.

Yrityksen arvo on ollut parhaimmillaan jopa 5 miljardia, ja Ty Warnerin varallisuus on tänäkin päivänä noin 2,8 miljardia. Pehmolelujen valmistus on lopetettu, mutta Warner myy edelleen muita pehmoleluja. Nykyisin Warner on keskittynyt sijoittamaan esimerkiksi luksushotelleihin.

10. Freshii

Kanadalainen Matthew Corrin perusti Freshii-ketjun vuonna 2005. Se levisi nopeasti ympäri maailman jopa 100 eri kohteeseen. Ravintolan oli tarkoitus tarjota tuoretta ruokaa, kuten salaatteja ja tuoremehua. Ensimmäisenä päivänä ruoka myytiin loppuun ennen lounasajan päättymistä ja jonot olivat massiiviset. Vuonna 2016 ravintoloita avattiin jopa 3,5 joka viikko.

Corrinin omaisuuden arvo on nykyisin 3 miljoonaa, ja Freshiin arvo lähentelee 1 miljardia. Ketjulla on suunnitelmia toiminnan laajentamiseen esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa ja Lähi-idässä. Franchising-toimintamalli auttaa kasvattamaan tuloja nopeasti ja helpottaa yrityksen leviämistä.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI