Blogimerkintöjä

8 tapaa säästää ennen kesää

Kesä ja kesäloma lähestyvät uhkaavaa vauhtia, ja monet aloittavat kuntoilemisen ja rantakuntoon valmistautumisen. Mutta kuinka moni ottaa huomioon sen, että kesällä tulee yleensä käytettyä myös paljon enemmän rahaa, kuin talviaikaan? Kesällä on mukavaa lähteä kesäiselle terassille ystävien kanssa nauttimaan päivän viimeisistä säteistä. Ulkona syöminen on oikein mukavaa ja ostoksillakin on hauskaa käydä. Viikonloppuisin festarit pitävät itse kunkin kiireisenä.

Kaikki tämä huvittelu maksaa paljon rahaa. Sen sijaan, että ottaisit pikavipin pankkitunnuksilla yöllä kesken juhlinnan, ole viisas ja ota huomioon säästäminen jo etukäteen. Jos alat säästää rahaa lomaasi ja kesää varten jo hyvissä ajoin, sinun ei tarvitse laskeskella jokaista euroasi ja venyttää senttejäsi selvitäksesi kesän juhlinnasta ja viihteestä.

Säästäminen on asia, joka tulisi ottaa huomioon aivan jatkuvasti. Jokaisesta palkasta tulisi säästää ainakin noin 20% joko säästötilille tai laittaa ne sijoituksiin. Tällainen viisas säästäminen pitää huolen siitä, että taloudellisen töyssyn osuessa omalle tielle, sinulla on jotakin, johon turvautua. Voit kuitenkin säästää ja tienata hieman ylimääräistä jo nyt ennen kesää, joten olet paitsi rantakunnossa, myös säästöpossusi pullistelee ylpeänä.

Tässä artikkelissa käymme läpi muutamia hyödyllisiä säästövinkkejä, joilla säästät sievän summan jo ennen juhannusta!

Avaa säästötili ja automatisoi säästösi

Jos sinulla ei ole jo säästötiliä, avaa säästötili omaan pankkiisi. Voit helposti avata tilin oman käyttötilisi rinnalle, jolloin voit näppärästi siirtää rahaa tililtä toiselle omassa verkkopankissasi. Ala säästää kesää varten jo niinkin pienellä summalla, kuin viidellä tai kymmenellä eurolla viikossa (tai päivässä). Tämä pieni ylimääräinen säästö tuo hieman lisäpehmustetta säästötilille, jotta sinulla on varmasti varaa ostaa omat festarilippusi kesällä.

Voit jopa asettaa itsellesi säästötavoitteen tiettyyn päivämäärään mennessä. Jaa tämä säästötavoite kuukausille tai viikoille (tai vaikka jopa päiville). Näin pysyt hyvin oikeassa kurssissa säästöjesi suhteen. Kun sinulla on selkeä tavoite omalle säästämisellesi, siitä on helpompi pitää kiinni ja pysyt hyvin motivoituneena.

Jos automatisoit säästösi, säästät täysin huomaamattasi. Voit esimerkiksi asettaa muutaman euron automaattisen säästön käyttötililtäsi säästötilillesi joka päivä tai joka viikko. Näin säästät, eikä sinun tarvitse ajatella sitä erikseen.

Trimmaa laskusi uuteen uskoon

Laskut ovat asia, jota kohtaan kannattaa hyökätä ihan ensimmäisenä. Jos voit säästää kuukausittaisista laskuistasi edes hieman, saat lisää rahaa käytettäväksesi kesän rientoihin. Ensinnäkin sinun kannattaa kilpailuttaa kaikki laskusi. Ensimmäinen kilpailutuksen arvoinen laskunippu ovat kaikki vakuutuksesi. Jos laitat kaikki vakuutuksesi saman katon alle ja kilpailutat yhtiöt, saat ehkä leikattua vakuutuksistasi hieman rahaa pois.

Muista, että vakuutusmaksut nousevat joka vuosi ihan huomaamattasi. Jos soitat vakuutusyhtiöön ja pyydät kokonaan uuden sopimuksen laatimista, voit saada alemman hinnan samalle vakuutukselle, joka sinulla on ollut jo vuosikausia.

Jos sinulla on luottokorttimaksuja tai lainaa, soita pankkeihin ja yhtiöihin ja pyydä lyhennysvapaata. Yleensä voit saada kuukauden verran lyhennysvapaata vuodessa (joskus jopa kaksi kuukautta!), jolloin maksat vain kulut ja korot. Näin saat hieman ylimääräistä säästöön kesää varten.

Anna jonkun muun päättää, kuinka paljon säästät

Joskus oman talouden tutkiminen objektiivisesti voi olla hankalaa. Jos sinulla on vaikeuksia säästää tai laittaa budjettiasi ja talouttasi kuntoon, käänny oman pankkisi puoleen. Monet pankit tarjoavat apua asiakkailleen talouden suunnittelussa. Soita siis omaan pankkiisi rohkeasti ja pyydä apua. Voit saada yllättäviäkin ohjeita ja vastauksia pankiltasi säästökysymyksiin. Jos pankkisi ei voi auttaa sinua, he osaavat ainakin osoittaa sinut oikeaan suuntaan ja oikean tahon puoleen.

Myy pois vanhat vaatteesi ja tavarasi

Kevät on mukavasti korvilla ja on kevätsiivouksen aika. Kun siivoat komeroitasi, saatat löytää vanhoja vaatteita, DVD:itä ja elektroniikkaa, joita et enää tarvitse. Voit myydä nämä pois Facebookissa tai kirpputoreilla, ja parhaimmillaan saada satoja euroja säästöön.

Näin siivoat omat komerosi ja saat lisää tilaa rahan säästämisen lisäksi. Vaikka vanhoista vaatteista ja elektroniikasta harvoin saa montaa kymppiä, pienistä puroista syntyy suuri virta – eikös sitä niin sanota?

Jos ystävilläsi on pieniä lastenvaatteita tai käyttämättömiä, omia vaatteitaan, kysy heiltä, saatko tulla hakemaan ne pois. Ole kuitenkin rehellinen ja kerro heille, että haluat myydä vanhoja tavaroita pois, jotta saat kesää varten säästöön hieman rahaa. Monet antavat sinun innokkaasti tulla hakemaan pois tavaroita, joita he eivät käytä. Tämä nimittäin säästää heidän omaa aikaansa.

Toimi lastenvahtina

Tarjoudu vahtimaan ystäviesi ja tuttaviesi lapsia pientä maksua vastaan. Voit tarvittaessa jopa avata tilin erilaisille nettisivuille, jotka tarjoavat lastenvahtien palveluita. Lapsenvahteja tarvitaan koko ajan, joten työstä sinulla ei takuulla tule olemaan puutetta. Lastenvahtina toimiminen vaatii tosin hieman kokemusta lapsista – ja sinun tulisi myös tietysti pitää lapsista jonkin verran.

Jätä väliin muutama viikonloppu ulkona

Jotta voit säästää kesää varten, sinun kannattanee jäädä kotiin muutamana viikonloppuna sen sijaan, että lähtisit ulkoilemaan kavereidesi kanssa. Muutamankin viikonlopun väliin jättäminen voi säästää satasia, jotka voit sen sijaan laittaa kohti kesän huvituksia.

Vaihtoehtoisesti voit myös käydä ulkona vain hieman kevyemmällä budjetilla. Sen sijaan, että olisit ulkona koko yön aina aamuun asti ja ottaisit taksin kotiin, jääkin vain muutamaksi tunniksi viihteelle ja ota juna tai bussi kotiin. Säästät takuulla rahaa!

Ota lisätyö

Kesään on jäljellä vain pari kuukautta, joten harkitse, ottaisitko oman työsi rinnalle viikonlopputyön kesään asti. Vaihtoehtoisesti voit myös hakea iltatyötä tai erilaisia pieniä keikkoja. Jos sinulla on yrittäjähenkeä, voit jopa alkaa freelanceriksi. Näin saat säästettyä hieman extraa, eikä ulkonakaan tule käytyä liiaksi. Postin jakaminen voi esimerkiksi olla oikein sopiva työ, jos sinulla on käytössäsi auto tai pyörä.

Yhteenveto

Juhliminen kesällä voi tulla kalliiksi. Kesällä juhlistetaan paitsi vappua ja juhannusta, monesti kesällä vietetään myös häitä ja kesälomaakin. Tämä kaikki voi maksaa paljon, eikä hauskuudesta mielellään jäädä paitsi siksi, että rahapussi näyttää kevyeltä.

*REKLAAMI

Sen sijaan, että turvautuisit pikavippeihin ja netistä saataviin lainoihin, säästä rahaa ennen kesää ja tienaa hieman lisää viikonloppuisin ja iltaisin. Pikavipin ottaminen voi tuntua hyvältä idealta sillä hetkellä, kun rahat ovat vähissä, mutta pikavipit ovat kalliita, ja ne tulee maksaa takaisin korkojen kera. Pienestä, 100 euron pikavipistäkin voi kasvaa suuri kulu korkojen ja kulujen tullessa tämän lainasumman päälle. Lisäksi, jos vippi jää maksamatta, siitä tulee entistä kalliimpi viikkojen kuluessa.

Ota siis hyöty irti tästä ajasta ennen kesää ja säästä niin paljon kuin mahdollista. Ota kontollesi pieni keikkatyö tai tee freelancerina hommia kesälomaasi saakka. Näin voit rentoutua kulujesi suhteen sitten, kun on aika vaihtaa vapaalle. Festariliput on paljon helpompi ja mukavampi ostaa, kun omalla tilillä on enemmän kuin tarpeeksi rahaa kaikkien kesän kulujen kattamiseen – ja voit elää kesän hieman löysemmällä budjetilla!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI