Blogimerkintöjä

Kesämökki kuntoon talven jäljiltä

Kevään tullen alkaa taas pitkään odotettu kesämökkikausi. Ensimmäisellä käynnillä talven jälkeen on hyvä tarkistaa mökin kunto sekä mahdolliset lumen ja pakkasen aiheuttamat vauriot. Mihin asioihin sitten kannattaa kiinnittää huomiota? Kokosimme yhteen kevään mökkitarkastuksen muistilistan.

Joskus kevään ensimmäisellä käynnillä havaitaan myös jälkiä eläinten tai muiden kutsumattomien vieraiden käynnistä. Mikäli mökille on murtauduttu, ota heti yhteyttä poliisiin. Älä siivoa paikkoja ennen kuin poliisi antaa siihen luvan, sillä siivoamalla voit huomaamattasi haitata tutkintaa. Valitettavasti murtojen selvittäminen mahdollisesti viikkoja, jopa kuukausia teon jälkeen on hankalaa, ja onkin todennäköistä, että tapahtumat jäävät selvittämättä, etkä juurikaan voi muuta, kuin korjata aiheutetut vahingot. Listaa kuitenkin hävinneet esineet ja vauriot, ja ota yhteyttä vakuutusyhtiöön ja selvitä mahdolliset korvaukset. Tulevaisuutta silmällä pitäen voi olla hyvä harkita mökin murtosuojauksen päivittämistä. Suurin riski mökin kunnolle on kuitenkin erilaiset tuhoeläimet.

Aloita ulkoa

Aloita mökin kuntotarkastus ulkoa. Kierrä kesämökki ja tontti ja tarkista rakennuksien ja tontin muiden rakennelmien kunto. Pudonneet tai tuulen heiluttamat oksat tai kaatuneet puut ovat voineet rikkoa ikkunoita tai vesikouruja. Tarkista myös katon ja savupiipun kunto. Onko kattohuopa ehjä, huovan tai pellin kiinnitykset kunnossa ja tiilet paikoillaan, eihän savupiippuun ole ilmestynyt linnunpesiä tai muuta, mikä voisi tukkia piipun? Pyydä tarvittaessa nuohooja tarkastamaan ja huoltamaan hormit ja tulisijat. Säännöllinen nuohous lisää paloturvallisuutta ja voi myös mahdollisissa vahinkotilanteissa olla vakuutuskorvauksien saamisen edellytys.

Puhdista rakennusten vesikourut ja rännit varovasti. Muista kaikissa huoltotöissä työturvallisuus ja oikeat välineet. Ei kannata keikkua huterilla tikkailla tai kurotella liikoja, jotta ei sattuisi turhia loukkaantumisia. Et varmaankaan halua viettää parasta kesäaikaa kainalosauvojen varassa.

*REKLAAMI

Tuhoeläimet

Tarkista rakennukset pienten tuhoeläinten varalta. Pienet jyrsijät ja muut metsän eläimet ovat voineet talven aikana hakea suojaa ja rakentaa talvipesänsä mökillesi. Kevään tullen niiden on kuitenkin aika väistyä ja palauttaa mökki takaisin sen oikealle omistajalle. Mikäli hiiret tai rotat ovat käyttäneet mökkiäsi talven aikana, tarkista niiden tekemät tuhot. Usein ne nakertelevat paikkoja tai esimerkiksi sähköjohtoja, joten korjaustöissä saatetaan tarvita myös ammattilaisen apua.

Siivoa ja tuuleta

Siivoa ja tuuleta mökki hyvin. Avaa ikkunat ja ovet, jotta ilma pääsee kiertämään ja mökki kuivuu nopeammin. Talvella mökkiin on saattanut kertyä kosteutta, joten homehtumisen estämiseksi on tärkeää tuulettaa paikat ja myös kaikki tekstiilit, kuten esimerkiksi peitot ja tyynyt, hyvin. Hiiret ovat myös saattaneet tehdä omia yllätyksiään sänkyihin tai kaappeihin, joten huolellinen kevätsiivous on paikallaan.

Tarkista mökin vesihuolto

Talvipakkasten jäljiltä on hyvä tarkistaa mökin vesi- ja viemäriputkien kunto. Pakkasen jäädyttämä vesi on voinut rikkoa putkia talven aikana. Laske vettä aluksi pidemmän aikaa ja tarkista, ettei putkistossa esiinny vuotoja. Kutsu tarvittaessa ammattimies apuun huolehtimaan korjaustöistä.

Mikäli käyttövesi otetaan kaivosta, voi olla hyvä ajatus tarkistaa kaivoveden laatu ennen käyttöä. Rengaskaivo kannattaa myös tyhjentää ja puhdistaa huolellisesti muutaman vuoden välein. Poista kaivon pohjalle kertynyt liete ja vaihda tilalle uusi, puhdas suodatinhiekka. Pese kaivonrenkaat painepesurilla ja tiivistä niiden välit.

Lämmitä varovasti

Mikäli mökki on ollut pitkään kylmillään, kannattaa talven jäljiltä ensimmäiset lämmitykset tehdä varovasti. Tarkista ensin tulisijojen ja hormien kunto, ja pyydä nuohoojaa huoltamaan ja puhdistamaan ne tarvittaessa säännöllisesti.

Aloita lämmittäminen pienellä tulella. Kylmät ja kosteat hormit voivat vahingoittua ja piippu haljeta, mikäli niitä lämmitetään liian nopeasti liian kuumiksi.

Myös lämpöpattereiden kanssa kannattaa mökin lämmitys aloittaa varovasti. Säädä lämpöpatterit aluksi vain 5-10 asteeseen ja nosta lämpötilaa pikkuhiljaa.

Sähkölaitteet

Mikäli mökillä käytetään sähkölaitteita, tarkista kytkennät ja johtojen kunto säännöllisesti. Etenkin talven aikana hiiret ja muut jyrsijät ovat saattaneet nakertaa sähköjohtoja, jolloin ennen sähkölaitteiden käyttöä on mahdollisesti kutsuttava ammattimies apuun.

Anna mökin ja sähkölaitteiden kuivua rauhassa ennen kuin kytket sähkölaitteet päälle talven jäljiltä. Huomaa, että sähkölaitteisiin on voinut tiivistyä kosteutta, joten kun mökki on lämminnyt, kannattaa vielä odottaa muutama tunti ennen laitteiden käynnistämistä.

Tarkista myös mökillä talvehtineiden paristokäyttöisten laitteiden ja etenkin paristojen kunto. Testaa palovaroittimien toimivuus ja vaihda paristot tarvittaessa.

Sauna

Tarkista ja siivoa kesämökin sauna, kuten muutkin rakennukset. Tarkista katto, seinät, tulisija ja hormit sekä puurakenteiden ja lauteiden kunto sekä vesiputket ja viemäröinti. Tuuleta ja siivoa hyvin. Tarkista myös saunan kiuas. Kiuas voi ajan myötä ruostua, ja samoin kivet on hyvä vaihtaa muutaman vuoden välein.

Siivoa myös pihalla

Tarkista ja siivoa myös mökin ympäristö. Tarkista tontin puut ja poista kuivat oksat ja kaada lahonneet puut. Pudotessaan tai kaatuessaan puu tai sen oksat voivat aiheuttaa isoa vahinkoa. Tarkista terassit ja portaat ja niiden tukirakenteet, korjaa sortuneet polut ja pengerrykset. Varmista puutarhakeinujen ripustukset ja kiinnitykset ennen kovimpia vauhteja.

Tarkista laiturin kunto ennen, kuin lasket sen vesille. Ovatko ponttoonien kiinnitykset tiukat ja laiturin laudat ehjät? Laiturin uusimis- ja korjaustyöt on helpompi tehdä kuivalla maalla, joten on hyvä tarkastaa tilanne ennen vesillelaskua. Tarkista samoin myös vene ennen käyttöä.

Säännöllinen huolto

Parasta huoltoa kesämökille on pitää mökki ja sen ympäristö siistinä ja korjata ongelmat mahdollisimman pian, ennen kuin niistä kehittyy suurempia ongelmia. Huolehdi säännöllisestä nuohouksesta ja kaivon puhdistamisesta, tarkista pihapiirin puiden kunto ja korjaa lahonneet puurakennelmat ennen kuin ne romahtavat, ja mahdollisesti tekevät samalla muutakin vahinkoa.

Muutaman vuoden välein on myös hyvä tarkistaa mökin ja muiden rakennuksien seinien kunto ja esimerkiksi uusia julkisivun maalaus tai muu puunsuojakäsittely. Terassi on hyvä käsitellä vuosittain puunsuoja-aineella.

Hyvin hoidetun mökin ylläpitokustannukset ovat kohtuulliset ja ennakoitavissa, mutta yllätyksiinkin on hyvä varautua. Kutsumattomat vieraat – ihmiset tai eläimet – voivat saada aikaan melkoista tuhoa, ja kustannukset voivat olla sen mukaiset. Kannattaa huomata, että mökille tarvitaan oma, erillinen vakuutus, sillä se ei kuulu kotivakuutuksen piiriin. Mikäli talven aikana on sattunut yllätyksiä, kannattaa vahingot korjata mahdollisimman pian. Säästöjen puuttuessa kannattaa selvittää mahdollisuus luoton saamiseen, vaikka olisit epävarma vakuuksista. Lainanantajasta riippuen voit saada esimerkiksi 15000 euroa lainaa ilman vakuuksia, ja vaikka yöllä, jos tarve vaatii. Joskus mökki voi myös toimia lainan vakuutena, ja mikäli sen kunnosta on huolehdittu, säilyy sen arvokin paremmin. Siistillä ja hyväkuntoisella mökillä on myös mukavampi lomailla perheen ja ystävien kanssa.

Me suomalaiset olemme kesämökkeilijäkansaa, ja vaikka mökkeily voikin olla työlästä, on se myös antoisaa ja lomailua parhaimmillaan. Jotta kesämökkeily ei muuttuisi työleiriksi, kannattaa mökistä pitää jatkuvasti huolta. Myös talvella on hyvä käydä tarkistamassa mökki säännöllisesti, jotta suuremmilta vahingoilta vältyttäisiin.

Mikäli mökille on pitkä matka tai mökin huolto- ja kunnostustöihin haluaa muuten apua, kannattaa selvittää, olisiko mökkipaikkakunnalla tarjolla mökkitalkkaripalveluita. Tällöin paikallinen talkkariyrittäjä käy tarkistamassa mökin säännöllisesti ja huolehtii tarvittavista kunnostustöistä sovitusti. Talkkari voi myös siivota ja lämmittää mökin puolestasi valmiiksi kevään ensimmäistä mökkiviikonloppuasi varten, jolloin pääset itse vähemmällä.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI