Blogimerkintöjä

Hankkiudu eroon näistä taloudellesi haitallisista tavoista

Jos joskus ihmettelet, mikset säästöjä synny tai miksi rahasi loppuvat ennen palkkapäivää, kannattaa miettiä tapojasi. Monella meistä on taloudelle haitallisia tapoja, jotka loppujen lopuksi hankaloittavat elämäämme. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että näistä tavoista voi oppia pois, vaikka helppoa se ei aina olekaan. Sinäkin voit tunnistaa haitalliset käyttäytymismallit, ja pyrkiä korjaamaan niitä – positiivinen muutos voi näkyä koko elämässäsi.

Viivyttely

Laskujen maksaminen myöhässä näkyy muistutusmaksuina ja pahimmillaan positiivisissa luottotiedoissa, eikä tämä ole pidemmän päälle halpa tai järkevä strategia. Kannattaa automatisoida kaikki mahdolliset laskut, ja laittaa lopuille muistutus. Epäsäännölliset laskut kuten yllättävät lääkärikäynnit voi olla vaikeampi sisällyttää budjettiin, mutta asiaa voi auttaa edes hieman varaamalla yllättäviä kuluja varten tietyn summan joka kuukausi, tai kysymällä heti, paljonko kuluja kertyy ja laittamalla ne itselle muistiin jo ennen kuin lasku tulee kotiin.

Harkitsematon tuhlaus

Poimitko ruokakaupassa tavaroita koriisi hetken mielijohteesta; laskematta, paljonko korille kertyy hintaa? Kierteletkö kaupoissa ja ostat satunnaisesti esineitä tai vaatteita, joita et alun perin suunnitellut ostavasi? Tämä on harkitsematonta kulutusta, joka voi kertyä isoiksikin summiksi kuukausibudjetissa. Ostaminen on helppoa, ja uusien tavaroiden ostamisesta saa hetkellistä mielihyvää. Tästä tavasta poisoppiminen voikin viedä pitkään: tärkeintä on tiedostaa se, ja pikkuhiljaa alkaa kyseenalaistaa itseä kaupassa ja pohtia ostoksen tarpeellisuutta. Jotkut saattavat jopa päätyä välttämään tilanteita, joissa heräteostoksia tulee yleensä tehtyä. Jos raha tuntuu polttavan reiän taskunpohjaasi, on aika lähteä rajoittamaan sen käyttöä rankalla kädellä.

Maksat palveluista, joita et käytä

Onko sinulla kalliin kuntosalin jäsenyys, vaikka käyt siellä vain pari kertaa kuussa tai halvemmin? Maksatko useista suoratoistopalveluista, vaikka käytät vain yhtä? Tällaisista kulutustottumuksista kannattaa olla tietoinen talouden joka alueella, sillä käyttämättä jäävistä palveluista voi kertyä jopa satojen eurojen lasku vuosittain. Jos salilla tulee käytyä vain harvoin, kannattaa valita halvempi sali tai käydä yksittäisillä vierailuilla. Peruuta tilaukset ja palvelut, joita et käytä.

Elät yli varojesi

Hakisitko lainaa työttömälle ilman vakuuksia? Ehkä et, mutta lainojen nostaminen ja omista säästöistä eläminen ei ole hyvä tapa hoitaa taloutta pidemmän päälle, vaikka ei olisikaan työtön. Hallitsematon velkoihin ajautuminen ei ole talouden hallintaa, vaan se voi vaikeuttaa monia tulevaisuuden projektejasi. Järkevämpää olisi pärjätä tulotasoasi alhaisemmalla summalla, jolloin rahaa jää säästöön isompia hankintoja, hätätilanteita ja eläkettä varten. Rahankäytössä ei kannata verrata itseään muihin, sillä paljon tuhlaavat kaverit voivat hekin kärsiä talousvaikeuksista, eikä sinun kannata ottaa mallia heistä – tai sitten heidän budjettinsa on yksinkertaisesti isompi. Jos sinulla ei ole oikeasti varaa tarjota juomia joka perjantai koko kaveriporukallesi, älä tee sitä.

*REKLAAMI

Syöt ulkona joka päivä

Ravintoloissa syöminen on hemmottelua, joka helpottaa elämää hetkellisesti. Pääset nauttimaan herkullisista ruoista sormiasikaan nostamatta – mutta onko asia todellisuudessa näin? Ulkona syöminen voi itse asiassa koitua hyvinkin kalliiksi jo kuukausitasolla, ja sinä työskentelet jokaisen lounaan eteen. Mieti, paljonko säästäisit, jos korvaisit edes osan lounaista kotoa pakatuilla eväillä.

Maksat lainaa minimilyhennyksillä

Jos sinulla ei todella ole varaa maksaa lainaa isommilla lyhennyksillä, ei asialle voi mitään, mutta jos voisit pienellä pinnistyksellä maksaa lainaa hieman isommissa erissä, olisi se huomattavasti järkevämpi ratkaisu. Valtaosa lainoista kerryttää huomattavia summia korkoja vuosien saatossa, joten mitä nopeammin ne maksetaan takaisin, sitä enemmän säästöä kertyy. Kannattaa siis laskea, kuinka paljon olisi mahdollista säästää, jos lainan takaisinmaksua varten saisi säästettyä edes muutamia kymppejä tai satasia kuussa.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI