Blogimerkintöjä

Arjen taloudenhallinta – sekamelskasta säästämisen mestariksi

Oman rahankäytön seuranta ja säästöjen tekeminen saattavat nousta tärkeään asemaan päivittäisessä elämässä. Elämme yhteiskunnassa, jossa kaikkea on saatavilla, niin tavaraa kuin palveluja, jatkuvalla syötöllä. On siis entistäkin tärkeämpää suunnitella omaa rahankäyttöä ja seurata kulutusta, sekä tarvittaessa karsia omista menoista. Omaan talouteen voi alkaa vaikuttamaan vaikka heti, tekemällä pieniä muutoksia päivittäisiin tapoihin.

Joskus ollaan kuitenkin tilanteessa, jossa rahaa tarvitaan nopeasti lisää. Moni suomalainen turvautuukin tutuiksi tulleisiin kulutusluottoihin. Nimensä mukaisesti kulutusluotto on nimenomaan tarkoitettu käyttöön nopealla aikataululla, usein juuri päivittäiseen kulutukseen. Tosin esimerkiksi myös auton ostoa varten saa nykyään isojakin kulutusluottoja, mutta usein kyse on pienemmistä muutamien satojen tai tuhannen euron summista. Lainamarkkinoilla on runsaasti erilaisia lainanmyöntäjiä, jotka tarjoavat nopeita lainaratkaisuja kuluttajien tarpeisiin.

Myös lainarahalla voidaan saada aikaan säästöjä. Esimerkiksi lainalla voidaan hoitaa pois erääntyneet laskut ja näin säästytään korkojen kertymiseltä. Joskus taas löydät alennuksesta hankintoja, jotka joutuisit joka tapauksessa tekemään – oli kyse sitten autosta tai keittiöremontista. Myös tällöin voidaan lainanottamisella saada aikaan selviä säästöjä. Tee siis harkittuja valintoja ja ota huomioon, mitkä toimenpiteet säästävät rahaa pitkällä aikavälillä. Voit pohtia kannattaako jokin hankinta tehdä nyt vain puolen vuoden päästä. Muista, että vain sinä voit tietää oikean ratkaisun.

Parhaita keinoja saada aikaan nopeita muutoksia:

  • Käy budjettisi läpi joka viikko. Omaa rahankäyttöä, tilejä ja säästötavoitteiden toteutumista kannattaa seurata viikoittaisella tasolla. Istu siis joka viikko alas ja tarkasta oletko pysynyt budjetissasi, miltä tili näyttää ja onko säästöön kertynyt varoja. Kun seuraat tiiviisti omaa rahankäyttöäsi, pystyt nopeasti reagoimaan, mikäli käytät liikaa rahaa, ja näin voit nopeasti korjata tilanteen.
  • Käytä käteistä: yksi parhaista keinoista seurata omaa rahankäyttöä päivittäisellä tasolla on käyttää ainoastaan käteistä päivittäisissä ostoksissa. Nosta vaikkapa koko viikolle varattu budjetti kerrallaan, ja näet hyvin konkreettisesti paljonko sinulla on rahaa käytössä viikon kuluessa. Käteisen käyttö saattaa myös merkittävästi vähentää ostohalukkuuttasi, kun alat nähdä selvemmin, miten paljon rahaa kuluu erilaisiin ostoksiin. Joskus raha katoaa yhtä nopeasti, kun se on tullutkin. Käteinen voi auttaa hahmottamaan tätä ilmiötä.
  • Suunnittele kerralla koko viikon ruoat. Ruokaan saa helposti kulumaan paljon rahaa, varsinkin jos ruoanlaittoa ei laisinkaan etukäteen suunnitella. Suunnittelemalla koko viikon ruoat etukäteen, ainakin suurin piirtein, voidaan säästää helposti rahaa joka päivä. Riippuen tietysti myös siitä, mihin on totuttu mutta vähentämällä ruokamenoista sekä ulkona syömisestä ja laittamalla ruoat itse kotona, vaikkapa isoimmissa erissä, on varma keino säästää rahaa nopeasti. Älä siis aliarvio tätä keinoa – seuraa aktiivisesti kuinka paljon sinulla menee rahaa ruokamenoihin.
  • Suosi hyötyliikuntaa. Onko sinulla kallis kuntosalijäsenyys, jota käytät vain harvoin? Kannattaa vaihtaa ilmaiseen kuntoliikuntaan niin kotona kuin luonnossa tai hyödyntää esimerkiksi kaupungin tarjoamia edullisia liikuntapalveluja. Kuntosalijäsenyyteen laitetuista rahoista voi vuodessa kertyä merkittävä summa rahaa, jolla tekisi vaikkapa ulkomaan reissun tai rahoittaisi jonkun muun tavoitteesi. Pohdi myös käytätkö kuntosalijäsenyyttä koko rahan edestä vai voisitko saada samat tulokset liikkumalla monipuolisesta ulkona?
  • Tarkkaile hintoja. Kun teet pieniäkin ostoksia, kannattaa tarkkailla hintoja. Niin ruokakaupassa kuin muissakin ostoksissa voi tehdä merkittäviä säästöjä katsomalla mitä kukin asia kustantaa. Ei kannata maksaa jostakin enemmän esimerkiksi vain merkin perusteella. Edullisemmassa vaihtoehdossa voi hyvinkin olla huomattavasti parempi hintalaatusuhde. Pohdi siis hankintojasi ja mieti, onko kalliimman vaihtoehdon ostamisesta oikeasti mitään hyötyä. Vain silloin, kun kalliimman tuotteen laadukkuus varmasti palvelee käyttötarkoitustaan kannattaa johonkin laittaa enemmän rahaa. Silloin tietysti voidaan säästää pitkällä tähtäimellä, kun ei heti tarvitse ostaa uutta tavaraa.
  • Ole rehellinen itsellesi. Joskus on hyvä pysähtyä pohtimaan omaa rahankäyttöä rehellisesti – mihin käytät rahaa ja miksi? Käytätkö varojasi oikeisiin tarpeisiin vai osteletko asioita esimerkiksi sen toivossa, että sinusta tuntuisi hyvältä? Tunteet ja tavat ovat aivan yhtä tärkeitä asioita huomiin otettavaksi aivan kuten numeroiden tarkastelukin. Mieti siis tarkkaan minkälaisia tunteita tai tapoja kulutustottumuksien takaa löytyy.
  • Ryhdy ostolakkoon. Kokeile olla seuraavan kuukauden aikana käyttämättä rahaa mihinkään ylimääräiseen. Hoida pakolliset menot ja jätä pieni summa satunnaisille ostoksille sekä huolehdi, että sinulla on tarpeeksi rahaa ruokamenoihin. Voit edelleen olla sosiaalinen mutta kokeile tehdä sellaisia asioita ystävien kanssa, jotka eivät maksa mitään. Käykää kävelyillä ja pakatkaa eväät mukaan. Tai kutsu ystäviä kylään syömään kotitekoista ruokaa ja juomaan teetä. Vain mielikuvitus on rajana. Kuukauden jälkeen saatat huomata, miten helpottavaa onkaan olla käyttämättä rahaa koko ajan. Sanonta – vähemmän on enemmän – pitää usein paikkaansa. Kun et ole kulutuksen orja, saatat tuntea itsesi paljon vapaammaksi.
  • Kilpailuta lainasi. Onko sinulla ennestään lainaa tai harkitsetko sen ottamista? Sekä uudet että vanhat lainat kannattaa kilpailuttaa. Jos sinulla on jo ennestään kallis kulutusluotto, voit harkita uuden edullisemman vaihtoehdon etsimistä ja maksaa vanhan lainan pois uudella lainalla. Tällä tavalla voidaan tehdä huomattavia säästöjä korkokuluissa. Myös uuden lainan kohdalla laina kannattaa kilpailuttaa. Parhaassa tapauksessa uuden lainan voi ensikertalaisena saada ilman kuluja ainakin ensimmäisen kuukauden ajaksi. Tietysti mitä nopeammin laina maksetaan takaisin, sitä enemmän säästetään korkokuluissa.

Tee muutoksista pysyviä

Vaikka onkin totta, että omassa talouden hoidossa kannattaa säilyttää tietty joustavuus, on hyvä ajatella muutosten olevan pysyviä. Rahaa alkaa jäämään yhä enemmän sivuun, kun vähennät kulutustasi pysyvästi. Välillä voidaan tietysti käyttää enemmän rahaa ja varoja voidaan laittaa myös isoimpiin hankintoihin. Mutta pitkällä välillä varoja säästyy runsaasti, samalla, kun pystyt tekemään tarvittavia hankintoja entistäkin helpommin. Uusien tapojen omaksuminen voi viedä aikaa, kuten käteisen suosiminen ja oman budjetin viikoittainen tarkastelu, mutta voit kuitenkin luottaa, että ajan kanssa muutosten tekeminen kantaa hedelmää. Vaikka et aluksi saisikaan säästöjä aikaiseksi tiukan elämäntilanteen takia on muutosten tekemisestä joka tapauksessa hyötyä. Elinkustannukset pienenevät ja voit vaikka lyhentää velkasi pois nopeammin. Jos harkitset lainan ottamista, tee se säästäjän periaatteiden mukaisesti. Voi olla, että paras kulutusluotto ilman kuluja 1000 euron lainasummalla voi olla juuri se mitä tarvitset. Parhaan lainan löydät siis tekemällä kattavan lainavertailun netissä. Elämässä voi tulla vastaan useampiakin tilanteita, jossa tarvitaan lisärahoitusta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö oma taloudenpito voisi toimia. Muista pitää niin oma mieli kuin budjetti joustavana ja voit luottaa siihen, että kokonaisuus on kunnossa.

*REKLAAMI

Lopuksi

Pienillä teoilla voi saada aikaan suuria muutoksia ilman, että sinun tarvitsee luopua kaikesta. Kuluttamalla vähemmän voit jopa huomata nauttivasi enemmän niistä asioista, joita teet tai hankinnoista, jotka päätät tehdä. Ilman suunnitelmallisuutta omasta taloudesta saattaa tulla silkkaa sekamelskaa ja rahaa kuluu liikaa aivan turhaa. Tekemällä järjestelmällisiä muutoksia sinusta voi kuitenkin tulla säästämisen mestari ja oman talouden herra. Tavoitteena ei välttämättä tarvitse olla suuret säästöt tai sijoittaminen, vaikka niitäkin voidaan pohtia, vaan kokonaisuudessa hyvin järjestetty ja toimiva henkilökohtainen talous.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI