Blogimerkintöjä

Edulliset vinkit mukavampaan matkustamiseen

Nautitko lomailusta, mutta et niinkään matkustamisesta? Monet meistä lomailevat mielellään ulkomailla kaukaisissakin kohteissa, mutta sinne pääseminen tuntuu joskus tuskaiselta. Monta tuntia kestävä lentomatka ahtaissa oloissa ei houkuttele, mutta toisaalta et ole valmis maksamaan ylimääräistä business-luokan lipusta. Miten matkasta voi tehdä mukavamman kukkaron kärsimättä?

Valitse välilasku

Jos matkustusaika on kovin pitkä, voi kannattaa valita lennot, joihin kuuluu välilasku jossakin matkan varrella. Näin voit saada lennot edullisemmin ja toisaalta saat itse hyvän virkistäytymistauon lentojen välillä. Mikäli välilasku on riittävän pitkä, voit sen aikana ehkä myös lähteä lentokentältä ja tutustua itse kaupunkiin.

Lentokentällä

Lentäessäsi minne tahansa vietät väistämättä melko paljon aikaa myös lentokentällä. Monikaan meistä ei varsinaisesti nauti odottamisesta ja jonottamisesta, joten kannattaa tehdä ainakin omalta osaltaan kaikkensa, jotta pakolliset toimet esimerkiksi turvatarkastuksessa sujuvat reippaasti. Joillakin lentokentillä on erillinen turvatarkastus lapsiperheille. Pienten lasten kanssa matkustavilla menee melkein aina enemmän aikaa tarkastukseen valmistautumiseen ja tavaroiden uudelleen pakkaamiseen ja pukemiseen sen jälkeen, joten jos itselläsi ei ole mukana lapsia, voi olla hyvä ajatus välttää näitä tarkastuspisteitä, ja suunnata sen sijaan jonoon, jossa on runsaasti liikematkailijoita. Työkseen matkustavat yleensä tietävät, miten toimia, ja ovat valmistautuneet hyvin, joten jono todennäköisesti etenee nopeasti.

Valmistaudu myös itse. Pakkaa nesteet jo etukäteen läpinäkyvään minigrip-pussiin ja pidä pussi helposti saatavilla. Samoin pidä kannettavasi tai muut elektroniset laitteet ja niiden laturit käsillä, jotta saat ne reippaasti erilleen muusta käsimatkatavarasta turvatarkastuksessa. Helposti riisuttavat ja puettavat kengät nopeuttavat myös tarkastusta, sillä useilla lentokentillä sinua pyydetään ottamaan myös kengät pois jalasta turvatarkastuksessa.

Tee lähtöselvitys etukäteen netissä tai lentokentän automaatilla, jolloin vältyt turhalta jonottamiselta kentällä. Pidä tarvittavat matkustusasiakirjat käsillä, jotta saat ne nopeasti esiin. Muistathan, että esimerkiksi Englantiin mennessä on lentokentällä passintarkastus, sillä vaikka Englanti onkin EU-maa, se ei kuulu Schengen-alueeseen, vaan lentokentällä tarkastetaan henkilöllisyytesi virallisesta matkustusasiakirjasta, tyypillisesti passista. Vastaavasti jos kohdemaahasi tarvitaan viisumi tai rokotustodistuksia, pidä ne muiden matkustuspapereiden yhteydessä helposti saatavilla.

*REKLAAMI

Pakkaa kevyesti ja järkevästi

Älä pakkaa mukaan enempää kuin tarvitset, sillä pienen ja kevyen laukun kanssa on huomattavasti helpompi matkustaa kuin ison ja painavan. Tiedä, mitä laukussasi on ja missä, jotta löydät tarvitsemasi nopeasti, eikä sinun tarvitse myllätä koko laukkua läpi esimerkiksi passia etsiessäsi.

Siivoa matkaa varten myös rahapussisi tai lompakkosi turhista korteista ja kuiteista, tai pakkaa mukaan vain tarvitsemasi kortit pienempään kukkaroon. Suomalaisen ketjuliikkeen kanta-asiakaskorteille tuskin tulee tarvetta lomasi aikana, joten niitä on turha kantaa mukana. Lisäksi mahdollisen varkauden sattuessa sinulla on näiden korttien myötä enemmän peruttavaa ja uusittavaa. Sen sijaan mukana on hyvä olla ainakin pari eri yhtiön myöntämää luottokorttia, henkilötodistus tai ajokortti sekä EU-maahan matkustaessasi eurooppalainen sairasvakuutuskortti. Myös ainakin pieni määrä paikallista käteistä valuuttaa on hyvä pitää mukana.

Eväät

Vaikka lentokentillä on usein hyvät ostosmahdollisuudet myös pikkunaposteltavien ja voileipien suhteen, ovat lentokenttäkauppojen hinnat yleensä tähtitieteelliset. Tyhjennä jääkaappisi ennen lomallelähtöä, ja tee itsellesi makoisat eväsvoileivät. Saat juuri mieleisesi eväät ja säästät rahaa. Pakkaa mukaan myös pari hedelmää ja vähän pähkinöitä tai karkkeja naposteltavaksi. Eväspusseihin kannattaa pakata mukaan myös talouspaperia tai pari lautasliinaa, ja esimerkiksi banaaninkuoria varten pieni ylimääräinen roskapussi. Käsidesin ottaminen mukaan on todennäköisesti myös hyvä ajatus.

Ota mukaan tyhjä vesipullo, jonka voit täyttää turvatarkastuksen jälkeen. Etenkin Suomessa hanavesi on erinomaisen laatuista, ja täyttämällä oman pullon turvatarkastuksen jälkeen hanasta säästyt jonottamiselta kaupassa sekä myös säästät muutaman euron. Lentokentällä voi myös olla erillisiä juomavesipisteitä, joissa voit täyttää oman pullosi.

Voi olla myös hyvä ottaa mukaan suuri huivi tai kevyt peitto, sillä toisin kuin pidemmillä yölennoilla, sellaista ei yleensä ole tarjolla matkustajille lyhyillä päivälennoilla. Lentokoneen tehokas ilmastointi voi tehdä olosi viileäksi lennon aikana, ja huivi toimii hyvin lämmikkeenä. Suuri huivi voi muutenkin tulla tarpeeseen lomakohteessasi, esimerkiksi jos pyrit vaikkapa uskonnollisiin nähtävyyksiin, voi sisäänpääsy edellyttää paljaiden käsivarsien tai hiusten peittämistä, ja tämähän käy kätevästi pashminalla.

Viihdyke

Lyhyellä lennolla et ehkä tarvitse sen kummemmin erillistä viihdykettä, mutta pidemmille lennoille voi olla hyvä idea ottaa mukaan jotain tekemistä. Vaikka et ehkä pääsekään koneesta kytkeytymään internetiin, ei se tarkoita, etteikö tietokonetta tai muuta elektroniikkaa voisi koneessa käyttää. Lataa siis koneelle tai tablettiin elokuva tai pari tai mukavaa musiikkia kuunneltavaksi. Älä unohda pakata mukaan varavirtalähdettä ja kuulokkeita. Kuulokkeet ja oma musiikki toimivat hyvin melusuojana, ja peittävät alleen esimerkiksi lasten äänet.

Pelkän ruutuviihteen lisäksi saatat kaivata myös muuta tekemistä. Hyvä ja kevyt kirja tai pari lehteä ovat usein hyvää matkaseuraa lennon aikana, ja ne voi ehkä lahjoittaa matkakohteessa eteenpäin, jolloin niitä ei tarvitse kantaa takaisin kotiin.

Koneessa voi myös kerrata tai viimeistellä matkaohjelmaa, joten pieni muistivihko ja kynä voivat osoittautua käteviksi.

Pukeudu mukavasti

Aina silloin tällöin lentokentillä näkee matkustajia, jotka näyttävät tulevan suoraan muotinäytöksen lavalta. Korkeat korot, tiukat hameet ja näyttävä kampaus ovat tietysti kauniita katsella, mutta eivät ehkä kaikkein mukavin tapa matkustaa, etenkään, jos edessä on pitkä mannertenvälinen lento. Viimeisimpien muotiluomusten ja tiukkojen vaatteiden sijaan kannattaa valita mahdollisimman mukavat vaatteet, joissa voit istua ja liikkua mukavasti lentokentällä ja nukkua koneessa lentomatkan ajan, esimerkiksi löysät farkut tai verkkarit ja kengät, jotka sallivat jalkojen pienen turpoamisen, kuten pehmeät tennarit.

Piilolinssejä käyttävien kannattaa pakata piilolinssit matkalaukkuun ja matkustaa sankalasit päässä. Pitkällä lennolla voi olla hankalaa vaihtaa piilolinssejä laseihin tai päinvastoin. Lentokoneissa on usein myös melko kuiva ilma ja tehokas ilmastointi, jotka kuivattavat silmiä ja saavat piilolinssit tuntumaan epämukavilta.

Selvitä lentokenttäkuljetus

Jotta säästyt turhalta sähläämiseltä kohteessa, kannattaa selvittää jo etukäteen, miten aiot siirtyä lentokentältä varsinaiseen matkakohteeseesi ja hotelliisi. Taksin lisäksi usein valittavana ovat paikallisliikenteen vaihtoehdot, jotka yleensä ovat huomattavasti taksia edullisempia. Selvitä, millä junalla tai bussilla pääset hotelliisi, mistä lentoasemalta löytyvät paikallisliikenteen pysäkit ja mistä saat ostettua oikeanlaisen lipun. Nämä tiedot löytyvät usein helposti netistä.

Jos kuitenkin matkustat taksilla, kannattaa katsoa, voisitko saapuvien terminaalin sijasta taksin saada lähtevien terminaalin lähistöltä, jolloin vältyt jonottamiselta.

Muista iloinen mieli

Vaikka olisit mielestäsi varautunut kaikkeen mahdolliseen, voi matkalla aina sattua erilaisia yllätyksiä. Kannattaakin ottaa mukaan myös iloinen ja positiivinen mieli, sillä sen avulla matkustaminen on paljon mukavampaa. Lasten juokseminen lentokoneen käytävillä voi ärsyttää, mutta pienet lapset eivät jaksa istua koko matkaa paikoillaan niin kuin sinä. Sitä paitsi pieni juokseminen ei todennäköisesti häiritse sinua yhtään niin paljon, kuin lasten itku ja huuto, mikä todennäköisesti seuraa, mikäli lapsia kielletään liikkumasta koneessa.

Käyttäytymällä ystävällisesti ja ottamalla rakentavan asenteen ongelmatilanteissa saat todennäköisesti paljon parempaa asiakaspalvelua ja asiat selviävät paljon ripeämmin ja paremmin, kuin jos kiukuttelisit ja huutaisit samassa tilanteessa.

Jos reissujalkaa alkoi vipattaa, tarkista top 10 -lainanantajien tarjoukset, ja voit saada edullisen lomalainan pidempäänkin reissuun.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI