Blogimerkintöjä

Kuinka budjetoida budjetilla – älä elä kädestä suuhun!

Valitettava tosiasia on se, että monetkaan eivät saa tarpeeksi palkkaa kuluihinsa nähden. Tässä kuitenkin harvoin on syytettävä työnantajaa, vaan yleensä omat kulut ylittyvät siksi, että yksinkertaisesti eletään yli varojen. Monet etsivätkin suosituimpia lainoja vuonna 2018 saadakseen omia laskujaan maksettua lainarahalla.

Lainarahalla eläminen tulee kuitenkin pitkällä juoksulla hyvin kalliiksi ja saattaa loppupeleissä tehdä omasta taloudesta paljon huonomman kuin mitä se alunperin oikein edes oli. Monet elävät luotolla ja lainoilla, mikä nostaa heidän kuukausittaisia kulujaan, sillä kaikkia lainoja tulee maksaa pois kuukausi toisensa jälkeen. Joskus siihen saattaa pahimmillaan mennä jopa vuosia. Vaikka kädestä suuhun eläminen ei ole herkkua koskaan, on se silti parempi vaihtoehto kuin velassa pyöriminen.

Tässä artikkelissa käsittelemme erilaisia vinkkejä siihen, kuinka voit lopettaa kädestä suuhun elämisen ja alkaa tienata rahaa enemmän. Se tietysti on paljon helpommin sanottu kuin tehty, mutta pienellä suunnittelulla ja hienovaraisella toteutuksella saatat saada säästettyä kuukauden aikana pitkän pennin ja vuoden aikana vielä pidemmän.

Kun puhutaan budjetista, monet kädestä suuhun eläjät ovat moisen ehkä luoneetkin. He ovat ehkä kuulleet sen perusneuvon, että budjetista pitäisi leikata pois kaikki sellainen, mikä ei omaan budjettiin mahdu eikä kuulu. Kaikki ylimääräiset kulut on jo leikattu ja jätetty pois. Miten siis voi enää säästää rahaa, kun ei ole, mistä säästää?

Tämä on monille ongelma nykypäivänä, mutta hyvä uutinen on se, että tähän on muutamia ratkaisuja. Lue tästä artikkelista lisää vinkkejä ja kokeile niitä itse käytännössä. Kaikki vinkit eivät toimi kaikille, mutta ehkä niistä ainakin joku toimii sinulle.

1. Ota vastaan minimalistisuus

Silloin, kun oma budjetti on vedetty jo mahdollisimman tiukalle, eikä ole, mistä säästää, kannattaa ottaa vastaan minimalistisuus. Hyvä puoli on se, että minimalistisuus on todellakin trendikästä nykyään. Siinä on myös se hyvä puoli, että siivoaminen helpottuu eikä ylimääräistä tavaraa loju nurkissa.

*REKLAAMI

Toisin sanoen, kerää kasaan kaikki mahdolliset vanhat tavarat, vaatteet, kirjat, elektroniikka, huonekalut ja muut mitä et enää käytä ja mistä voit päästä eroon. Listaa siis ne kaikki Facebookin kirppisryhmään myyntiin. Ota hyvät kuvat kaikista tavaroistasi ja aseta haluamasi myyntihinta. Jos olet onnekas, ostajat saattavat ehkä tulla jopa hakemaan kaikki tavarasi suoraan ovelta, eikä sinun tarvitse edes lähteä kuskaamaan niitä. Saat käteesi rahaa kympeistä satasiin, mikä on aina tervetullutta lisärahaa.

2. Autosta eroon

Jos asut alueella, jossa kulkee junia ja busseja, hankkiudu eroon autostasi. Auto on suuri kulu. Vaikka omistaisit oman autosi, joudut silti maksamaan bensat, vakuutukset ja mahdollisesti jopa parkkipaikasta. Hankkiudu siis eroon autostasi ja investoi sen sijaan bussikorttiin tai junalippuun, ja säästät pitkän pennin.

Jos sen sijaan et pääse töihin tai muualle ilman autoa, vähennä autoilua niin paljon kuin mahdollista. Kannattaa hoitaa kaikki asiat yhdellä matkalla. Tee päätös, että kun ajat autosi pois pihasta, hoidat kaikki askareesi yhdellä ajolla. Käy kaupassa, postissa, töissä ja muualla yhdellä autoreissulla. Näin säästät ainakin vähintään bensoissa hieman.

3. Pyöräile

Pyöräileminen paikasta toiseen on paitsi hyväksi terveydellesi, myös auttaa sinua säästämään rahaa. Sen sijaan, että menisit autollasi paikasta toiseen, pyöräile kauppaan, postiin ja vaikka jopa töihin. Saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla: saat liikuntaa sekä säästät rahaa.

4. Ole viisas ruokakaupassa

Ruokalaskusta voi tulla hyvinkin pitkä etenkin silloin, jos on monta suuta ruokittavana. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että voit säästää melkoisen paljon rahaa kaupassa käydessäsi. Suuntaa heti ensimmäisenä alehyllylle ja osta alennuksessa olevaa lihaa, leipää ja purkkituotteita. Voit laittaa lihat pakastimeen, jossa ne säilyvät viikkokausia. Leipäkin joutaa pakastimeen lihan seuraksi.

Toinen hyvä idea on ostaa paljon ruokaa suurissa paketeissa. Esimerkiksi yksi suuri paketti muroja maksaa vähemmän kuin kaksi pientä. Yksi suuri mehukanisteri maksaa vähemmän kuin kaksi pientä. Kiinnitä siis huomiota hintoihin tarkasti.

Hyvä idea on vielä tehdä itselleen tarkka kauppalista ennen kauppaan lähtöä. Monesti kauppaan lähtiessä tulee ostettua paljona asioita, joita ei edes pitänyt ostaa, jos kauppalista unohtuu kotiin. Ole siis varovainen ja tee lista huolellisesti kotona: osta vain asioita, joita oikeasti tarvitset.

Monet myös sanovat, että vain kerran viikossa kaupassa käyminen auttaa säästämään rahaa. Toiset asettavat itselleen tarkan budjetin ruokaa varten joka viikko: käytä esimerkiksi maksimissaan 50 euroa viikossa ruokaan. Ja pidä huoli, että et mene tämän rahamäärän yli.

5. Tienaa lisää pienillä lisätöillä

Vaikka olisit tavallisissa päivätöissä, voit silti alkaa tienata hieman lisää rahaa. Voit esimerkiksi alkaa tehdä töitä freelancerina. Voit esimerkiksi alkaa suunnitella logoja, nettisivuja tai vaikka opettaa kursseja netin välityksellä. Tällä tavalla saat tienattua lisää rahaa oman aikataulusi mukaan. Voit siis esimerkiksi käyttää tunnin tai kaksi päivässä freelancerhommien tekemiseen tai vaikka tehdä töitä lisää viikonloppuisin. Toinen hyvä vaihtoehto on esimerkiksi vahtia lapsia tai lemmikkejä viikonloppuisin tai iltaisin pientä maksua vastaan. Näin voit lisätä omaa tienestiäsi muutamilla satasilla joka kuukausi, mikä on tietysti aina hieno buusti omaan talouteen.

Voit myös esimerkiksi alkaa myydä omia käsitöitäsi, kuten neuloksia, kynttilöitä tai vaikka maalauksia netissä. Voit listata omat myytävät tuotteesi esimerkiksi Etsyyn. Etsy on jo valmis verkkokauppa, ja sinun tarvitsee vain luoda profiili ja listata omat tuotteesi myytäviksi.

Lisäksi yksi hieno tapa saada lisää rahaa on ottaa valokuvia vapaa-ajallasi ja myydä niitä netissä. Monet yritykset ostavat kuvapankista kuvia mainoksiin, ja sinun kuvasi voi olla yksi niistä. Voit myydä oikeudet yhteen kuvaan monta kertaa, joten tässä on hyvä passiivisen tulon mahdollisuus. Voit siis mahdollisesti tienata rahaa jopa nukkuessasi!

6. Älä ota lainaa

Vaikka taloutesi olisi kuinka tiukalla, älä ota lainaa ellei sinun ole aivan pakko. Lainan ottaminen tarkoittaa sitä, että se saattaa auttaa sinua hetkellisesti, mutta laina pitää maksaa takaisin kuukausi kerrallaan pahimmillaan jopa vuosien ajan. Se voi tuoda hyvin paljon stressiä omaan talouteesi. Jos siis tarvitset hieman ekstrarahaa, yritä ennemmin säästää rahaa tai tienata hieman lisää rahaa. Tai pyydä pientä lainaa vaikka vanhemmiltasi tai ystäviltäsi.

Yhteenveto

Kun kotitaloudessa eletään kädestä suuhun, on hyvin vaikea yrittää saada rahaa säästöö kuukausittain. Tällaisessa talouodellisessa tilanteessa ensimmäinen askel on alkaa minimalistiksi ja jättää ylimääräisten tavaroiden ostaminen sikseen toistaiseksi ja myydä pois kaikki tarpeettomat tavarat. Ja yksinkertainen, pienen lisätienestin tienaaminen voi hyvinkin auttaa pääsemään pois vaikeasta taloudellisesta tilanteesta.

Eräs kaikista tärkeimmistä kulmakivistä on se, ettei velkaa tulisi ottaa omalle kontolle ollenkaan. Pahimmassa tapauksessa saatat maksaa pois lainojasi vuosi tolkulla. Tämä lisää kuukausittaisia kulujasi pahimmillaan jopa satasilla. Yritä siis aina porskuttaa pois vaikeasta taloudellisesta tilanteesta ennemmin säästämällä rahaa ja tienaamalla sitä lisää. Pienistäkin puroista syntyy suuri virta!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI