Blogimerkintöjä

Kuinka järjestelet laskusi huolellisesti?

Jokainen meistä saa laskuja kotiin joka kuukausi. Jos laskuja ei tulisi lainkaan kotiin, voi olla melkoisen onnellinen ja hyvässä jamassa. Mutta todellisuus on kuitenkin se, että jokainen meistä maksaa ainakin vuokraa, lainanlyhennystä, sähkö- ja vesilaskun, puhelinlaskun ja nettilaskun. Ruokaakin pitää ostaa joka kuukausi, autoa pitää huoltaa ja muita yllättäviä kuluja saattaa tulla vastaan aivan milloin vain.

Budjetointi on hyvin tärkeää, jotta voit pitää oman taloutesi kunnossa. Oman talouden järjesteleminen vaatii kunnollista suunnittelua. Jotta voit suunnitella budjettisi oikein, tulee sinun laskea tarkkaan, kuinka paljon rahaa tienaat joka kuukausi. Tästä sitten tulee miinustaa kaikki menot. Tämän jälkeen tiedät, kuinka paljon rahaa sinulla jää käteen kuukausittain.

Mikäli rahaa ei jää käteen tai tilisi jää miinukselle, on aika muuttaa jotain. Sinun tulisi joko alkaa säästää rahaa tai tienata enemmän. Yksi asia, mikä helpottaa omaa taloutta melkoisen paljon, on omien laskujen järjesteleminen järkevästi. Näin sinulla ei jää mikään lasku vahingossa maksamatta ja tiedät tarkallee, mitä tulee maksaa milloinkin.

Tässä artikkelissa käymme läpi tapoja, joilla voit järjestellä omat laskusi.

Sähköpostilaskut

Nykyään monet yritykset tarjoavat tavan saada laskuja suoraan sähköpostiin sen sijaan, että niitä kilahtelisi sisään postiluukusta joka kuukausi. Sähköpostilaskut ovat helppo tapa pitää laskut järjestyksessä. Näin sinulla ei ole paperia lojumassa ympäri asuntoa.

Voit soittaa jokaiseen yhtiöön, josta saat laskut kuukausittain ja kysyä, olisiko niitä mahdollista saada sähköpostiin. Esimerkiksi monet pikavippien laskut voi saada sähköpostini, samoin kuin esimerkiksi puhelinlaskun, nettilaskun, mahdollisesti myös vuokran ja sähkölaskun.

Muista kuitenkin, että jos kaikkia laskuja ei voi saada sähköpostiin, sinun tulisi kirjoittaa jonnekin budjetin kulmaan ylös, mikä lasku ei tule sähköpostiin. Näin vältät mahdollisia väärinkäsityksiä ja unohduksia.

*REKLAAMI

Kun olet säätänyt laskut saapuvaksi sähköpostiin, kannattaa niille avata oma kansio. Jokaisen maksetun laskun voit sitten siirtää tähän tiettyyn kansioon. Näin pidät laskusi helposti järjestyksessä digitaalisesti. Hyvä idea on myös avata kokonaan uusi ja ilmainen sähköpostiosoite esimerkiksi Gmailiin ja pitää se pelkästään laskuille. Näin laskut eivät pääse hukkumaan roskapostin tai esimerkiksi työpostiesi joukkoon. Myös niiden järjesteleminen on näin paljon helpompaa.

Paperilaskut

Jos laskujen saaminen sähköpostiin ei ole sinua varten, pyydä suosiolla kaikki laskut omaan postiluukkuun tulevaksi. Jotta et hukkaisi näitä laskuja, käy ostamassa pieni puinen tai muovinen laatikko sekä uusille laskuille että maksetuille laskuille. Kun lasku tulee postiluukkuusi, laita uusi ja maksamaton lasku laatikkoon. Voit antaa laskujen kerääntyä laatikkoon kuukauden ensimmäiseen päivään saakka ja maksaa sitten kaikki laskusi kerralla kokonaan pois.

Kun olet maksanut laskun, kirjoita laskun etupuolelle “maksettu” ja sen alle päivämäärä. Näin et vahingossa maksa samaa laskua kahdesti tai jätä laskua maksamatta siksi, että luulit jo maksaneesi sen. Kun kaikki laskut on maksettu, voit laittaa ne esimerkiksi mappiin kirjanpitoa varten tai vaihtoehtoisesti heittää ne menemään.

On hyvä kirjoittaa omaan budjettiin ylös, milloin milläkin laskulla on eräpäivä. Kaikkia laskuja ei nimittäin tule maksaa aina kuukauden ensimmäinen päivä. Joskus eräpäivä voi esimerkiksi olla kuukauden puolessa välissä. Jos kirjoitat kaikkien laskujen eräpäivät ylös, et vahingossa unohda maksaa laskua ajoissa.

Laskut mappiin

Etenkin yrittäjien täytyy pitää kirjaa omista laskuista ja vähennyksistä. Mutta ei olisi haitaksi ihan tavalliselle, työssäkäyvällekin ihmiselle pitää jonkinlaista kirjaa omista laskuista. Jos laitat kaikki maksetut laskut mappiin, voit helposti nähdä, kuinka paljon laskuja sinulle kerääntyy kuukauden mittaan. Tämä auttaa sinua esimerkiksi budjetin suunnittelussa ja mahdollisessa säästämisessä.

On hyödyllistä säästää ainakin yhden kokonaisen kuukauden laskut, jotta voit suunnitella budjettiasi tulevaisuudessa sitten paremmin. Jos et kuitenkaan halua säästää aivan jokaista laskua, voit säästää vain ne tärkeimmät, kuten esimerkiksi vuokranmaksun kuitin ja kuitit lainojen lyhennyksistä. Mutta maksetut puhelinlaskut ja sähkölaskut voit sen sijaan heittää menemään, jos niin haluat.

Laskujen eräpäivän siirtäminen

Kaikkien laskujen eräpäivä ei ole kuukauden ensimmäinen päivä. Monet meistä kuitenkin saamme palkan kuukauden ensimmäisenä päivänä. Tämä tekee joskus laskujen maksamisesta hieman hankalaa.

Hyvä puoli on kuitenkin se, että monet yhtiöt antavat sinun muuttaa laskujesi eräpäiviä. Voit siis soittaa yritykseen, josta lasku on peräisin ja pyytää, että he siirtävät laskun eräpäivän esimerkiksi kuukauden ensimmäiseen päivään. Kun kaikkien laskujen eräpäivä on kuukauden ensimmäisenä päivänä (tai muuna palkkapäivänäsi), laskujen maksaminen on selkeämpää ja helpompaa. Näin voit maksaa pois kaikki laskut kerralla, eikä sen jälkeen tarvitse miettiä, milloin mikäkin lasku tulee maksaa.

Neuvottele laskusi uudelleen

Kun järjestelet laskujasi, kannattaa myös soittaa samalla yhtiöihin, joista laskut tulevat ja neuvotella ne uudelleen. Joitakin laskuja voit kilpailuttaa, jolloin saatat säästää paljon rahaa. Voit esimerkiksi kilpailuttaa oman sähköyhtiösi: sähkö on samaa sähköä, tulee se sitten mistä hyvänsä, mutta toisen yhtiöt ovat kalliimpia kuin toiset. Sähköä tarvitaan joka päivä, joten kannattaa varmistaa, että sähkölaskusi pysyy mahdollisimman matalana.

Voit myös soittaa vakuutusyhtiöösi ja laittaa kaikki vakuutuksesi yhden katon alle. Tämä voi säästää rahaa. Muista myös, että vakuutusmaksut nousevat joka vuosi. Kannattaa siis kysyä vakuutusyhtiöstä, mitä voit tehdä saadaksesi hieman pienemmän laskun. Puhelinyhtiöitä kannattaa myös kilpailuttaa ja saatat säästää melkoisen summan joka kuukausi.

Kun olet kilpailuttanut kaikki yritykset, saatat yllättyä siitä, kuinka paljon rahaa sinulla jää enemmän käteen per kuukausi. Mitä enemmän rahaa voit laittaa säästöön, sen parempi puskuri sinulla on taloudellisten yllätysten varalle. Ja tämähän on aina tietysti vain hyvä uutinen.

Yhteenveto

Vaikka oman talouden hallitseminen voi olla joskus hieman haastavaa, ota omaa talouttasi rohkeasti sarvista kiinni ja suunnittele se huolellisesti. Kun olet tietoinen jokaisesta sinulle tulevasta laskusta, voit hallita omaa budjettiasi ja mahdollisesti säästää jopa lisää rahaa.

Varmista, että kaikki laskusi tulevat joko sähköpostiin tai paperina postilaatikkoon. Jos osa laskuista tulee sähköpostiin ja osa postilaatikkoon, voi sinulla olla vaikeuksia muistaa, mikä lasku on odotettavissa mihinkin postiluukkuun. Näin käy helposti kämmejä ja maksat vahingossa yhden laskun kahdesti tai unohdat maksaa jonkin laskun. Ole siis tarkkana. Valitse toimitustavaksi yksi tapa, ja olet selkeillä vesillä.

On myös hyvä pitää kirjaa kaikista maksetuista laskuista. Näin tiedät, kuinka paljon rahaa laskuihin menee joka kuukausi. Tämä selkeyttää budjettiasi ja auttaa sinua näkemään, mistä voit mahdollisesti säästää rahaa.

Kun järjestelet laskujasi, soita samalla yrityksiin, joista laskut tulevat ja siirrä eräpäivä omaan palkkapäivääsi. Voit samalla henkäyksellä myös kilpailuttaa yrityksiä ja pyytää hieman pienempiä laskuja. Saatat jopa yllättyä siitä, kuinka halukkaita yritykset ovat pitämään sinut asiakkaanaan. Pyydä siis rohkeasti hieman pienempää laskua, ja saatat saada säästettyä kympin tai pari tietyistä laskuista.

Huomaamattasi saatat säästää jo satasia per kuukausi! Laskujen järjesteleminen siis todellakin kannattaa. Järjestele laskut niin, että se on sinulle helppoa. Oli tapa sitten mikä tahansa.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI