Blogimerkintöjä

Kuinka säästää ja tienata rahaa opiskelijana – helpot vinkit!

Suomessa olemme hyvin onnekkaita, sillä suurin osa kouluista ovat täysin ilmaisia. Suomessa voit opiskella aina esikoulusta yliopistoon asti ilmaiseksi. Opiskelijana eläminen voi kuitenkin vanhempien luota pois muutettua olla hieman tiukkaa. Onnekkaat opiskelijat voivat saada koululta asunnon, mutta joskus opiskelijat joutuvat itse maksamaan niin vuokransa, ruokansa kuin kaikki muutkin kulut. Lisäksi yliopistossa ja ammattikouluissa opiskelijoiden tulee maksaa itse omat kirjansa.

Osa opiskelijoista voi saada opintotukea tai opintolainaa, mutta näidenkään tukien turvin opiskelijat harvoin voivat elää kovin leveästi. Opintoaika on kuitenkin suuri ja tärkeä osa nuoruudesta, eikä silloin pitäisi jäädä paitsi hauskasta ajanvietosta vain siksi, että rahat ovat tiukalla.

Monet opiskelijat elävätkin huonetovereiden kanssa kuppinuudeleita ja hernekeittoa syöden. Näiden vinkkien avulla voit saada rahaa opiskelijoille ja elää hieman löysemmin ja elämästä nauttien.

1. Osta kirjasi käytettynä

Monet opiskelijat joutuvat ostamaan itse kirjansa lukiossa, ammattikoulussa ja yliopistossa. Monen kurssin uudet kirjat voivat maksaa melkoisen omaisuuden opiskelijalle, jos rahaa ei ole säästössä, opintotukea ei ole tarjolla eikä opintolainaakaan saa.

Hyvä tapa säästää omaisuus rahaa kirjoissa on kuitenkin ostaa ne yksinkertaisesti käytettynä. Monilla kouluilla on netissä jonkinlainen foorumi, ja voit ostaa edellisen vuoden oppilaiden kurssien kirjoja halvemmalla. Mikäli koululla ei ole foorumia, voit aina etsiä kurssikirjoja esimerkiksi käytettyjen kirjojen kirjakaupasta. Voit helposti säästää satasia vuodessa!

2. Myy pois käytetyt kirjasi

On takuuvarmaa, että seuraavan vuoden oppilaat tarvitsevat juuri niitä kurssikirjoja, joita itse ostit edellisenä vuonna. Hyvä tapa tienata hieman rahaa itselleen ja säästää kirjakustannuksissa on myydä kirjat seuraavalla opiskelijalle. Näillä saamillasi rahoilla voit sitten helposti ostaa esimerkiksi seuraavan vuoden kirjat. Kierrättäminen kunniaan!

3. Säästä rahaa syömällä terveellisesti

Monet kuvittelevat, että terveellisesti syöminen vaatii paljon rahaa, ja että opiskelijana on mahdotonta syödä terveellisesti. Tämä ei kuitenkaan voisi olla kauempana totuudesta, sillä voit syödä terveellisesti myös opiskelijana. Sen sijaan, että söisit päivästä toiseen kuppinuudeleita ja hernekeittoa, voit kokeilla esimerkiksi kaurapuuroa aamupalaksi, voileipää lounaaksi ja salaattia tai keittoa illalliseksi. Hyviä välipalavaihtoehtoja ovat kaikki hedelmät, juurekset, myslipatukat ja proteiinipirtelöt.

Kannattaa hyödyntää kaikki mahdolliset alennukset kaupassa. Jos esimerkiksi törmäät leipään ja lihaan, jotka ovat alennuksessa, osta niitä hieman enemmän ja laita ne pakastimeen. Ne säilyvät siellä melko pitkän aikaa.

On hyvä jättää ostamatta herkkuja, virvoitusjuomia, karkkia, jäätelöä ja muuta ruokaa, jossa ei ole mitään ravintoaineita. Nämä tuotteet maksavat paljon, mutta eivät anna sinulle energiaa.

Hyviä ja monikäyttöisiä tuotteita, joista voit tehdä monia erilaisia ruokia, ovat esimerkiksi perunat, riisi, kana, jauheliha ja pakastevihannekset. Ostamalla pakastettuja tuotteita, voit säästää pitkän pennin rahaa tuoreisiin tuotteisiin verrattuna.

Käytä myös hyväksesi koulun lounas aina silloin, kun se vain on mahdollista. Koulun lounaat ovat ilmaisia (tai ainakin halpoja), ja maittavia sekä terveellisiä.

Ole siis viisas ostoksilla käydessäsi, suunnittele ruokalistasi ja älä tuhlaa rahaa turhuuksiin.

4. Älä ota pikavippejä

Monet opiskelijat turvautuvat helposti saataviin pikavippeihin silloin, kun raha on tiukalla. Pikavipit tulee kuitenkin maksaa takaisin seuraavan muutaman viikon sisällä, ja laskun kolahtaessa postiluukusta sisään, voi vipin ottaminen kaduttaa. Opiskelijana ei tosiaan ole järkevää lainata rahaa.

5. Hanki pieni sivutyö

Opinnot vievät usein opiskelijoilta kaiken ajan, joten töiden tekeminen opiskelun sivussa voi olla haastavaa. Mutta kiitos internetin, myös opiskelijat voivat tehdä töitä silloin, kun heillä on hieman aikaa. Opiskelijoille sopivia pieniä töitä ovat esimerkiksi kyselyiden täyttäminen, freelancertyöt, postin jakaminen, siivoaminen ja logojen ja nettisivujen suunnittelu.

*REKLAAMI

Kyselyiden täyttäminen ei ehkä tee sinusta rikasta, mutta muutama ylimääräinen kymppi kuukaudessa voi tulla opiskelijalle tarpeeseen. Yritykset maksavat mielellään saadakseen kuluttajien mielipiteitä, sillä mielipiteiden avulla he voivat parantaa palveluitaan ja tuotteitaan. Monet sivustot netissä siis tarjoavat pienen korvauksen kyselyn täyttämistä vastaan. Korvaukset ovat yleensä vain muutamista senteistä muutamaan euroon, mutta jos täytät näitä bussia odottaessasi tai kaupan kassajonossa, saatat tienata muutamia kymppejä kuussa.

Postin jakaminen voi olla oiva keino tienata muutamia satasia. Jos sinulla ei ole aikaa eikä energiaa jakaa postia arkipäivinä, voit ottaa kontollesi viikonloppuvuoroja. Näin tienaat helposti pari satasta kuukaudessa lisää.
Toinen hyvä keino lisärahan tienaamiseen on siivoaminen. Siivoamiseen et tarvitse paljon kokemusta, ja voit usein tehdä tietynlaisia siivoustöitä viikonloppuisin, iltaisin tai vaikka keskellä yötä. Tästä saatat tienata mukavasti muutamia ylimääräisiä seteleitä taskuusi.

Freelancerin työt, esimerkiksi logojen ja nettisivujen suunnittelu, voivat olla erittäin hyviä tapoja opiskelijalle tienata oman aikataulunsa mukaan. Jos olet taiteellinen ja netin ja kuvankäsittelyohjelman käyttö sujuu, voit tienata vaikka kokopäivätyön verran rahaa joka kuukausi.

6. Leikkaa pois turhat kulut ja luo itsellesi budjetti

Vaikka olet opiskelija, eikä sinulla ehkä ole säännöllisiä tuloja, sinun kannattaa silti luoda itsellesi tiukka budjetti. Budjetti auttaa sinua hallitsemaan omaa rahankäyttöäsi. Tällöin tiedät, onko sinulla ylimääräistä rahaa käytettäväksi esimerkiksi elokuvissa käymiseen ja kuinka paljon voit käyttää ruokaan tässä kuussa.

Leikkaa kokonaan pois kaikki turhat kulut, kuten esimerkiksi impulsiivinen shoppailu ja ravintolaillat. Voit vaikka sen sijaan esimerkiksi järjestää kokkaushetkiä kotona ystäviesi kanssa ja katsella elokuvia omalta sohvalta popcornien kanssa. Näin säästät rahaa ja saat silti nauttia elämästä opiskelun ohella!

7. Myy pois turhat tavarasi

Jos haluat esimerkiksi käydä kaupoilla ostamassa sen rakastamasi takin, myy ensin pois joitain vanhoja vaatteitasi, jotta saat kasaan shoppailurahaa. Ehkä nurkissasi lojuu pehmoleluja, vanhoja kirjoja tai DVD:tä, jotka voit myydä ja laittaa säästöön jonkin verran rahaa.

8. Asu huonetoverin kanssa

Sen sijaan, että vuokraisit asunnon kokonaan itsellesi, harkitse kämppäkaverin kanssa asumista. Jos asut yhdessä esimerkiksi luokkatoverisi kanssa, maksat paitsi vuokran puoliksi, myös sähkölasku ja nettilasku puolittuvat. Puolittamalla käytännöllisesti katsoen kaikki muut kulut, paitsi ruokalaskun ja puhelinlaskun, säästät melkoisen määrän rahaa.

Yhteenveto

Opiskelijan elämän ei tarvitse olla pelkkää hernekeiton ja kuppinuudelien syömistä oppikirjojen äärellä yötä myöten. Voit silti nauttia opiskelijaelämästä täysin rinnoin, kun vain suunnittelet taloutesi ja aikasi kunnolla ja huolellisesti.

Aloita suunnittelemalla itsellesi tarkka budjetti. Näin tiedät, kuinka paljon rahaa sinulla on käytettävissäsi joka kuukausi. Mikäli näyttää siltä, että tarvitset hieman lisää rahaa, ota vastuullesi pieni lisätyö. Jos sinulla ei ole aikaa tehdä töitä joka ilta tai viikonloppu, voit aina aloittaa freelancerin työt tai alkaa yrittäjäksi. Tällaisessa järjestelyssä voit tehdä töitä täysin oman aikataulusi mukaan, ja saat paljon joustavuutta niin opiskeluihin kuin omaan talouteesikin.

Kaikista paras tapa säästää rahaa on huonetoverin kanssa asuminen, sillä asuessasi esimerkiksi luokkatoverisi kanssa, puolitatte vuokran lisäksi myös sähkölaskun, vesilaskun sekä tv- ja nettilaskun. Tällä tavalla voit siis säästää monta satasta kuukaudessa verrattuna siihen, että asuisit yksin ja maksaisit kaikki kulut itse.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI