Blogimerkintöjä

Kuinka tehdä oma budjetti suunnitelma?

Kun lähdetään tekemään ensimmäistä kertaa omaa budjetti suunnitelmaa, voi sen aloittaminen tuntua hyvin monimutkaiselta. Jopa niin ylivoimaiselta, että useampi henkilö lopettaa tekemisen heti alkuun, eikä läheskään kaikilta löydy kuukausittaista budjettia. Budjetin luominen pidemmälle ajalle lasketaan ehdottomasti pitkäaikaisen taloudellisen varallisuuden kasvattamiseksi ja samalla se auttaa pääsemään eroon veloista ja leikkaamaan kuluja. Alta löytyy helpot ohjeet siihen, kuinka budjetti suunnitelma kannattaa aloittaa, jotta siitä saadaan tarpeeksi kattava ja jotta sitä voidaan noudattaa helposti omassa arjessa.

1. Päätä aloittaa budjetilla eläminen

Kun päätät tehdä oman budjetin ja elää sen mukaan, on jo ensimmäinen suuri askel parempaa taloudellista tilannetta kohtaan otettu. Tästä voidaan jatkaa joko suunnitelman mukaisesti, tai palata vanhoille tavoille, mikä ei tietenkään kannata, koska budjettia tuskin suunniteltaisiin jos tilanne olisi täydellinen.

2. Tiedä rahatilanne

Ensin on otettava selville kuinka paljon rahaa on säästössä käteisenä, tileillä, sijoituksina, tai missään muussa muodossa. Samalla tulee selvittää tarkat summat joka paikassa ja esimerkiksi korot joita rahat tuovat tai vievät. Tästä tiedosta tulee yksi tärkeimmistä tekijöistä kun suunnitellaan budjettia.

*REKLAAMI

3. Kuinka paljon tienaat?

Joillekkin ihmisille tämän määrittäminen on helpompaa kuin toisille. Jos ollaan säännöllisessä palkkatyössä, on helppo tietää kunkin kuukauden tulot. Jos taas ollaan keikkatyöläisinä tai työvuoroja, ehkä jopa palkkaa, ei voida varmasti ennustaa, on tilanne mutkikkaampi. Tärkeintä on ottaa huomioon, kuukausittaisten tulojen suuruudesta riippumatta, kuukausittaisten tulojen minimi arvio, eli summa joka todennäköisesti saadaan varmasti. Hyvä tapa tehdä tämä, varsinkin epätasaisessa tilanteessa, on laskea viimeisen 6 – 12 kuukauden tulojen keskiarvo. Jos halutaan olla vielä varovaisempia, voidaan valita pienimpien kuukausien keskiarvo, jolloin saadaan toivottavasti pahimman skenaarion mukaiset tulot.

4. Tiedä mitä olet velkaa

Seuraava askel on laskea kuinka paljon kuukausittaisin maksetaan lainoja pois eri suuntiin. Tämän pitäisi olla yksinkertainen juttu, varsinkin kun lopetetaan lyhytaikaisten lainojen ottaminen. Vaikka pikavippi heti tilille onkin houkutteleva vaihtoehto, ei se tuo pitkällä tähtäimellä varoja kotiin. Jos on mahdollista olla ilman luottokorttia, on myös huomattavasti helpompi luoda budjetti, jossa ei makseta ylimääräistä. Ota siis huomioon lainojen todelliset kuukausimaksut ja ota mukaan autolaina, asuntolaina, luottokortit, opintolainat ja muut lainat, joita on voinut kertyä. Tämä antaa hiukan raameja sille, miten budjetti tulee järjestää.

5. Arvioi arvosi

Kun tiedät kuinka paljon rahaa sinulla on ja kuinka paljon olet velkaa esimerkiksi pikalaina tarjoajille, voit helposti arvioida arvosi. Helposti velkojen määrä on suurempi kuin säästöjen, mutta budjetin avulla asia on helppo muuttaa.

6. Laske kuukausittaiset kulut

Tämä on usein haastava hetki. Paras tapa kuukausittaisten kulujen listaamiselle on säästää yhden kuukauden aikana kuitit kaikista menoista, jolloin nähdään tarkallee mihin rahat menevät. Säilytä kuitit, laskut ja merkitse ylös myös kaikki muut mahdolliset kulut. Jaa nämä eri kategorioihin, jotka voivat olla juuri niin tarkkoja tai laajoja kuin haluat. Laskut voidaan jakaa esimerkiksi autoon liittyviin kuluihin, asunnon kuluihin tai vaikka ruoka kuluihin. Laske lisäksi kaikki kategoriat yhteen, jotta tiedät kuinka paljon kuukaudessa rahaa kuluu.

7. Siirrä tieto listaan

Tässä voit käyttää vanhanaikaista paperia ja kynää, tai hyödyntää netin erilaisia ohjelmia, jotka luovat suunnitelman suoraan tietojen perusteella. Näin budjetti on helppo tehdä muutaman klikkauksen avulla ja sitä voidaan myös muokata tarpeisiin sopivaksi. Kun budjetti on realistinen mutta tiukka, saadaan sillä pitkälle kantavia tuloksia helposti aikaan.

Muista pitää mielessä päämäärä ja perus asiat. Jos kulutetaan enemmän kun tienataan, ei voida säästää, mutta esimerkiksi laskut on silti pystyttävä hoitamaan. Budjetti tulee olla kultaisena keskitienä, mutta erilaisten tilanteiden tullessa eteen voi olla että täytyy tehdä tiettyjä muutoksia asiaan. Tämä ei ole vakavaa ja jos joskus yllättävät menot vievät säästöissä taaksepäin, ei kannata lannistua vaan jatkaa!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI