Blogimerkintöjä

Matkusta edullisesti – näin säästät liikkumisessa

Kesällä on mukava liikkua myös Koti-Suomessa. Kesälomalla voi pitkästä aikaa kiertää sukuloimassa tai nähdä vanhoja ystäviä, ja vaikka osallistua festareille ja erilaisiin kesätapahtumiin, joita Suomi on kesällä pullollaan. Suomi on kuitenkin iso maa, välimatkat ovat pitkiä ja liikkumiseen menee paitsi aikaa niin myös rahaa. Miten matkustaa edullisesti Suomessa?

Matkusta junalla…

Joukkoliikennettä kannattaa suosia aina kuin mahdollista, onhan se kokonaistaloudellisesti edullisinta ja myös paras vaihtoehto ympäristölle. Suomessa on laaja juna- ja bussiverkosto, jota pitkin voit matkustaa lähes jokaiseen maamme kolkkaan.

Junalipun hinta samalle matkalle voi vaihdella paljonkin matkustusajankohdasta tai lipun ostoajankohdasta riippuen.

Jos tiedät matkustuspäivän etukäteen, kannattaa junalippu ostaa jo hyvissä ajoin mahdollisimman paljon ennen matkaa. VR:n säästölippu on edullisin junalippu matkustaa, ja se tulee myyntiin 60 päivää ennen matkustuspäivää. Säästölippuja on aina tarjolla vain rajallinen määrä, joten niitä ei välttämättä riitä kaikille halukkaille. Kannattaa siis ostaa lippu ajoissa, säästö on todella tuntuva. Kun säästöliput on myyty loppuun, tulee myyntiin halvimmat perusliput, ja niiden jälkeen hinta taas nousee hieman. Mitä lähempänä matkustuspäivää lippunsa ostaa, sitä enemmän siitä joutuu maksamaan.

Junalippujen hinnat vaihtelevat myös vuorokaudenajan mukaan. Suosituimmat kellonajat ovat yleensä kalliimpia, mutta jos voit matkustaa ruuhka-aikojen ulkopuolella, voit saada lippusi huomattavasti normaalihintaa edullisemmin.

Jos olet opiskelija, kannattaa ehdottomasti hankkia virallinen opiskelijakortti, sillä opiskelija saa 30 prosentin alennuksen kaukoliikenteen junalippujen hinnasta, myös lukukauden ulkopuolella. Varmista vain, että sinulla on alennukseen oikeuttava opiskelijakortti. Opiskelija-alennusta ei saa säästölipuista, mutta jos onnistuu saamaan säästölipun tai halvimman peruslipun, on se halvempi, kuin viime hetkellä ostettu lippu, vaikka siitä saisikin opiskelija-alennuksen.

Perheellisille on myös tarjolla omia alennuksiaan kaukoliikenteen junamatkoille. Alle 4-vuotiaat matkustavat junassa ilmaiseksi vanhempansa kanssa ja alle 16-vuotiaat saavat 40 prosentin alennuksen lipun hinnasta. Lapsilla tulee olla mukana kuvallinen henkilötodistus, jolla he voivat tarvittaessa todistaa ikänsä.

… tai bussilla

Jos ei juna vie riittävän lähelle määränpäätä, kannattaa katsoa, olisiko bussi hyvä vaihtoehto. Bussilippuihin pätee nykyisin melko samat hinnoitteluperiaatteet, kuin junaloppuihinkin, eli lippu kannattaa ostaa heti, kun matkustuspäivä on vahvistunut ja siis mahdollisimman hyvissä ajoin. Esimerkiksi ExpressBussiin voi netin kautta ostaa Tarkan Tiketti -alennuslipun, joka on merkittävästi edullisempi kuin normaalihintainen matkalippu.

Opiskelija saa alennusta myös bussilipusta. Voimassaolevalla, alennukseen oikeuttavalla opiskelijakortilla saa matkalipun puoleen hintaan normaaliin hintaan verrattuna, kunhan matkan pituus on vähintään 60 km.

*REKLAAMI

Sama pätee myös nuoriin 12-16-vuotiaisiin eli lippu puoleen hintaan, kunhan matkaa on yli 60 km. Lippua ostettaessa on esitettävä kuvallinen henkilöllisyystodistus, josta voidaan todentaa nuoren ikä. Lapset eli alle 12-vuotiaat saavat alennuksen, vaikka matka olisi lyhyempikin, ja kaksi alle neljävuotiasta matkustaa ilmaiseksi yhdessä yhden yli 12-vuotiaan kanssa. Varsin hyvä alennus siis lapsiperheille! Bussimatkahan on aina myös melkoinen seikkailu pienille lapsille, joten kannattaa harkita tätä vaihtoehtoa perheen kanssa matkustaessa.

Jos matkustat yhdessä kavereiden kanssa, kannattaa myös selvittää, voitteko saada ryhmäalennusta. Bussimatkoissa ryhmäalennusta voi saada jo kolmen henkilön ryhmä, ja alennuskin on ihan mukava 25 prosenttia normaalilipun hinnasta.

Lähde polkupyöräretkelle

Koska olet viimeksi lähtenyt kunnon polkupyöräretkelle? Suomessa on hyvät pyörätieverkostot ja polkupyörällä voi turvallisesti ajaa teillä myös pidempiä matkoja. Päivässä voi mukavasti ajella useita kymmeniäkin kilometrejä, ja taukoja voi pitää aina halutessaan – toisin kuin joukkoliikenteellä kulkiessa. Näitkö mielenkiintoisen maatilamyymälän? Ei hätää, poiketaan vaan! Jätskitauon paikka? Sopii hyvin!

Polkupyöräilijä ei ole riippuvainen junan tai bussin aikatauluista, ja autoon verrattuna ei pyörän kanssa matkustaessa juurikaan ole pysäköintiongelmia. Eikä tarvitse huolehtia kesäkiloista, sillä kilot karisevat ja kunto pysyy korkealla matkaa tehdessä.

Polkupyöräretkeilijän kannattaa ennen pidemmälle reissulle lähtöä varmistaa, että osaa varmasti paikata puhjenneen pyöränkumin, sillä muutoin voi matka tyssätä lyhyeen. Paikkausvarusteet on myös syytä muistaa pakata mukaan, sillä haverin sattuessa tien päällä voi kauppaan olla pitkä matka.

Autolla

Aina ei julkinen liikenne vie perille asti, vaan henkilöauto on tarpeen. Oman auton omistaminen on kallista lystiä, ja jos et juuri muuten autoa käytä, voi kesälomareissua varten vuokrata auton. Vaikka vuokra-auton hankkiminen voi kertakustannuksena tuntua kovalta, on se kuitenkin halvempaa, kuin oman auton vuosittaiset kustannukset olisivat vakuutuksineen, parkkipaikkoineen ja huoltoineen.

Luonnollisesti kavereiden kanssa matkustaessa kannattaa matkustaa yhdessä kimppakyydissä, eikä niin, että jokainen ajaisi paikalle omalla autolla. Näin voitte jo matkalla virittäytyä tunnelmaan yhdessä ja säästätte rahaa jakamalla polttoainekustannukset. Samalla säästätte ympäristöä ja estätte omalta osaltanne liikenneruuhkien muodostumista.

Jos sinulla on oma auto, kannattaa tutustua taloudellisen ajon periaatteisiin. Noudattamalla näitä perussääntöjä voit säästää huomattavasti bensakuluissa ja samoin autosi pysyy paremmassa kunnossa, jolloin huoltotarvekin vähenee.

Välttämällä tyhjäkäyntiä säästät bensakuluissa, sillä tyhjäkäynti voi kuluttaa polttoainetta jopa litran tunnissa. Kiihdytä reippaasti ajonopeuteen, ja käytä ajon aikana sopivaa, mahdollisimman suurta vaihdetta. Myös ennakoiva ja joustava ajotapa on hyvä keino karsia kulutusta. Ohittelu ei juurikaan auta säästämään aikaa, mutta lisää bensankulutusta. Liikenteessä ei myöskään kannata kaahata, sillä onnettomuusriskin kasvun lisäksi myös polttoaineen kulutus kasvaa aivan turhaan.

Hyvä vinkki on myös tarkistaa rengaspaineet säännöllisesti, sillä väärät ja epätasaiset rengaspaineet lisäävät polttoaineen kulutuksen lisäksi myös renkaiden kulumista.

Omasta autosta kannattaa siis myös pitää huolta, jotta se pysyisi hyvässä kunnossa. Hyvinhuolletun auton huoltokustannukset ovat alhaiset ja säästät selvää rahaa. Pidä kiinni määräaikaishuolloista ja korjaa mahdolliset viat heti ennen kuin ne tuovat mukanaan muita vikoja.

Nykyaikaisen auton huoltaminen itse ei juuri onnistu, sillä käytännössä kaikissa autoissa on nykyisin jonkinlainen ajotietokone. Huoltotehtävät kannattaa siis jättää ammattilaisille, ja tyytyä itse vain pieniin tehtäviin. Sen sijaan, että maksaisit muille auton renkaiden vaihtamisesta, voit aivan hyvin vaihtaa ne itsekin. Muista myös esimerkiksi aina ennen auton huoltoon vientiä täyttää pissapoika vedellä tai erikseen mainita, että sitä ei tarvitse täyttää, sillä monissa autohuolloissa pissapoika täytetään automaattisesti huollon yhteydessä, ja hinta on melko suolainen ottaen huomioon, kuinka yksinkertainen tehtävä on kyseessä.

Auton voi myös pestä itse omalla pihalla, kunhan sitä ei tee joka viikko. Säännöllinen auton pesu nimittäin edellyttää erinäisistä ympäristöasioista huolehtimista, esimerkiksi voidaan vaatia jopa öljynerottimien asentamista. Sääntö voi kuulostaa tiukalta, mutta ympäristö kiittää. Kannattaa siis etsiä itselleen sopiva autopesula ja liittyä kanta-asiakkaaksi, sillä näin voi saada pesusta alennusta.

Varaudu yllätyksiin

Reissussa, vaikka kuinka hyvin suunnitellussa, voi aina sattua yllätyksiä. Juna jättää tai bussivuoro onkin peruttu, auto rikkoutuu tai haluat muuten vain muuttaa suunnitelmia kesken kaiken. Toisinaan on hyvä pitää suunnitelmat joustavina ja olla avoin uusille suunnille matkan aikana.

Joustoa matkantekoon ja matkabudjettiin voi antaa myös joustoluotto. Joustoluottoa voit nostaa käyttöösi tarpeen mukaan, ja maksat korkoja ja kuluja vain nostamastasi summasta, et koko luottopäätöksen summasta. Jos arvelet suunnitelmien muuttuvan matkalla, kannattaa jo ennen reissuun lähtöä hakea luottopäätös, niin rahat ovat käytössä heti tarpeen tullen. Luottopäätöksen teko ei tosin kauaa kestä, ja vaikkapa 3000 euron uusi joustoluotto on nopeasti käytettävissä, vaikka hakisit sitä tien päälläkin.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI