Blogimerkintöjä

Mihin häissä kannattaa sijoittaa?

Häihin saa helposti kulumaan suurenkin omaisuuden. Monella meistä ei ehkä kuitenkaan ole resursseja satsata mielin määrin tuohon taianomaiseen päivään, sillä olemme maistaneet jo todellisuutta laskujen, opintovelkojen ja asuntolainojen maksamisesta. Ennen kuin klikkaat paras pikalaina 2018 Suomessa, kannattaa miettiä mihin häissä kannattaa sijoittaa?

Laittakaa tavoitteenne tärkeysjärjestykseen

On tärkeää, että pari tiedostaa itse, mikä heidän tilanteensa on. Istukaa alas ja pohtikaa, mikä teille on tärkeintä. Mitä tavoitteita teillä on pariskuntana viiden seuraavan vuoden ajalle? Tehkää lista omista prioriteeteistanne. Haluatteko auton, oman asunnon, valtavan, ikimuistettavan juhlan vai säästöjä perheen perustamista varten? Kun olette laatineet listan, laittakaa nuo listatut asiat tärkeysjärjestykseen. Keskustelkaa asiasta niin, että saatte yhdessä aikaan kumpaakin miellyttävän tärkeysjärjestyksen. On todennäköistä, että jostakin on joustettava, ja budjetistanne riippuen asioita lähdetään pudottamaan listan alapäästä. Miettikää, mistä olette valmiita luopumaan saadaksenne asioita, jotka ovat teille tärkeimpiä.

Millä sijalla häät ovat listallanne?

Kannattaa pitää mielessä, että häät ja avioliitto ovat kaksi eri asiaa. Voi olla, että avioliitto on korkealla tärkeysjärjestyksessänne. Missä kohden ovat häät? Haluatteko sijoittaa varat hääjuhlaan vai seuraaviin askeleisiin avioparina, kuten asunnon ostamiseen? Totuus on, että jokainen euro, joka käytetään esimerkiksi häihin, on pois muista meille tärkeistä asioista. Siksi on olennaista, että käytätte aikaa määrittäksenne, mihin juuri te käytätte jo olemassaolevan budjettinne mieluiten.

Käyttäkää aikaa keskustellen varojenne käytöstä aivan kuin olisitte talousneuvojan pakeilla. Miettikää, kuinka kauan tavoitteidenne toteutuminen tulee teiltä viemään, ja kuinka paljon rahaa olette valmiita sijoittamaan kunkin tavoitteenne toteuttamiseen. Antakaa aikaa sille, että katsotte jokaisen tavoitteenne vaatimaa taloudellista ja ajallista sijoitusta yksitellen.

Ehkä häät ovat korkealla tärkeysjärjestyksessänne. Se voi olla ainutlaatuinen mahdollisuus koota teille tärkeät ihmiset yhteen ja juhlistaa rakkauttanne. On kuitenkin tärkeää, että pohditte häiden suhdetta muihin teille tärkeisiin tavoitteisiin.

Kuinka paljon haluatte sijoittaa suureen päiväänne?

Kannattaa miettiä, mikä on parasta vastinetta rahoillenne. Haluatteko kenties miettiä tapoja säästää hääpäivän kustannuksissa, jotta voitte hankkia auton tai asunnon? Saatatte miettiä, että haluatte laittaa myös pienen summan säästöön perheen perustamista ajatellen. Vai oletteko säästäneet rahaa sitä varten, että voitte käyttää sen tämän erityisen päivän toteuttamiseksi?

Tarkastelkaa häille arvioimaanne budjettia muiden tavoitteidenne rinnalla. Onko se suhteessa siihen, miten korkealla se on tärkeysjärjestyksessä. Kuvitellaan esimerkiksi, että hääbudjetti on 20 000 euroa, ja viiden vuoden suunnitelmissanne on hankkia 30 000 euron hintainen asunto. Näitä kahta tavoitetta vertailtaessa voidaan havaita, että kaikki hääkustannuksissa aikaansaadut säästöt auttavat rahoittamaan asunnon hankintaa.

Tarkoituksena on siis laittaa asiat oikeaan perspektiiviin. Häät ovat suuri tapahtuma. Niitä suunniteltaessa on helppo ylikorostaa niiden merkitystä, sillä niillä on tapana täyttää parin aikataulu ja ajatukset. Mikäli kuitenkin onnistutte katsomaan tapahtumaa laajemmasta näkökulmasta, vertailemalla sitä muihin tärkeisiin tavoitteisiin, on mahdollista täsmentää mikä on sopiva summa siihen sijoitettavaksi.

Kysymys on pitkälle arvovalinnoista. Keskustellessanne pariskuntana näette, minkä arvojen osalta näkemyksenne ovat yhteneviä ja miltä osin ne ovat eriäviä. Perheen perustaminen, oman asunnon hankkiminen ja toisaalta rakkaiden ihmisten yhteen kokoaminen ovat kaikki osaltaan näiden arvojen ilmentymiä. Mitä useampia ihmisiä vieraslistalle halutaan, sitä suurempia ovat yleensä myös häiden menot. Siksi tärkeysjärjestys auttaa tasapainottamaan hääpäivää koskevat odotukset ja kulut.

Suunnittelkaa budjettinne tärkeysjärjestyksen pohjalta

Saatatte tulla siihen tulokseen, että investoitte mieluummin kaikki säästönne hääpäivään ja säästätte sen takia esimerkiksi asumisessa. Henkilökohtaiset raha-asiat ovat henkilökohtaisia, joten kahden ihmisen käsitykset saattavat poiketa paljonkin toisistaan. Siksi on tärkeää määrittää mikä toimii parhaiten juuri teidän parisuhteessanne. Budjetoinnin perustana on, että pääsette selville molempia miellyttävästä järjestelystä. Näin rahat voidaan käyttää molempien arvoihin soveltuvalla tavalla.

Kun tärkeysjärjestys on selvillä, voitte alkaa suunnitella minkä verran haluatte käyttää kuhunkin hääpäivän osa-alueeseen. Muistakaa kuitenkin, että kyse on teidän päivästänne. Budjetoimanne raha on ohjattu hyvin, kun se kuvastaa sitä, mitä te parina päivältä haluatte. Näin ollen kannattaa tiedostaa, mikäli koette esimerkiksi sosiaalista painetta “täydellisten” häiden järjestämisestä. Näemme mediassa mitä upeimpia satuhäitä, joihin on tuhlattu satoja tuhansia. Suurimmalle osalle meistä tällaisten summien käyttäminen on kuitenkin sula mahdottomuus. Mikäli pidämme näitä häitä vertailukohtana omiin häihimme, todennäköisesti vain turhaudumme ja petymme.

Uskollisuutta omia arvojamme kohtaan voi myös varjostaa oma täydellisyyden tavoittelumme sekä pelkomme, että teemme jotain “väärin”. Varsinkin monet naiset ovat haaveilleet tästä tapahtumasta pikkutytöstä asti. Tällaiset paineet on hyvä tunnistaa, jotta ne eivät pääse ottamaan yliotetta. Monelle parille niistä on aiheutunut ylivelkaantumista. Joillekin pareille velkojen maksaminen on muodostunut ylivoimaiseksi rasitteeksi, joka on luonut hyvin horjuvan pohjan koko parisuhteelle. Koska taloudelliset ongelmat ovat yksi tavallisimmista syistä avioeroihin, kannattaa hyödyntää tämä erinomainen mahdollisuus rakentaa parisuhteen talous kestävälle pohjalle.

Kuinka säästää hääkuluissa?

Kun olette määrittäneet kuinka paljon olette valmiita käyttämään häihin, on hyvä katsastaa missä kohden kannattaa säästää. Nyt mietitään sitä, mitä te haluatte hääpäiväänne ja mitä haluatte tarjota vieraille. Muistelkaa mistä piditte häissä, joissa olette olleet vieraina. Onko sellaisia elementtejä, joita tulisitte kaipaamaan, ellei niitä häissänne olisi?
Olipa haaveenanne virallinen juhla hienossa paikassa tai grillibileet pihamaalla, säästöjä voi saada aikaan joka tapauksessa. Kannattaa miettiä, mitä haluatte, ja mikä olisi mukavaa, jos rahaa on riittävästi. Tarvitsetteko bändin vai riittääkö musiikiksi Spotify-lista? Kuinka paljon koristeluja tarvitaan?

Mihin kannattaa satsata?

Häitä suunniteltaessa kulut tuntuvat vain kasvavat määräaikaa lähestyttäessä. Juhlapaikan koristelu, juomat, morsiusasusteet, vieraslahjat… Lista tuntuu loputtomalta. Tärkeintä on kuitenkin, että päivästä tulee hääparin näköinen. Kun itselle tärkeisiin asioihin satsataan, voidaan puolestaan säästää jostakin, joka ei parille ole niin tärkeää. Oma visionne on siis ensi sijalla. Kysyttäessä niin vihityiltä pareilta kuin heidän vierailtaankin, mieleen jäävät ennenkaikkea valokuvat, ruoka ja juhlapaikka.

1. Valokuvaus

Valokuvat pitävät muistoja yllä. Lisäksi ne kulkevat digitaalisesti myös niille, jotka eivät voineet olla paikalla. Hyvän ammattilaiskuvaajan tai lahjakkaan harrastelijakuvaajan/ videokuvaajan löytäminen on suuri etu, sillä valokuvat ovat konkreettinen muisto suuresta päivästä. Keskustelkaa valokuvaajan kanssa toiveistanne, ja niin valokuvat voivat korostaa omaa visiotanne päivästänne.

2. Ruoka ja juomat

Hyvä ruoka ja kokenut pitopalvelu on kuin juhlan selkäranka, joka auttaa sekä hääparia niinkuin vieraitakin rentoutumaan ja nauttimaan juhlasta. Missä määrin juomia sisällytetään riippuu budjetista sekä osanottajista.

3. Juhlapaikka

Juhlapaikan suurin anti on tunnelma, ja näin ollen esimerkiksi koristelu on toissijainen.

4. Koristelu ja vieraslahjat

Koristeiden tekeminen vie aikaa ja niihin saa valmiiksi ostettuna kulumaan suuren summan rahaa. Koristeet ovat kuitenkin melkoisen mieleenpainumattomia, ellei itse niitä nautinnokseen halua väsäillä. Myös vieraslahjojen sijaan kannattaa panostaa vieraiden viihtyvyyteen paikan päällä.

5. Morsiamen ja sulhasen puvut

Puku kannattaa ostaa sesongin ulkopuolella. Esimerkiksi Vintage-teemaisiin häihin sopivat puvut käytettyjen pukujen valikoimasta. Näitä löytyy sekä verkosta että kirpputoreilta. Usein ne tarvitsee vain pesettää ja teettää ainoastaan tarvittavat muutokset. Mitä yksinkertaisempi puvun design on, sitä helpompi se on myös tehdä itse tai teetättää toisilla. Haluatko oman puvun vai voisitko harkita vuokrapukua? Tämä riippuu siitä, kuinka tärkeänä näet yhden päivän käytön.

*REKLAAMI

6. Vierasmäärä

Viimeiseki kannattaa miettiä, kenet haluatte kanssanne juhlimaan. Teille tärkeiden ihmisten ruoat ja juomat olette varmasti valmiita maksamaan, mutta turhia vieraita ei kannata kutsua. Näin varmistatte, että päivästä tulee myös teille kaikin puolin kaunis ja nautinnollinen.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI