Blogimerkintöjä

Mokasitko raha-asiasi? – Näin selvität sotkut!

Tuliko elettyä yli varojen? Leveä elämä oli ehkä hauskaa niin kauan, kuin sitä kesti, mutta paluu arkeen on aina edessä, ennemmin tai myöhemmin. Mutta miten korjata taloudelliset sotkut?

Liiallinen shoppailu

Jos olet sortunut tekemään liiallisia ostoksia, on nyt aika ryhtyä käymään läpi tavararöykkiöitä. Tarpeellista tai vain kivaa, yli varojen shoppailu ei kannata, ja lasku tulee aina maksettavaksi. Tarkista ensimmäisenä, voitko vielä palauttaa joitain ostoksiasi. Ostosten tulee tällöin olla käyttämättömiä ja usein alkuperäisessä pakkauksessaan. Suomalaisissa verkkokaupoissa sinulla on lain mukaan palautusoikeus, vaikka tuotteessa ei olisi mitään vikaa. Myös kansainvälisissä verkkokaupoissa on usein tuotteiden palautusoikeus, tosin ehdot voivat hiukan poiketa suomalaisista nettikaupoista. Tarkista nettiostosten palautusmahdollisuus ja palauta kaikki, minkä voit.

Fyysisillä kauppaliikkeillä ei ole lakisääteistä velvollisuutta ottaa takaisin virheetöntä tuotetta, mutta käytännössä monet hyväksyvät silti palautukset osana hyvää asiakaspalvelua. Jos tuote on uudenveroinen ja sinulla on kuitti tallella, kannattaa ainakin koittaa palauttaa tuotteet mahdollisimman pian.

Mikäli tuotteiden palautus ei enää onnistu, kannattaa yrittää niiden myyntiä. Voit esimerkiksi laittaa sanan kiertämään kavereiden keskuudessa tai facebookissa tai myydä tavaroita kirpputoreilla. Varaa pöytä viikonloppukirppikseltä tai itsepalvelukirppikseltä, jolloin sinun ei tarvitse huolehtia tavaroiden postittamisesta. Tai koita nettikirppistä, jolloin tavoitat enemmän ihmisiä, mutta saatat joutua kirpputorin erilaisten sääntöjen ja tapojen kiemuroihin. Nettimyyntiä varten kannattaa ottaa hyvät kuvat tavaroista sekä lisätä ilmoitukseen mahdollisimman tarkat mitat.

Tavaroita myytäessä voi kannattaa koota tuotteista erilaisia kokonaisuuksia, joita myyt pakettina. Esimerkiksi voit myydä viiden t-paidan pakettia sen sijaan, että myisit paitoja yksittäin.

Ulkona syöminen ja juhliminen

Mikäli rahasi ovat huvenneet “makeaan elämään” ulkona syöden ja juhlien, et juurikaan voi tehdä muuta, kuin kärsiä tappiot ja aloittaa alusta. Voit koittaa shokkihoitoa ja laskea tiliotteista ja kuiteista, kuinka paljon rahaa yöelämään on palanut. Summa saa sinut ehkä haukkomaan henkeäsi, mutta se on tarkoituskin. Ajattele, mitä kaikkea muuta olisit voinut tällä rahalla tehdä? Olisitko ehkä voinut ostaa tarvitsemasi uuden tietokoneen tai lähteä kunnon lomalle? Tai olisiko siinä ollut tarvittava vuokravakuus uuteen kotiin?

Juhlimiseen laitettua rahaa et saa takaisin, mutta voit kuitenkin parantaa tapasi. Ei kannata kieltää itseltään sosiaalista elämää kokonaan, mutta liika on liikaa. Määritä itsellesi sopivankokoinen viihdebudjetti ja pysy siinä. Jos pelkäät lipsuvasi budjetista innostuksissasi, ota mukaasi vain sallitun määrän verran käteistä rahaa ja jätä kortit kotiin.

Kannattaa myös miettiä, voisitko tavata ystäviäsi jossain muualla kuin vain ravintoloissa ja baareissa. Ehkä voisitte kokoontua pitämään hauskaa ja tekemään jotain yhdessä hiukan edullisemmin? Järjestäkää baari-illan sijasta perinteiset kotibileet tai vaikka picnicpäivä puistossa. Mieti omaa rooliasi ystäväporukassa. Jos otat aloitteen käsiisi ja ehdotat yhteistä tekemistä, voit ehdottaa jotain paremmin omaan taloudelliseen tilanteeseesi sopivaa. Jos vain seuraat muiden ehdotuksia, saatat melkein huomaamattasi joutua tilanteisiin, joihin sinulla ei oikeasti ole varaa.

Lainat ja osamaksusopimukset

Olet ehkä tehnyt joitakin isompia hankintoja osamaksulla, mutta nyt huomaatkin, etteivät rahat riitä kaikkien osamaksujen kuukausittaiseen maksamiseen. Jos et voi palauttaa tuotetta, tutustu tarkoin tekemääsi sopimukseen. Joissakin sopimuksissa voi olla maininta lyhennysvapaista kuukausista, jolloin sinun ei siis tarvitse maksaa kuukausimaksua, mutta laina-aika vastaavasti pitenee.

Rahalainat ystäviltä ja sukulaisilta voivat olla taloudellisesti edullisia, mutta hintavia ystävyyssuhteiden kannalta, etenkin, jos et pystykään maksamaan niitä takaisin sovitusti. Pahinta on, että maksamaton laina voi aiheuttaa ystävällesikin taloudellisia vaikeuksia. Kannattaa miettiä, mikä on ystävyyden arvo, ja kannattaako ystävyys menettää pienen lainan vuoksi.

Erilaisia pieniä lainoja ja vippejä saa toki helposti muualtakin kuin kavereilta, ja ehkä sinullekin on kertynyt pari sellaista. Nyt monen lainan kuukausilyhennyksen maksaminen tekee tiukkaa.

Jos erilaisia lainoja on kertynyt useita, kannattaa ehdottomasti miettiä lainojen yhdistämistä. Voit siis ottaa yhden lainan, jolla maksat muut lainat pois, ja näin lyhennät kuukausittain vain yhtä, isompaa lainaa. Esimerkiksi voit saada 2000 euron pikalainan nopeastikin. Kun kuukaudessa on maksettavana vain yksi laina, säästät lainojen kuluissa. Samoin pysyt paremmin kärryillä rahatilanteestasi, kun ei enää tarvitse muistella usean lainan eri maksupäiviä.

Entäpä, jos se olitkin sinä, joka lainasi rahaa ystävälle, ja nyt olet pulassa, koska ystävä ei maksakaan lainaa takaisin? Valitettavasti keinosi ovat aika vähissä. Jos useampikaan muistutus ei auta, voit joutua kirjaamaan lainan omaksi luottotappioksesi ja maksamaan oppirahasi. Jos ystäväpiirissä on henkilö, jolle kukaan ei tunnu lainaavan rahaa, siihen voi olla hyvä syy. Ehkä hän on jättänyt vippinsä maksamatta muillekin. Vaikka voisitkin antaa pienen vipin anteeksi, pidemmän päälle luottamus tällaiseen ystävään todennäköisesti karisee, ja hän ehkä jää ystäväpiirin ulkopuolelle.

Jos haluat auttaa pulaanjoutunutta ystävää, mieti tunteen lisäksi myös järjellä. Älä lainaa enempää, kuin voit menettää. Sopikaa lainasta ja sen takaisinmaksusta kirjallisesti, niin kumpikaan osapuoli ei voi unohtaa lainasopimusta. Jos lainaa ei kuulu takaisin, kerro ystävällesi napakasti, että odotat lainanmaksua tiettynä ajankohtana, ja jos ei rahoja kuulu, et voi enää luottaa ystävääsi ja ystävyytenne kärsii. Jos rahoja ei kuulu takaisin, voit viedä asian eteenpäin, mutta todennäköisesti kulut kasvavat niin suuriksi, ettei se kannata, vaikka asian voittaisitkin.

Huonot sijoitukset

Sijoittaminen on keskimäärin pitkällä tähtäimellä kannattavaa, mutta kaikkeen sijoitustoimintaan liittyy aina myös riski. Nyrkkisääntö on, että mitä suurempi tuotto-odotus, sen suurempi on myös riski. Jos sijoitustesi arvo on romahtanut, sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Mikäli sinulla on akuutti tarve käteiselle rahalle, voit realisoida sijoituksesi ja kärsiä tappiot. Myy sijoituksesi oli se sitten osakkeita tai kiinteistöjä, ja hyväksy, että teit virheen, ja nyt maksat siitä.

*REKLAAMI

Toinen vaihtoehto on, että pidät omistuksesi ja odotat. Sijoittamisessa nimittäin usein pätee myös sanonta, että mikä menee alas, nousee myös ylös. Jos siis voit odottaa, älä panikoi, vaan kiristä vyötä, mutta pidä omistuksesi, ja odota niiden arvonnousua. Voit joutua odottamaan kauankin, mutta mikäli pystyt elämään arkea koskematta sijoituksiisi, voi odotus olla sen arvoista.

Jos sijoitat, muista sijoittaa vain sen verran, kuin mitä sinulla on varaa hävitä. Kannattaa myös pienentää riskiä hajauttamalla sijoituksia eri tavoin. Voit esimerkiksi sijoittaa eri sijoitusinstrumentteihin, eri toimialoihin tai eri tyyppisiin kiinteistöihin eri kaupungeissa. Kun kaikki rahat eivät ole kiinni vain yhdessä kohteessa, voit nukkua yösi rauhallisemmin raha-asioitasi murehtimatta.

Ota opiksi

Meistä jokainen tekee virheitä, eikä se haittaa. Tärkeintä on kantaa vastuunsa ja ottaa opiksi virheistään niin, ettei tee samoin toistamiseen. Velkarahalla eläminen ei ole pidemmän päälle mahdollista, vaan velat on aina maksettava takaisin tavalla tai toisella. Pidemmällä tähtäimellä kannattaa opetella hallitsemaan raha-asioitaan ja kulutustaan, ja pitää menot tuloja pienempinä. Kaikkeen tähän voi saada myös ulkopuolista apua. Jos tuntuu, ettet selviä yksin, etsi rohkeasti neuvoja taloutesi hallintaan, pidä kirjaa tuloista ja menoista, ja opettele sanomaan ei turhille menoille. Kun säästötilisi saldo jatkaa kasvamistaan, on sinun helppo hymyillä, ja voit onnitella itseäsi – minä tein sen!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI