Blogimerkintöjä

Näin pärjäät ilman pikavippiä – paremmat vinkit!

Kun vuonna 2005 Yhdysvalloista Suomeen rantautuneet pikavipit tulivat yleisiksi, ei Suomen kansa olisi voinut aavistaakaan, kuinka se lähtisi käsistä. Nämä pikavipit perustuivat yhdysvaltalaiseen payday loankonseptiin, jossa palkkatositetta vastaan sai lainattua pienen summan rahaa seuraavaan palkkapäivään saakka.

Summat olivat yleensä pieniä, muutamista kympeistä muutamiin satasiin. Pienten lainasummien takia monet suomalaiset ottivat pikavippejä huoletta, sillä he kuvittelivat takaisinmaksun olevan helppoa. Niin ei kuitenkaan ollut. Näissä pienissä pikavipeissä oli nimittäin piilossa suuri todellinen vuosikorko, joka saattoi nostaa takaisinmaksettavan määrän jopa yli 70% pääomalainasta.

Kaiken lisäksi pikavippejä oli helppo ottaa. Niitä sai haettua muutamassa minuutissa netistä tai jopa tekstiviestillä, eikä vakuuksia tai takaajia tarvittu. Ja tämän kaiken lisäksi pikavippi rahat sai heti tilille. Tällaista oli vaikea vastustaa etenkin silloin, kun ostoskeskuksessa tuli vastaan se oma unelmien takki, tai kun oli aika lähteä ulos terassille ja tili näytti tyhjää.

Suuret laskut tulivat sitten parin viikon päästä suurena yllätyksenä kuluttajille. Laskujen takaisinmaksu oli vaikeaa. Tällöin turvauduttiin uuteen pikavippiin, jolla maksettiin edellinen pois. Ja pikavippikierre olikin valmis jo saman tien. Tämä koski monia suomalaisia. Tällainen velkaantuminen vain jatkui ja jatkui. Monet suomalaiset menettivät luottotietonsa täysin. Monet joutuivat oikeuteen ja monet maksavat pikavippejään takaisin vielä yli 10 vuoden jälkeenkin.

Onneksi Suomen valtio päätti tehdä asialle jotain. Vuonna 2013 nimittäin alle 2000 euron lainoille asetettiin korkokatto. Se määräsi, että alle 2000 euron lainoilla suurin korko saa olla maksimissaan 50%. Tämä laittoi monet pikavippiyritykset pois bisneksestä kokonaan, mutta sinnikkäimmät jäivät jäljelle. He vain muuttivat toimintatapojaan.

Nämä jäljelle jääneet yritykset eivät enää tarjonneet pikavippejä, vaan joustoluottoja. Tällöin joustoluottoja myönnettiin 2000 eurosta ylöspäin, jolloin lainan hakijat saivat käyttöönsä lainaa luottokortin tavoin tiettyyn euromäärään saakka. Näin hakija voi tarvittaessa ja niin halutessaan nostaa vain muutaman satasen, maksaa lainan pois ja sulkea luottotilin. Tämä ei kuitenkaan aina ole kovin yksinkertaista.

Kun ihmisillä on nimittäin käytössään 2000 euron luotto, mutta he tarvitsevat vain muutaman satasen, ei ole helppoa jättää tuhlaamista siihen. Tämä luotto vaikuttaa aivan ilmaiselta rahalta, ja silloin shoppailu alkaa. Eikä tietenkään muisteta sitä, että raha pitää maksaa takaisin aivan samalla tavalla kuin luottokorttilainat ja muut mahdolliset lainat.

Tämä edisti ihmisten velkaantumista entisestään. Nyt velat olivat vielä suurempia summia kuin aikaisemmin. Lainojen pois maksamisesta tuli vaikeampaa ja vaikeampaa.

Monet suomalaiset ovat edelleenkin tässä tilanteessa. Lainoja on vielä kymmenen vuoden takaakin, ja niiden maksamisesta on tullut kallista ja hankalaa. Pikavippejä ja joustoluottoja kannattaa siis välttää hinnalla millä hyvänsä, ja niiden ottamisen sijaan kannattaa kokeilla jotain muuta. Tässä artikkelissa esittelemme hyviä keinoja, joilla voit saada hieman lisää rahaa ottamatta itsellesi pikavippiä tai luottoa.

Myy pois turhat tavarat

Sen sijaan, että ottaisit pikavippiä, käy läpi kaikki kotisi kolot. Siivoa nurkat vanhoista vaatteista, leluista, kirjoista ja muista turhuuksista. Voit laittaa nämä sitten myyntiin esimerkiksi Facebookin kirpputorille, oikealle kirpputorille tai vaikka listata ne muualle nettiin myytäväksi. Näin saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla: saat siivottua nurkat kaikista vanhoista tavaroista ja tienaat vielä itsellesi rahaa. Voit tienata esimerkiksi muutamista kympeistä satasiin.

Pyydä palkankorotusta

 Jos olet päivätöissä ja sinulla on hyvä syy, voit pyytää palkankorotusta pomoltasi. Muista kuitenkin, että palkankorotuksen pyytäminen pitäisi olla täysin perusteltua. Hyväksi syyksi ei riitä se, että tarvitset tai haluat lisää rahaa. Sinun pitäisi pystyä perustelemaan pomollesi, miksi ansaitset palkankorotuksen. Palkankorotusta kannattaa pyytää kauniisti, eikä siitä tulisi tehdä uhkausta. Älä siis uhkaa lähteväsi töistä, jos et saa palkankorotusta – se saattaa nimittäin vain olla omaan nilkkaan potkaisemista.

Säästä kuluista

 Yksi erittäin kätevä ja helppo tapa tienata lisää rahaa on yksinkertaisesti säästää kuluista. Voit säästää esimerkiksi matkakuluista kulkemalla töihin kävellen tai pyörällä. Ehkä voit jopa saada työkaverilta kyydin ja voitte vuorotella kyydeissä. Jos ajat töihin autolla, harkitse auton sijaan bussia tai junaa.

Voit myös säästää helposti kaupassa käydessäsi. Jätä pois kaikki turhuudet ja sellaiset ruoat ja tavarat, joita et tarvitse. Tee itsellesi kauppalista jo kotona ja pitäydy siinä. Älä osta turhaan karkkia, keksejä ja muuta herkkua.

Muista myös, että shoppailu omaksi huviksi kannattaa jättää sikseen joksikin aikaa. Älä tuhlaa rahaa vaatteisiin, jos et tarvitse niitä juuri nyt. Se hieno talvitakki voinee odottaa hyllyssä vielä pari viikkoa. Ja käytä hyväksi alennuksia silloin, kun oikeasti tarvitset uusia vaatteita ja kenkiä.

Mieti aina ostaessasi jotain, että tarvitsetko sitä todella. Jos vastaus on ei, silloin kannattaa ehkä jättää ostokset hyllyyn.

Ota sivukeikka

 Vaikka olisitkin päivätöissä, voit aina ottaa mahdollisesti pienen lisätyön itsellesi. Voit esimerkiksi pyytää töistä lisää tunteja, tehdä postin jakamista viikonloppuisin tai vaikka alkaa tekemään freelancerina logojen tai nettisivujen suunnittelua. Mieti, missä sinä olet hyvä ja tee siitä itsellesi mukava pieni sivutyö. Tekemällä sivutöitä jo muutamankin tunnin kuukaudessa, saat mukavaa extratienestiä, jonka voit sitten säästää.

Vaikka olisitkin töissä aamusta iltaan, on sinulla varmasti silti aikaa parina viikonloppuna kuukaudessa tehdä hieman enemmän töitä ja tienata hieman lisää rahaa. Hifistele rahoista pari kuukautta ja tee hieman enemmän töitä, ja huomaat, että olet jo tienannut pikavipin verran rahaa. Ja parasta kaikessa: kun rahat ovat sinun omiasi, niitä ei tarvitse maksaa kenellekään takaisin!

*REKLAAMI

Vahdi lapsia tai lemmikkejä

 Lastenvahteja ja lemmikkien vahteja tarvitaan aina. Kaverisi kaveri tai naapuri tarvitsee takuulla ennemmin tai myöhemmin apua. Kerro kavereillesi ja naapureillesi, että vahdit mielelläsi eläimiä tai lapsia tienataksesi muutaman ylimääräisen kympin itsellesi silloin tällöin. Näin sinun ei tarvitse edes lähteä kotoasi tienataksesi hieman lisää rahaa.

Yhteenveto

Kaikilla meillä on silloin tällöin niitä hetkiä, kun raha on tiukassa. Kannattaa kuitenkin paljon ennemmin keskittyä tienaamaan lisää rahaa, kuin mennä sieltä, missä aita on matalin ja ottaa itselleen laina. Laina tulee nimittäin aina maksaa takaisin korkojen ja kulujen kera. Sitten, kun lasku kolahtaa postiluukusta, ei se laina tunnukaan enää niin kovin hyvältä idealta.

Sen sijaan, säästä rahaa kaikista mahdollisista kuluista ja ota itsellesi vaikka pieni sivutyö. Säästä kaupassa käydessäsi, matkustaessasi ja älä osta mitään, mitä et oikeasti tarvitse. Tässä jo säästää pitkän pennin. Tienaa enemmän lisäkeikalla, olemalla freelancerina tai vaikka pyytämällä palkankorotusta töissä.

Kun suunnittelet raha-asiasi hyvin ja huolellisesti, sinun ei tarvitse ottaa lainaa eikä huolehtia niiden pois maksamisesta. Jos kuitenkin todella tarvitset lainaa, käy ennemmin oman pankkisi puheilla. Omasta pankista saat nimittäin lainaa halvemmalla. Lisäksi pankit ovat yleensä paljon joustavampia maksuaikojen suhteen. Vaikka pankkilainan saamisessa kestää hieman kauemmin, on oma pankki kuitenkin aina se luotettavin vaihtoehto lainan ottamiselle.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI