Blogimerkintöjä

Onko lomaosake hyvä sijoitus

Suomalaiset innostuivat lomaosakkeista parin viime vuosikymmenen aikana, ja vaikka into on hieman laantunut, lomaosakkeista ollaan edelleen kiinnostuneita ja niitä tarjotaan monissa paikoin. Monet ostajista pitävät lomaosaketta hyvänä sijoituksena, mutta viime aikoina on alettu yhä enemmän epäillä, ovatko ne hyvä sijoitus tai peräti sijoitus ollenkaan. Mikäli harkitset lomaosakkeen ostamista, pohdi asiaa tarkasti.

Mikä on lomaosake?

Lomaosake on jaettu omaomistus eli lomakeskus, josta voi ostaa tietyn pituisen ajanjakson, kuten viikon tai pari lomakäyttöön. Tyypillisin ajanjakso on viikon, ja tuona aikana omistaja voi käydä viettämässä lomaa kyseisessä lomakeskuksessa. Monet yhtiöt voivat tarjota lisäviikkoja muissa osakkeissaan. Lomaosakkeet sijaitsevat yleensä tärkeiden lomapaikkojen kuten laskettelukeskusten läheisyydessä. Osakkeita on sekä kotimaassa että ulkomailla.

Lomaosakkeita on ollut olemassa jo yli 50 vuoden ajan. Euroopassa lomakeskuksia on jopa 1300, ja monet nimekkäistä hotelliketjuista tarjoavat myös lomaosakkeita. Lomaosakkeen loma-aikaa ei ole pakko käyttää itse, vaan sen voi halutessaan antaa myös ystäville tai sukulaisille.

Lomaosaketta sanotaan myös fractional-omistukseksi, sillä se on osittaista omistajuutta. Osake on kodinomainen, hotellia monipuolisempi ympäristö lomailuun, ja se sopii hyvin perheille, mutta myös pariskunnille tai kaveriporukoillekin. Yleensä lomaosakkeessa on tilat nukkumiseen, oleskeluun ja keittiö, joten lomaosakkeessa lomailleessaan ei välttämättä tarvitse käyttää kaikkia rahoja ravintoloissa syömiseen. Se on kuin lomailua korkeatasoisessa asunnossa hotellin sijaan.

Lomaosakkeiden lisäksi on myös lomanvaihtoa tarjoavia organisaatioita eli oman osakkeesi sijaan voit lähteä lomalle vaikka ulkomailla sijaitsevaan lomaosakkeeseen samalla, kun vuokraat omaa osakettasi muille. Monet organisaatioista saattavat toimia jopa tuhansissa eri kohteissa. Omistajuuksia ja lomanvaihtopalveluita on lomakeskuksissa erilaisia, kuten perinteinen kiinteä omistajuus, jossa ostat kiinteän viikon tietystä lomakeskuksesta joka vuosi, mutta myös muita vaihtoehtoja, kuten ajankohdaltaan avoin lomaviikko, usean viikon omistajuus tai omistajuus, jossa hyötyy osakkeen vuokratuloista, kun ei itse lomaile.

Osakkeesta kertyy kuluja

Lomaosakkeen saa omakseen halvimmillaan muutamalla satasella ja kalleimmat kohteet voivat maksaa jopa kymmeniä tuhansia vain yhden viikon lomailuun. Voi olla jopa mahdollista nostaa uusi pikavippi 1500 E ja ostaa sillä itselleen lomaosake. Lisäksi osakkeesta on maksettava vastike samaan tapaan kuin monista omistusasunnoistakin. Vastike on yleensä muutama sata euroa vuosittain, ja sillä huolehditaan osakkeen kunnosta.

Lomaosake voi myös tuoda etuja, kuten lisäviikkoja tai hotellialennuksia, ja kuten aiemmin mainittiin, lomanvaihto on yleensä myös mahdollista. Lomanvaihdosta voi tosin koitua lisäkuluja. Vastikkeen lisäksi voi joutua maksamaan vaihto-organisaatiolle vuosimaksua ja varausmaksua. Nämä hallinnolliset kulut voivat nousta jopa satoihin euroihin. Tämän lisäksi joutuu tietenkin maksamaan matkat vaihtokohteeseen, eikä ole aina takuuta, että halutusta vaihtokohteesta löytyy paikkoja, sillä suosituimmat kohteet täyttyvät nopeasti. Lisäviikon hinta on jo halvempi, mutta osakkeen ostoa vaihto-ominaisuuden vuoksi harkitsevan kannattaa miettiä päätöksensä tarkasti.

Jälleenmyynti on suurin ongelma

Lomaosakkeen ostoa ei kannata harkita tuottavana sijoituksena, sillä sitä se harvoin on. Yleensä osakkeesta kertyy kuluja, kuten mistä tahansa lomasta. Osakkeiden arvot tippuvat usein ajan kuluessa, ja monet joutuvat myymään osakkeitaan tappiohintaan. Usein lomaosakkeen hinta on jälleenmyynnissä alle puolet tai vain kolmanneksen alkuperäisestä hinnasta.

Jälleenmyynti on helpompaa kotimaisten lomaosakkeiden kohdalla, mutta ulkomaisista lomaosakkeista suomalaiset eivät ole enää erityisen kiinnostuneita. Ulkomaalaisten lomaosakkeiden kohdalla on sattunut lähimenneisyydessä useita väärinkäytöksiä, jotka ovat johtaneet niiden suosion romahtamiseen, ja lisäksi niiden vastikkeiden hinnat ovat nousseet ympäri maailman.

Luotettavan välittäjän löytäminen olennaista

Lomaosakkeista voi löytää todella edullisia tarjouksia, mutta niihin ei kannata tarttua ennen kuin asiaa on tutkittu perinpohjaisesti ja harkittu huolellisesti. Suurimmat riskit ovat jälleenmyynnissä. Välitysfirmojen toiminta saattaa aiheuttaa jopa riskejä osakkeen omistajalle. Osa välitysfirmoista lupaa esimerkiksi myymään asiakkaiden vanhat osakkeet, jos he ostavat firmalta uusia osakkeita. Myyntitavoitteet ovat useimmiten epärealistisia eikä vanhoja osakkeita saada kaupaksi tai edes yritetä myydä, ja asiakkaat joutuvat maksamaan yhtiövastikkeet sekä uusista että vanhoista omistuksista.

Tällaiset lomaosakefirmat ovat herättäneet EU-kuluttajaneuvojan huomion, ja asia on johtanut useiden kauppojen purkuun. Yleensä firmat ovat varautuneet merkitsemällä pienellä printillä olennaiset asiat myyntisopimukseen, joten erityisen hyvän tarjouksen saadessaan kannattaa olla varuillaan ja tutkia sopimuspaperit perin pohjin ennen allekirjoittamista. Kannattaa myös tutkia yritystä lähemmin ja tarkistaa, millaisia kokemuksia ihmisillä on sen kanssa toimimisestä. Ota myös yhteys asiakaspalveluun, ja kokeile, vastataanko kysymyksiin asiallisesti ja ajallaan. Yritysten on laitonta tarjota eri tietoa suullisesti kuin kirjallisesti.

Markkinoilla on myös monia yrityksiä, jotka syntyvät ja kuolevat nopeasti. Yritykset lupaavat myydä asiakkaan lomaosakkeen myyntirahaa vastaan, mutta useimmiten osaketta ei saada kaupaksi ja yritys menee kiinni eikä rahoja saa takaisin. Näissä tilanteissa riski on täysin asiakkaalla. Kannattaakin muistaa, että jälleenmyyntiä varten ei pitäisi joutua maksamaan mitään etukäteen tai ostamaan lisäosakkeita, vaan etukäteen sovittu välityspalkkio maksetaan vasta, kun osake on mennyt kaupaksi.

Osakettaan myyvän kannattaa myös olla varuillaan lakipalveluita tarjoavien yritysten suhteen. On olemassa ulkomaisia yrityksiä, jotka lupaavat auttaa saamaan rahat takaisin petollisilta alan yrityksiltä, ja pyytävät palkkiota avustaan. Yleensä asiakas ei kuitenkaan saa apua, vaan asiakas menettää rahansa. Mikäli toimisto tarjoaa varmaa voittoa eikä ilmoita selvästi yhteystietojaan, kannattaa olla varuillaan.

Lomaosake vs. lomamökki

Takavuosina suomalaiset ovat ostaneet innokkaasti mökkejä, ja monilla on yhä suvussaan mökkejä. Mökkejä myös rakennettaan edelleen, joskin enemmän lomapaikkoihin vuokrakohteiksi. Osa suomalaisista päätyy kuitenkin edelleen ostamaan mökin. Tulisiko mökki kuitenkin edullisemmaksi kuin osake?

*REKLAAMI

Osakkeessa oleskellaan vain viikko vuodessa, ja sen kustannukset ovat muutaman satasen tai tuhannen euron jälkeen yleisimmin alle 500 euroa vuodessa. Osakkeen sijainti on yleensä keskeinen, mutta keskeisellä sijainnilla sijaitsevan asunnon hintakin voi olla jopa yli 10 000 euroa. Jälleenmyynti voi olla haastavaa ja tappiollista. Ylimääräisestä lomasta joutuu maksamaan lisämaksua. Lisäksi on maksettava matkat osakkeeseen. Huolto kuuluu lomaosakkeen vastikkeeseen.

Kesämökeistä halvimmat ovat pieniä, ja isommat mökit maksavat kymmeniä tai jopa satoja tuhansia euroja. Etenkin lomakohteiden lähellä sijaitsevat mökit ovat kalliita, mutta toisaalta mökkiä voi vuokrata muille ihmisille hyväänkin hintaan silloin, kun sitä ei itse käytä. Tämä tosin edellyttää, että asuu itse riittävän lähellä mökkiä tai kykenee palkkaamaan jonkun huolehtimaan avaimista ja mökkivuokralaisten tarpeista hätätilanteissa. Mökin huoltoon menee rahaa ja aikaa, eikä jälleenmyynti välttämättä ole helppoa, mikäli sijainti ja kunto ovat huonoja. Mökkiä voi toisaalta käyttää aina silloin, kun itseä huvittaa, ja hyväkuntoinen mökki voi tuottaa voittoakin.

Mikäli lomaosake kuulostaa edelleen houkuttelevammalta vaihtoehdolta, kannattaa vielä tarkistaa, paljonko viikon loma haluamassasi kohteessa maksaisi hotellissa tai vuokramökissä, ja verrata hintaa lomaosakkeen kustannuksiin esimerkiksi 10 vuoden ajalta. Kohtuullinen osake, joka maksaa 10 000 euroa ja jonka vastike on noin 400 euroa vuodessa tulisi maksamaan noin 1400 euroa vuodessa 10 vuoden ajan. Hinta voi olla korkeampi, mikäli otat lainaa osaketta varten ja haluat kokeilla lomanvaihtoa omistuksen aikana. Mikäli pääset lomailemaan tätä halvemmalla mökissä tai hotellissa, ei osaketta kannata vielä hankkia.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI