Blogimerkintöjä

Opi lisää taloudesta helposti

Talous kiinnostaa yhä useampia ihmisiä, sillä se vaikuttaa elämään monilla tavoin. Siinä, missä monet työt koneistetaan, ei talouden kanssa tämä onnistu, sillä talouden matemaattiset kaavat eivät noudata selkeitä matemaattisia kaavoja, joita voitaisiin ennustaa nykytietämyksen avulla. Talouden ymmärtäminen voi auttaa tekemään hyviä päätöksiä sekä henkilökohtaisessa elämässä että työelämässä; sitä halutaan ymmärtää paremmin, jotta osattaisiin sijoittaa paremmin, äänestää fiksummin, tietää päätösten taustat esimerkiksi omalla työpaikalla ja tajuta jopa kunnallispolitiikkaa. Mistä siis oppia helposti lisää taloudesta?

Internet

Internet on loputon tiedonlähde talouden suhteen. Erilaiset blogit, vlogit, uutissivustot ja tietosivut kertovat lopputtomasti taloudesta, kunhan vain osaa etsiä tietoa ja on kiinnostunut oppimaan. Jos puhuu englantia tai muita kieliä, on tiedonlähteitä tarjolla vieläkin monipuolisemmin. Aloittaa voi vaikka tietosivuilta kuten Wikipediasta, jotta peruskäsitteet ovat varmasti selvillä. Voit myös lukea vaikka talousuutisia ja samalla etsiä etsiä tuntemattomat käsitteet sivistyssanakirjasta niiden tullessa valtaan.

Voit ottaa vaikka rutiiniksi talousuutisten tai jonkin talousblogin lukemisen joka päivä tai joka toinen päivä. Lue uutiset ajatuksen kanssa; selvitä tuntematon sanasto, tutustu ihmisiin ja yrityksiin ja mieti uutisten syitä ja seurauksia. Vaikka passiivisesti luetkin uutisia, käyttämällä aikaa niiden prosessointiin saat niistä paljon enemmän irti. Noin puolen vuoden kuluttua ymmärrät taloutta jo huomattavasti paremmin.

Internetin kautta oppiminen vaatii paljon omatoimisuutta, aikaa ja hyvää motivaatiota. Tästä syystä se ei sovi kaikille. Monien asioiden selvittäminen on monimutkaista, joten aikaa kuluu. Parhaiten internetin kautta opiskelu sopii ihmisille, jotka muutenkin viettävät paljon aikaa netissä ja tutkivat mielellään asioita.

Jos kaipaa vuorovaikutusta internetissä opiskeluun, voi hakeutua talouteen erikoistuneille foorumeille. Siellä on yleensä ihmisiä, jotka tietävät enemmän asiasta tai osaavat ohjata oikeaan suuntaan. Kaikkea ei kannata ottaa todesta, vaan ennemmin epäillä ja tarkistaa asiat itse. Vuorovaikutus voi kuitenkin olla tärkeä osa oppimista.

Kirjat

Kirjoista opiskelu käy hieman helpommin kuin netistä, sillä niissä usein perehdytään peruskäsitteisiin ennen monimutkaisempiin teorioihin tutustumista. Kirjoista voi oppia kaikenlaista maailmantalouden perusteista sijoittamiseen, sekä erilaisia talousteorioita ja taloutta historiallisesta näkökulmasta. Kirjoja saa ilmaiseksi kirjastosta, mikä myös helpottaa oppimista.

Kirjojen huono puoli on se, että niiden lukeminen voi olla tylsää, toisin kuin esimerkiksi videoblogin katsominen, ja toisaalta ne kertovat lähinnä teoriasta ja menneistä esimerkeistä. Joudut siis itse soveltamaan oppimiasi tietoja käytäntöön. Kirjoissa opittua voikin soveltaa esimerkiksi lukemalla kirjojen ohessa talousuutisia joko netissä tai viettämällä kirjaston lukusalissa tovin lukemalla lehtiä samalla, kun hakee uusia talouskirjoja luettavaksi.

Kurssit

Taloudesta voi myös oppia erilaisilla kursseilla. Jos talouden peruskäsitteet eivät ole hallinnassa, lienee lukion taloustiedon oppimäärä paras tapa oppia ne. Lukion taloustieteen kursseja voi käydä läpi ilmaiseksi internetissä. Niissä kerrotaan kaikki aina kansantalouden toimijoista markkinoihin ja rahataloudesta kansainväliseen talouteen. Monesti kursseihin liittyy myös tehtäviä, jotka auttavat sisäistämään opitut asiat ja pohtimaan niitä oikean elämän esimerkkien kautta.

Lisäksi on olemassa monia ilmaisia ja maksullisia koulutuksia, luentoja ja seminaareja, joita voi etsiä sosiaalisista medioista ja netistä. Voit esimerkiksi oppia kirjanpitoa, sijoittamista tai taloushallintoa. Monet koulutuksista järjestetään etänä, mutta myös lähiopetusta on saatavilla.

Jos ulkomaan kielet sujuvat, löytyy esimerkiksi englanniksi paljon talouteen liittyviä kursseja, joista monet ovat jopa ilmaisia. Monet huippuyliopistot kuten MIT ja Yale tarjoavat osia kursseistaan täysin ilmaiseksi kenen tahansa käyttöön. Courseran kautta voi löytää lyhyitä ja pidempiä taloustieteen kursseja eri kielillä monista eri yliopistoista. Osa niistä on maksullisia ja osa ilmaisia, ja monet kursseista on suoraan maailman johtavista yliopistoista kuten University of Pennsylvaniasta tai University of Chicagosta.

Suomeksi taloustiedettä voi opiskella haluamassaan mittakaavassa myös avoimen yliopiston kautta. Kurssit saattavat maksaa jonkin verran, mutta ne eivät ole yleensä kalliita ja niihin voi liittyä jonkin verran lähiopetustakin. Kurssisuoritus voi myös olla hyödyksi työelämässä. Monet yliopistot kuten Helsingin, Lapin, Jyväskylän, Oulun ja Aalto-yliopisto tarjoavat opetusta taloustieteessä avoimen yliopiston kautta. Osa niistä tarjoaa myös etäopintoja.

Avoimen yliopiston kursseilla taloutta voi oppia ymmärtämään laajemmin, ja niiden parhaita puolia on se, että niillä voi esittää kysymyksiä luennoitsijoille, kun taas monet netin kursseista perustuvat itsenäiseen opiskeluun. Jos lähiopetus tukee oppimistasi, kannattaa ehdottomasti kokeilla avoimessa yliopistossa opiskelua, mikäli se vain sopii aikatauluusi. Kurssien hinnat ovat edullisia, ja niiden maksamiseen riittää vaikka yksinkertainen pienlaina.

Avoimen yliopiston opinnot ovat laadullisesti samaa tasoa kuin yliopiston muutkin opinnot, ja niille otetaan useimmiten opiskelijoita ilmoittautumisjärjestyksessä. Osalle kursseista voi olla esitietovaatimuksia. Yleisesti ottaen opetus on Suomessa muutenkin avointa, joten halutessaan voi myös kysyä luennoitsijoilta suoraan, mahtuisiko itseä kiinnostavalle luennolle kuunteluoppilaaksi, vaikka avoimeen yliopistoon ei pääsisikään.

Tutkintoon tähtäävä koulutus

Jos taloustieteestä innostuu toden teolla, voi myös opiskella alan tutkinnon. Yksi reitti yliopistoon on avoimen yliopiston kautta; se on pehmeä lasku yliopistoympäristöön ja valmistaa opiskelijaa monella tavalla yliopisto-opintoihin. Työssäkäyvälle tämä voi kuitenkin olla hankala yhdistelmä.

Yliopistossa taloustiedettä voi opiskella hyvinkin monipuolisesti ja päästä vaikka aiheen asiantuntijaksi. Siellä voi tutkia talouden kasvua, suhdannevaihteluita tai esimerkiksi makrotaloustiedettä. Opinnoissa voi erikoistua mm. talouspolitiikkaan, rahoitukseen tai kvantitatiiviseen taloustieteeseen.

Jos tämä ei vaikuta olevan juttusi, ei kuitenkaan kannata heti harkita käytännönläheisiä tutkintoja kuten ammattikoulun houkuttelevan lyhyttä merkonomin tutkintoa. Kyseessä on hyvin käytännönläheinen tutkinto, jossa keskitytään lähinnä yrityksen talouden pyörittämiseen, myyntiin ja asiakaspalveluun. Se voi palvella hyvin työelämässä, mutta ei välttämättä suoraan takaa syvällisempää ymmärrystä maailman- tai kansantaloudesta.

*REKLAAMI

Hyvää välimaastoa ovat AMK-tutkinnot, joista valmistuu tradenomiksi. Siihen ryhtyvän on oltava kiinnostunut asiakaspalvelusta mutta myös taloudesta laajemmin. Tradenomi on finanssi- ja talousasiantuntija, joka voi työskennellä laskentatoimessa, rahoitusalalla tai muualla finanssimaailmassa.

Opiskelemaan voi myös lähteä ulkomaille. Esimerkiksi Skotlannissa tutkinnot ovat perinteisesti olleet ilmaisia EU-opiskelijoille (nähtäväksi jää, mitä Brexitin jälkeen tapahtuu), mutta myös Ranskassa, Ruotsissa, Alankomaissa ja monessa muussa Euroopan maassa opiskelu on hyvin halpaa. Monissa tutkintoja voi suorittaa englanniksi, joten paikallista kieltä ei tarvitse osata täydellisesti.

EU:n ulkopuolella tutkintojen hinnat nousevat usein tuhansiin tai jopa kymmeniin tuhansiin, mutta toisaalta tutkintoa varten voi saada täydet opintotuet ja opintolainat. Maksullisiin yliopistoihin on usein myös helpompi päästä sisään, mikä on osasyy ulkomailla opiskelun suosioon – suomalaisiin yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin ei aina ole helppo päästä.

Ulkomailla opiskelua harkitsevan lisäksi kannattaa tarkastella myös paikallista hintatasoa ja terveydenhuoltoa. Opintorahat voivat nopeasti huveta, jos esimerkiksi sairastuu kalliissa Alaskan osavaltiossa opiskellessaan, ja Suomeen paluu on vaivalloista ja kallista sekin. Halvassa maassa opiskellessa voi toisaalta säästää rahaa esimerkiksi vuokrassa ja elämisen kustannuksissa.

Tutkinto-opiskelu ei välttämättä kannata, mikäli kiinnostus taloutta kohtaan on yleistä ja sinulla on jo työ, jossa viihdyt. Jos kuitenkin huomaat innostuvasi alasta enemmän oppiessasi siitä lisää, se on ehdottomasti harkinnan arvoinen vaihtoehto. Taloutta kannattaa lähestyä käytännön esimerkkien kautta etenkin alussa; mieti esimerkiksi maailman tai Suomen poliittisia tapahtumia ja kauppaa, ja miten ne vaikuttavat talouteen.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI