Blogimerkintöjä

Parveke kevätkuntoon

Vaikka ulkona on vielä rapsakka kevätsää, voi ensimmäisistä auringonsäteistä ja lämmöstä nauttia jo nyt. Jos sinulla on parveke, voit ottaa reippaan varaslähdön kevääseen. Mikäpä sen mukavampaa, kuin istuskella parvekkeella ja katsella näkymiä yli kaupungin? Jo pienellä rahalla voit rakentaa parvekkeestasi oikean kesäparatiisin.

Siivous

Aloita parvekkeen kevätkunnostus kunnon siivouksella. Tyhjennä parveke tavaroista ja nosta myös mahdolliset lattian puuritilät tai matto pois. Lakaise roskat ja imuroi kuiva parvekkeen lattia. Kun roskat on poistettu, pese lattia ja ritilät sekä seinät. Lattia kannattaa kuivata kuivaimella. Vesipesussa kannattaa olla huomaavainen ja varoa, etteivät likaiset pesuvedet valu alakerran naapurin parvekkeelle. Jos parvekkeesi on lasitettu, pese myös lasit ikkunanpesuaineella.

Parvekekalusteet

Kun itse parveke on puhdas, suuntaa katse parvekekalusteisiin. Kalusteet kaipaavat todennäköisesti vähintään kunnon pyyhintää. Puiset kalusteet kannattaa öljytä säännöllisesti, mutta tämä voi odottaa lämpimämpiä säitä, sillä muutoin öljy ei imeydy puuhun. Huomaat, kuinka jo pelkkä parvekkeen ja kalusteiden pesu tuovat parvekkeellesi uutta pirteää ilmettä.

Tarkista myös kalusteiden kunto yleisesti, ja tee tarvittavat pienet fiksaukset. Jos näyttää siltä, että parveketuolit ovat jo aikansa palvelleet, on parempi luopua niistä nyt, ja laittaa uudet kalusteet ostoslistalle.

Kevät onkin terassikalusteiden kaupan kulta-aikaa, ja valikoimat sen mukaiset. Jos siis olet hankkimassa uusia kalusteita, on kevät hyvä aika siihen. Mieti, millaisia kalusteita olet parvekkeellesi etsimässä. Haluatko ranskalaistyyppisen aamiaispöydän vai olisivatko reilumpi pehmeä sohva tai aurinkotuolit enemmän sinun makuusi? Katso kellosta, milloin on sinun parvekkeesi aurinkoisimmat ajat, ja suunnittele tilan toimintoja myös sen mukaan. Jos parvekkeellesi paistaa aurinko vain aamuisin, ei auringonotto ehkä oikein onnistu, vaikka se olisikin lempikesäpuuhaasi. Ota myös ennen ostoksille lähtöä tarkat mitat parvekkeesta ja huomioi, mihin suuntaan ovi aukeaa ja kuinka paljon tilaa se vaatii. Piirretty pohjapiirros voi olla hyväksi avuksi.

Puutarhakalusteostoksilla on helppo villiintyä, sillä liikkeisiin on usein rakennettu varsinaisia keitaita, joissa on helppo nähdä itsensä viihtymässä. Pidä siis pää kylmänä. Aivan kaikkein halvimpia ja huterimpia ei välttämättä kannata ostaa, jotta et olisi jälleen vuoden kuluttua samoilla ostoksilla. Voi olla järkevää panostaa hiukan kalliimpiin hyvälaatuisiin kalusteisiin, jotka kestävät useamman vuoden. Jos hinta ylittää budjettisi, voi puutarhaliikkeillä olla tarjota isompiin ostoksiin omia maksuaikasopimuksiaan, mutta tarkista myös uusimmat 500 euron pikavipit. Hyvät kalusteet ovat useamman vuoden investointi.

Parvekkeen tekstiilit

Myös parvekkeen tekstiilit, kuten matto, istuintyynyt, pöytäliinat ja mahdolliset verhot, on hyvä pestä säännöllisesti, sillä kaupungissa liikenteen pöly ja keväisin luonnollisesti myös siitepöly tunkeutuvat ylimpienkin kerrosten parvekkeille ja pienimpäänkin koloon.

On hyvä muistaa, että lasitettukin parveke on ulkotila, jolloin tekstiilejtä ei välttämättä kannata säilyttää parvekkeella pidempään elleivät ne ole nimenomaan ulkokäyttöön sopivista materiaaleista valmistettuja. Esimerkiksi muovimatto selviää hyvin ulkona, mutta puuvillainen imee itseensä ilmasta kosteutta ja saattaa jopa homehtua. Matto on kuitenkin mukava jalalle, sillä pelkkä betonilattia on usein kylmä ja kova. Puutarhaliikkeiden valikoimissa on nykyisin runsaasti nimenomaan terassi- ja parvekekäyttöön suunniteltuja mattoja ja muita tekstiilejä, kuten sisustustyynyjä. Näitäkään ei ehkä kannata jättää ulos koko vuodeksi, mutta ne eivät aivan pienestä kosteudesta hätkähdä. Kosteuden lisäksi myös auringonsäteet vaurioittavat ja haalentavat parvekkeesi tekstiilejä ja kalusteita, joten uusien hankinta tulee ajankohtaiseksi vähintään muutaman vuoden välein.

Parvekekukat

Kun parvekkeen kalusteet ja tekstiilit ovat paikallaan, on aika suunnata katse parvekkeen muuhun sisustukseen. Elävät kukat luovat erityistä viihtyisyyttä parvekkeelle kuin parvekkeelle, eivätkä ne ole edes kovin kalliita, joten niitä kannattaa ehdottomasti hankkia. Pidä jälleen mielessä parvekkeen suunta ja auringonvalon määrä. Jos nautit mukavasta iltapäivän paahteesta, voi lämpötila etenkin lasitetulla parvekkeella nousta hyvinkin korkeisiin lukemiin. Valitse siis kasveja, jotka selviävät suorassa auringonpaisteessa ja paahteessa. Suoralta paahteelta voi ehkä olla mukava suojautua verhoilla tai esimerkiksi köynnöskasveilla. Muista myös huolehtia lasitetun parvekkeen tuuletuksesta.

Kasveja valittaessa on hyvä muistaa myös oman puutarhaosaamisen määrä. Jos olet ystäviesi keskuudessa tunnettu kasvientappajana, ei ehkä kannata valita kovin vaikeita ja paljon hoitoa tarvitsevia kasveja. Samoin jos tiedät vaikkapa olevasi usein tai pitkiä aikoja poissa kotoa, voi esimerkiksi säännöllistä kastelua vaativat kasvit olla parempi jättää kauppaan, vaikka altakasteluruukuilla voikin toki pidentää kasteluväliä jonkin verran.

Koristekasvien lisäksi on hyvä ainakin harkita joitakin hyötykasveja, joilla voit paitsi lisätä parvekkeen viihtyisyyttä myös säästää rahaa. Esimerkiksi kirsikkatomaatti viihtyy mainiosti ruukussa parvekkeella, ja mikäpä estää tuomasta parvekkeelle hiukan isompaa istutuslaatikkoa “oikeillekin” tomaateille ja kurkuille. Näin voit ylpeillä oman sadon kesäsalaatilla. Erilaiset yrtit ovat myös mukava ja helppo lisä parvekkeen kasvivalikoimaan.

Jos et ole viherpeukalo tai elävät kasvit eivät muuten sovi elämäntilanteeseesi, kannattaa katsoa myös erilaisten tekokukkien valikoimat. Vaikka sana “teko” ei ehkä kuulostaisi kaikkein houkuttelevimmalta, voit yllättyä, sillä tarjolla on nykyisin hyvinkin oikean näköisiä ja tuntuisia tekokasveja, joilla voit luoda säänkestävää tunnelmaa parvekkeellesi.

Valitse kasveille parvekkeesi tyyliin ja muuhun sisustukseen sopivat ruukut. Uudet ruukut voivat olla yllättävän kalliita, joten kannattaakin tarkistaa kirpputorien ja mummolan vintin valikoima. Vanhat istutusruukut kannattaa nekin pestä huolellisesti ennen uusien kasvien istuttamista kasvitautien ja homeiden välttämiseksi.

Muu sisustus

Ajattele parveketta yhtenä kotisi huoneista ja sisusta sekin omalla tyylilläsi. Jos kodissasi on runsaasti erilaisia koriste-esineitä, voit tuoda niitä myös parvekkeellesi. Parvekkeen seinille voi ripustaa amppeleita, hyllyjä tai vaikka taidetta, jolloin parvekkeesta todella tulee osa kotiasi. Muista kuitenkin, että parvekkeella esineet pölyyntyvät ja likaantuvat nopeasti liikenteen pölystä, joten se ei ehkä ole kaikkein paras paikka arvokkaalle perintötaulullesi. Sen sijaan erilaiset kirpputorilöydöt voivat olla omiaan parvekkeesi sisustamisessa.

Parvekkeen varastotilat

Pienessäkin tilassa on usein tarvetta varastotilalle. Esimerkiksi parvekepuutarhurikin tarvitsee joitakin puutarhatyökaluja, ja usein muutenkin parveke on kätevää säilytystilaa kaupunkiasunnoissa. Tilavalle parvekkeelle voi mahtua siisti säilytyslaatikko, joka ehkä toimii myös pöytänä tai jopa penkkinä. Tai ehkä voit tuoda parvekkeelle siistin hyllyn, jonka alahyllyt toimivat varastotilana ja ylähyllyt voit täyttää erilaisin kasvein tai koriste-esinein parvekkeen hengen mukaisesti.

Lämmittimet ja valaistus

Kaiken tämän panostuksen jälkeen voi tuntua haikealta, että parvekkeen käyttöaika Suomessa on verraten lyhyt. Pelkillä parvekelaseilla toki pidennät käyttöaikaa jonkin verran, mutta enemmän lisäaikaa voit saada asentamalla parvekkeellesi lämmittimen.

*REKLAAMI

Lämmittimen valinnassa kannattaa tehdä jonkin verran taustatyötä. Haluatko esimerkiksi kiinteästi parvekkeen kattoon asennetun sähkölämmittimen tai olisiko pienempi ja siirrettävä sinulle parempi vaihtoehto? Sähkölämmittimien lisäksi markkinoilla on myös erilaisia kaasulämmittimiä. Tutustu eri vaihtoehtoihin ja niiden sopivuuteen parvekkeellesi huolellisesti, sillä liian suuri tai väärin sijoitettu lämmitin voi aiheuttaa tulipalon riskin.

Pimeitä loppukesän ja syksyn iltoja silmälläpitäen voi olla järkevää miettiä myös parvekkeen valaistusta. Erilaiset kynttilä- ja myrskylyhdyt ovat tunnelmallisia ja edullisia vaihtoehtoja, ja niitä saa myös LED-valoilla varustettuna, jolloin ne ovat elävää tulta turvallisempia. Myös aurinkoenergialla toimivat valaisimet ovat nykyisin suosittuja ja käteviä tiloissa, joissa ei ole pistorasioita. Parvekkeella voi käyttää myös erilaisia ulkokäyttöön sopivia koristevaloja tai valopallosarjoja, joita löytyy myös muina kuin vain jouluisina versioina.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI