Blogimerkintöjä

Rikastumisen salat: voiko pienituloinen rikastua?

Moni haaveilee salaa rikastumisesta. Ihmiset miettivät, miten rikastua, kun rahaa ei juurikaan jää käteen kaikkien menojen jälkeen. Usein ajatellaan, että vain isoilla osakekaupoilla tai huippupalkalla pääsee rikkaaksi. Silti monet talouden asiantuntijat ovat sitä mieltä, että pienistäkin tuloista on mahdollista saada rahaa sukan varteen. Myös ajattelutapojen muutoksella voi päästä pitkälle. Vaikka jollakin ihmisellä olisi miljoonia tilillään, ei hän välttämättä siltikään tunne, että hänellä olisi tarpeeksi varallisuutta. Siksi varallisuus ja rikkaus ovat myös suhteellisia käsitteitä. Moni ihminen ei välttämättä edes tarvitse niitä miljoonia tunteakseen itsensä varakkaaksi. Kysymyksenä voi olla myös, kuinka rikastua Suomessa? Asiantuntija voisi vastata tähänkin, että myös suomalaisittaan keskituloisella tai jopa sen alle tienaavalla on mahdollisuus kerryttää pesämunaa viisailla valinnoilla.

Jos ihminen ajattelee vain, miten rikastua nopeasti, se ei ehkä vie kovin pitkälle. Usein rikastumisen takana on paljon töitä sekä pitkäjänteisyyttä, ellei kyseessä sitten ole iso perintö tai lottovoitto. Harvalle kuitenkaan käy näin. Rikkaaksi tuleminen vaatii paitsi motivaatiota niin myös määrätietoisuutta saavuttaakseen omat tavoitteensa. Tavalliselle pankkitilille rahan kerryttäminen ei myöskään välttämättä ole paras tapa, vaan rahat kannattaa myös laittaa poikimaan. Sijoittaminen on pienituloisellekin se varmin tapa rikastua, jos asiantuntijoihin on uskominen. Jos alat nyt säästämään rahaa, ja sijoitat viisaasti, voi sinulla olla eläkeikään mennessä mittavat säästöt ja käytännössä olet vapaa. Mikäpä sen parempi tavoite? Aivan eläkeikään saakka ei välttämättä edes tarvitse odottaa, vaan sijoittaminen poikii usein muutamassa vuodessa, riippuen taktiikasta ja rahamääristä. Sijoittaminen vaatii toki aina pientä riskinottoa, mutta liikkeelle voi lähteä myös hyvin matalalla riskillä. Jos edelleen mietit, kuinka rikastua, kannattaa lukea tämä teksti loppuun.

Suuret tulot vai pienet menot?

Vaikka sinulla olisi kuinka suuret tulot, se ei välttämättä tarkoita sitä, että rikastuisit. Usein se menee niin, että mitä suuremmat tulot, sitä suuremmat ovat myös menot. Monet, jotka tienaavat paljon, myös käyttävät kaikki rahansa erilaisiin menoihin. Toisaalta taas pienituloinenkin voi saada jopa muutaman satasen säätöön kuukaudessa. Vuosien varrella on siis mahdollisuus kerryttää varsin mukavan kokoinen pesämuna. Tärkeintä on siis kiinnittää huomiota omien menojen määrään, kuin nopealla aikataululla kasvattaa tulojaan. Pitkällä tähtäimellä kannattaa toki pyrkiä kasvattamaan omien tulojen määrä erilaisin keinoin. Jos alat nyt panostamaan omien tulojen kasvattamiseen, voit nauttia työn hedelmistä tulevina vuosina. Omaan ammattitaitoon ja uraan kannattaa aina panostaa, ja koskaan ei ole liian myöhäistä palata esimerkiksi koulun penkille, jos uran vaihto kiinnostaa.

Alkuun pääset siis sillä, että seuraat menojasi ja etsit säätökohteita. Moni yllättyy, kuinka paljon rahaa saa menemään ihan turhanpäiväisiin asioihin. Voit siis karsia helposti löysiä menoja, kuten arkipäivien lounaat, erikoiskahvit, heräteostokset ja sen sellaiset. Kiinteisiin menoihin, kuten vuokraan ja vaikkapa auton tuomiin kustannuksiin ei myöskään voida heti vaikuttaa. Mutta pitkällä välillä myös asumiskustannuksia voidaan uudelleen arvioida, ja muuttaa vaikkapa halvempaan asumismuotoon.

Tärkeää on myös pitkäjänteisesti sitoutua omiin tavoitteisiin ja pohtia keinoja niihin pääsemiseksi. Yleensä ihan itsestään ne eurot eivät ala sinne tilille kertyä, vaan kaikki tämä vaatii suunnitelmallisuutta.

Luo selkeät tavoitteet

Kannattaa alusta saakka luoda itselleen selkeät tavoitteet. Hyväksi havaittu keino on laittaa esimerkiksi heti palkkapäivänä tietty summa rahaa sivuun. Suunnitelmallisuus ja pitkäjänteisyys vievät pitkälle. Omaa varakassaa kannattaa alkaa kartuttamaan vaikka heti, sillä esimerkiksi 5-10 vuoden kuluttua sinulla voi olla tilillä jo mukava summa rahaa. Jossakin vaiheessa voit alkaa pohtimaan myös rahojen sijoittamista.

Säästämisen lisäksi tavoitteena voi olla myös oman tulotason kohentaminen: mitä parempi ole työssäsi, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on alkaa tienaamaan enemmän. Kouluttautumalla voit parantaa omia ammatillisia lähtökohtiasi. Et ehkä enää mieli takaisin koulunpenkille, mutta omaa ammatillista kenttää voi laajentaa myös erilaisten kurssien avulla.

Omia ideoita kannattaa myös lähteä kehittämään seuraamalla mielenkiintonsa kohteita. Moni päätyy saamaan esimerkiksi oman harrastuksensa kautta lisätuloja. Jos esimerkiksi harrastat käsitöitä, voit alkaa myymää töitäsi netissä tai ottaa vastaan tilauksia. Oli ideasi sitten mikä tahansa, kannattaa käsittää rahan tienaaminen mahdollisimman laajasti.

Jos tulosi ovat tällä hetkellä pienet, voit siirtää varakassaan vaikka vain muutaman kympin kuussa. Myös sijoittamisessa jo hyvin pienillä summilla pääsee alkuun. Moni ei vain tiedä tätä. Voit alkaa laittamaan esimerkiksi rahastoon muutaman kympin kuussa ja ajansaatossa rahaa saattaa kertyä paljon enemmän kuin vain rahojen makuuttaminen käytännössä nollakorkoisella tilillä. Kuka tahansa voi alkaa sijoittajaksi. Mutta harva uskoo tähän. Kannattaa aivan ehdottomasti tutustua omiin mahdollisuuksiinsa alkaa sijoittamaan rahaa, vaikka mahdollisuudet tuntuisivatkin minimaalisilta. Voit yllättyä, kuinka vaivatonta oman varallisuuden kartuttaminen on, kun siitä vain pääsee jyvälle.

Sijoittaminen

Jos et ole aikaisemmin sijoittanut, kannattaa aloittaa tutustumalla sijoittamisen alkeisiin. Se, miten kannattaa sijoittaa, riippuu paljon siitä, millaisella aikavälillä aikoo sijoittaa. Lähtökohdaksi voidaan ottaa, että sijoituksien tuottoja ja riskejä kannattaa arvioida. Perussääntönä on myös, ettei kannata sijoittaa rahaa, jota ei ole valmis menettämään, koska sellainen riski on aina olemassa. Rahoja kannattaa sijoittamisessa myös hajauttaa, eikä kaikkia rahoja kannata laittaa samaan kohteeseen. Aluksi voi olla hyvä sijoittaa matalalla riskillä ja myöhemmin voit alkaa kasvattamaan panoksi osalla rahoista.

*REKLAAMI

Koskaan ei kannata uskoa hurjiin lupauksiin sijoitusten tuotoista. Tässäkin asiassa kannattaa sinänsä olla realisti. Liikkeelle kannattaa aina lähteä maltilla. Omasta pankista voi esimerkiksi saada neuvontaa sijoittamisen alkuun pääsemisessä.

Tarvitsetko rahaa heti?

Joskus säästämiselle ei ole aikaa, vaan rahaa tarvitaan heti. Tällöin voidaan tarvittaessa turvautua lainarahaan. Moni päätyy elämänsä aikana ottamaan netistä kulutusluoton jopa useamman kerran. Joskus voi olla, että omat luottotiedot ovat menneet aikaisempien maksuvaikeuksien takia. Jos oma taloutesi on suhteellisen tasapainoinen, voit tietysti harkita myös uuden lainan ottamista. Rahaa netistä ilman luottotietoja Suomessa – onko se mahdollista? Yleensä lainaa ei voi saada ilman puhtaita luottotietoja. Silti Suomessa toimii kulutusluottoja myöntäviä rahoituslaitoksia, jotka joissain tapauksissa myöntävät lainaa myös henkilöille, joilla on maksuhäiriömerkintä. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että olet jo hoitanut kaikki myöhässä olleet maksut ja maksanut vanhat lainasi pois. Tällöin jotkut luottolaitokset saattavat olla valmiita myöntämään lainaa. Lainan ehdot saattavat kuitenkin olla tiukat, joten joskus kannattaa harkita myös takaajan ottamista, jos haluat saada itsellesi kohtuuhintaisen lainan.

Rikkaaksi ei lainarahalla ehkä tulla, mutta se voi kuitenkin auttaa tasapainottamaan omaa taloutta silloin, kun on tiukkaa. Lainaa kannattaa aina ottaa harkiten ja oman maksukyvyn mukaan. Melkein jokainen ihminen ottaa jonkinlaista lainaa elämänsä aikana. Siksi lainan ottamisen ei tarvitse olla mikään häpeä. Jos kuitenkin mielit kasvattaa omaa varallisuutta, kannattaa alkaa vaikka heti kartoittaa keinoja, joiden avulla voit alkaa ottamaan askeleita kohti omaa rikasta elämää. Ei kannata odotella, sillä nyt tehdyt muutokset kantavat hedelmää pitkälle tulevaisuuteen!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI