Blogimerkintöjä

Sinustako rahan säästäjäksi?

Moni haluaisi säästää rahaa, mutta ei tiedä miten. Nykyisin iso osa suomalaisista ei säästä rahaa ollenkaan. Yleensä tämä tarkoittaa sitä, että rahaa ei jää ollenkaan säästöön niin sanotun pahanpäivän varalle. Silti olisi kiva, jos oma pesämuna alkaisi pikkuhiljaa kertyä sukan varteen. Säästäminen tuo paitsi vakautta omaan talouteen niin myös mielenrauhaa, kun tiedetään, että tiukan paikan tullen ei olla aivan tyhjän päällä. Siispä miten säästää rahaa? Yksinkertaisten käytännön vinkkien avulla rahan säästämisestä voi tehdä suhteellisen helppoa. Vaikka rahan säästäminen voi joskus tuntua vaikealta, mutta hyvät säästövinkit voivat auttaa alkuun!

Mistä voit säästää rahaa?

Säästäminen arjessa voi tuntua joskus aivan mahdottomalta tehtävältä. Rahaa voi kuitenkin usein säästää yllättävissä kohteissa. Monella on esimerkiksi pinttyneitä tottumuksia, joita karsimalla voidaan kuukausi tasolla tehdä mukavia säästöjä. Esimerkiksi toistuva pieni rahankäyttö päivittäin saattaa kuulostaa harmittomalta, mutta todellisuudessa siihen saa menemään sievoisin summan rahaa, jos et ollenkaan kiinnitä huomiota omaan rahankäyttöön. Jokapäiväinen lounas tai erikoiskahvit saattavat viedä yllättävän ison osan budjetistasi. Jos aikeena on säästää rahaa nopeasti, voi olla aika kiinnittää huomiota näihin tapoihin. Tarkoituksena ei tietenkään ole, että kaikista elämän pienistä iloista tulisi luopua, mutta omaa rahankäyttöä kannattaa järjestää myös arjessa, koska sen kautta voidaan saada aikaan ihan oikeita säästöjä.

Moni yllättyy, kuinka helposti säästöjä voidaan saada aikaan pienistäkin tuloista. Esimerkiksi omien kulutustottumusten muuttaminen on listan kärjessä, kun aletaan oikeasti puhua rahan säästämisestä. Säästö se on pienikin säästö, kuten sanotaan. Vuosi tasolla näistä pienistä säästöistä saattaa kuitenkin kertyä varsin mukava summa rahaa.

Miltä rahan säästäminen voisi sitten näyttää käytännössä? Ylimääräisten menojen karsiminen tuntuu olennaiselta, mutta käytännön toteuttaminen jää usein epäselväksi. Voit esimerkiksi alkaa kiinnittämään huomiota ruokalaskuihisi ja alkaa tekemään parempia valintoja ruokakaupassa. Tai voit valmistaa oman lounaan kotona, ja säästää melkoisen summan rahaa päivittäisissä kustannuksissa. Voit aina alkaa tarkkailemaan, mihin rahasi oikeastaan menevät ja alkaa karsimaan sellaisista menoista, joista olet ainakin osittain valmis luopumaan. Esimerkiksi monen erikoiskahvin ja lounaan sijaan, voit vaikka hemmotella itseäsi kerran viikossa. Kaupassa taas kalliiden eksoottisten hedelmien sijaan, voit alkaa suosimaan kauden hedelmiä ja vihanneksia. Tämä säästää niin rahaa kuin luontoa. Samalla kun lompakko paksuuntuu, saat myös hyvän mielen. Arjen valinnoilla voidaan vaikuttaa omaan talouteen kaikista nopeitten. Jos sinulla on suunnitteilla varsinainen säästökuuri, kannattaa tarkastaa seuraavat vinkit säästökuurin ajaksi.

Vinkkejä säästökuurille

  • Älä osta mitään ylimääräistä. Tämä koskee kaikkia ostoksiasi niin ruokakaupassa kuin kaikkia turhia hankintoja. Unohda siis shoppailu hetkeksi ja osta vain se, mitä oikeasti tarvitset.
  • Mene kauppaan aina ostoslistan kanssa. Kun suunnittelet etukäteen, mitä olet ostamassa, vältyt paljon helpommin ylimääräisiltä houkutuksilta. Näin säästyy yleensä helposti rahaa, kun hetken mielijohteesta tehdyt ostokset jäävät kauppaan. Kun ostat kerralla kaiken tarvittavan, vältyt myös turhilta ylimääräisiltä reissuilta ruokakauppaan.
  • Laita luottokortti jäihin muutamaksi kuukaudeksi. Jos sinulla siis on käytössäsi luottokortti, laita se hetkeksi sivuun. Luotolle on helppo ostaa asioita, koska niitä ei välittömästi tarvitse maksaa. Luottokortin käytön rajoittaminen voi kuitenkin olla hyvä keino säästää rahaa ja turha ostelu vähentyy.
  • Tee oma budjetti. Oman budjetin tekeminen on myös yksi olennainen tekijä rahan säästämisessä. Kun tiedät tulosi ja menosi, on sinun paljon helpompaa hallita omaa taloutta. Älä siis aliarvio oman budjetin tekemisen tärkeyttä.
  • Siirry käyttämään käteistä. Voit vaikka asettaa itsellesi viikkobudjetin ja sitten nostaa rahaa sen puitteissa viikon ajaksi. Näet silloin koko ajan, paljonko sinulla on rahaa jäljellä budjetistasi, jolloin rahankäytön hallitsemisesta tulee paljon helpompaa.
  • Avaa itsellesi säästötili. Jos sinulla ei vielä ole omaa säästötiliä, voi olla hyvä idea avata sellainen. Siirrä joka kuun alussa tietty summa rahaa säästötilille ja pikkuhiljaa sinulle alkaa kertymään mukava summa rahaa.

Aina rahan säästäminen ei ole mahdollista tai omassa taloudessa ollaan syystä tai toisesta ajauduttu tiukkaan tilanteeseen. Oli tilanteesi mikä tahansa, voit harkita myös pienen lainan ottamista oman talouden tasapainottamiseksi. Jos rahaa ei vielä ole kertynyt säästöön, voi lainaratkaisu osoittautua kultaakin kalliimmaksi vaihtoehdoksi. Kannattaa huomata, että myös lainojen koroissa voi säästää: kilpailuttamalla lainasi viisaasti, voit todella säästä jopa satoja euroja pienen lainan kohdalla. Suuremman lainan kohdalla voidaan puhua jopa tuhansista euroista.

Mistä löytää motivaatio rahan säästämiseen?

Usein ihmiset sanovat, että omat tulot eivät riitä säästämiseen. Kyse on kuitenkin ennen kaikkea omasta motivaatiosta saada aikaan säästöjä. Säästäminen ei siis missään tapauksessa ole mahdotonta, vaikka sinulla olisikin suhteellisen pienet tulot. Ei ne suuret tulot vaan pienet menot, kuten sanotaan. Omien tulojen määrään ei ainakaan suoralta kädeltä voida vaikuttaa. Sen sijaan omaan kulutukseen voidaan vaikuttaa vaikka heti. Jos budjetoit menosi oikein, voit saada säästöjä aikaan varsin helposti.

Aluksi onkin tärkeää pohtia syitä sille, miksi ylipäätään halutaan alkaa säästämään rahaa. Kun sinulla on tiedossa hyviä motivaattoreja, on silloin paljon helpompaa pyrkiä tavoitteitaan kohti. Alussa voi vaikka laittaa ylös paperille omat tavoitteet, oli kyse sitten pesämunan rakentamisesta tai lomamatkaa varten säästämisestä. Vakaan taloudellisen tilanteen ei tarvitse olla liian vaikeaa, kunhan tiedät, mitä teet.

Elämässä tulee kuitenkin eteen monenlaisia tilanteita. Jos säästäminen ei oikeasti ole mahdollista tai joudut turvautumaan jopa lainarahaan, voit hyväksyä senkin osaksi elämää. Voit alkaa säästämään rahaa sitten kun oma elämäntilanne antaa siihen myöden.

Opettele uusia tapoja

Kaikki eivät suinkaan ole syntyneet säästäjiksi. Mutta jokainen voi kuitenkin opetella uusia tapoja. Säästäminen on melkein kuin taitolaji, ja harjoittelu tekee mestarin tässäkin tapauksessa. Toisille se saattaa olla helpompaa ja toisille vaikeampaa. Joillekin varsinkin alku saattaa tuntua vaikealta. Kannattaa kuitenkin ainakin säästökuurin aikana pysyä sovituissa rajoissa ja katsoa mitä tapahtuu. Esimerkiksi omien lounaiden tekeminen saattaa aluksi tuntua vaivalloiselta, mutta uusista kokeiluista muodostuu usein nopeasti tapa. Jatkuvaan kontrolliin ei välttämättä tarvitse pyrkiä, mutta uusien toimintatapojen luominen vaatii aluksi hieman sitoutumista. Lopulta kokonaisuus on paljon tärkeämpi kuin yksittäiset tavat. Jos kuitenkin haluat oikeasti säästää rahaa, tulee sinun pohtia myös konkreettisia keinoja sinne pääsemiseksi.

*REKLAAMI

Säästämisessä on usein kysymys tietoisista valinnoinnoista ja omien toimintatapojen muuttamisesta. Aivan kaikesta ei ole tarkoitus luopua ja joskus voidaan turvautua myös lainarahaan. Omasta talouden suunnittelusta ei kannata ottaa liikaa stressiä – oman asenteen muuttaminen saattaa myös auttaa. Jos otat positiivisen asenteen raha-asioiden hoitamiseen sujuvat asiat yleensä paljon paremmin. Kuinka säästää rahaa silloin, kun on tiukkaa? Aina ei ole tarvis säästää, vaan joskus lainaraha on juuri se, mitä tarvitset. Kun suunnittelet lainan ottamista: valitse paras tarjous. Näin takaat itsellesi hyvän lainan ja säästät samalla lainan kuluissa.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI