Blogimerkintöjä

Taloudenhallinnan 10 hyvää

Talouden hallinta on jokaiselle tuttua. Talouden hallinta on rahankäyttöä. Se on päivittäistä toimintaa, mietitpä sitä tai et. Rahankäyttö itsessään vaatii tietoa ja taitoja. Se vaatii halua sekä rohkeutta. Toisaalta mielessä on hyvä pitää myös terve maalaisjärki, jotta mopo ei karkaa tallistaan ihan noin vain.

Pahimmat sudenkuopat talouden hallinnan projektissa ovat ehdottomasti sähköpostiin ilmestyvät ”luottoa netistä” -tyyppiset mainokset. Eivätkä kodinkoneliikkeiden kulutus- ja joustoluottotarjoukset tai postimyyntiyritysten osamaksutilit ainakaan tee matkasta yhtään tasaisempaa.

Taloudenhallinnan 10 hyvää esittelee sinulle käytännönläheisiä ja yksinkertaisia, aloittelijalle suunnattuja vinkkejä miten lähteä kiristämään lompakon nyörejä ja saada oma talous täydellisesti haltuun. Matka on pitkä, mutta ei suinkaan mahdoton, ja helpot neuvot auttavat sinua tasapainottamaan talouttasi. Höristä korviasti niin katsotaan mitä hyvää saamme taloudessasi aikaan.

Tasoitusta talouden hallintaan

Talouden hallinnan voi aloittaa kuka tahansa. Sinun tarvitse olla taloustieteen professori eikä valveutunut finanssi-ihminen. Talouden hallinnan aloitukseen ei tarvita alkupääomaa – tarvitaan pitkäjänteisyyttä ja määrätietoista asennetta. Mielessä kannattaa myös pitää sanonta: aika on rahaa.  Eikä tervettä maalaisjärkeäkään kannata jättää välille. Helppoa, eikö totta? Kuka tahansa voi siis ryhtyä oman elämänsä taloustieteilijäksi. Periaatteessa kyllä, mutta vielä löytyy yksi adjektiivi kuvaamaan sitä mitä talouden hallinta on, nimittäin kurinalaista. Kurinalaisuus on varmasti monelle se suurin kynnyskysymys. Mikäli sinusta tuntuu, että oma kurinalainen asenne ei täysin pysy kurin alla, hanki ammattilaisesta apua.

Oman talouden hallinta tulee aloittaa suurimmista tekijöistä. Kun suuret tekijät ovat saatu haltuun ja mopo käyntiin, on aika mennä pienempiin yksityiskohtiin. Oman talouden hallintaan ja ylläpitoon et tarvitse erillisiä tietokoneohjelmia, sillä kansakoulusta tuttu ruutupaperi käy vallan mainiosti raha-asioidesi ylläpitämiseen. Nykyisin avuksi ovat saapuneet myös älypuhelimiin ladattavat talouden hallinnan sovellukset, joista löytyy eritasoisia versioita niin aloittelijoille kuin edistyneemmillekin pörssihaille.

1. Opiskele talouden perustiedot

Kumarra taloustiedettä ja opiskele perustiedot, jotta pysyt kärryillä alati muuttuvassa maailmassa talouden näkökulmasta.  Talouden perusteisiin löytyy nykyisin useita mielenkiintoisia kirjoja – valitse omasi.

2. Budjetoi ja aikatauluta

Oman talouden hallinta on hyvä aloittaa talouden perusteiden opettelemisen jälkeen perusbudjetoinnilla. Kirjaa ylös palkka ja muut mahdolliset lisätulot, jotka saat kuukaudessa. Saamistasi tuloista miinustamalla kaikki menot, saat tietoosi summan joka sinulla kuukausittain jää ylimääräiseksi. Mikäli viivan alle jäisi miinusmerkkinen summa, on budjettisi tällöin ylittynyt.

3.  Kilpailuta

Kilpailuttaminen on nykyään monen asian a ja o. Viitseliäisyys palkitaan ja kilpailuttamisen avulla voit säästää vuodessa sievoisen summan. Etsi aina tarpeeseesi sopiva ratkaisu. Kilpailuta puhelin-, netti- ja sähkösopimus. Myös vakuutukset kannattaa kilpailuttaa, sillä markkinoilla on tarjolla lukematon määrä erilaisia vakuutuksia ja niiden tarjoajia.

*REKLAAMI

4. Opettele säästämään

Opettele laittamaan joka kuukausi pieni summa säästötilille. Voit automatisoida summan siirron käyttötililtäsi säästötilille. Summan ei tarvitse olla suuri vaan jo pienikin summa riittää. Kyse on säästämisen opettelusta.

 5. Hankkiudu eroon luottokorteista

Luottokortti on maksuväline ja sen käyttäjä voi sen avulla tehdä ostoksia luotolle. Luottokorttiostokset laskutetaan yleisesti jälkikäteen kerran kuussa.  Luottokortteja tai pankkikortteja luotto-ominaisuuksilla myönnetään nykyisin hurja määrä; niitä saa lähes mistä tahansa. Luottokortteja ei kannata kerätä ja turvautua maksamaan niillä. Yksi luottokortti riittää, mutta ennen sen hankkimista, muista vertailla ja kilpailuttaa luottokortteja tarjoavat yritykset, sillä koroissa ja kuluissa on paljon eroja. Mikäli lompakostasi löytyy useita luotto-ominaisuuksilla varustettuja kortteja, leikkaa ne yksinkertaisesti kahtia ja maksa ne pois.

6.  Analysoi kulutustottumuksiasi

Analysoi omaa kulutuskäyttäytymistä ja kulutustottumuksia. Pienillä muutoksilla tuhlaripojastakin voi kuoriutua hallittu rahankäyttäjä.

7. Ota käyttöön talouden hallinnan puhelinsovellukset

Pelkkä kuittien tuijottelu sekä verkkopankin saldon kyttääminen eivät lopulta kerro mitään siitä, mihin rahavarasi hupenevat. Näiden tietojen perusteella et myöskään pysty kontrolloimaan rahankäyttöäsi. Älypuhelimiin on nykyisin saatavilla useita erilaisia sovelluksia, joiden avulla omaa talouttaan voi pitää käteväsi yllä ja jonka avulla voi lisäksi analysoida omia menojaan.

8. Älä ota lisää lainaa

Mieti hankintojasi, ovatko ne todellisia ja ovatko ne lainarahan arvoisia? Älä hae lisälainaa hetken mielijohteesta tai mainosten houkutusten myötä. Lainan ottaminen tietää aina lisäkuluja. Jos alkuperäinen budjettisi ei kestä lisäkuluja, on parempi jättää etelänmatka talvella tekemättä kuin päätyä maksamaan perintäkuluja satojen eurojen ansiosta. Huomioithan myös, että luottokortit ovat tavallaan lisälainaa joten myös niiden käyttöä kannattaa pyrkiä välttämään viimeiseen saakka.

9. Maksa laskut ajoissa

Monilla nykyajan kansalaisilla on ajatus maksaa laskut kerran kuukaudessa. Tuo ajatusmalli ei päde sillä laskut tulevat aina hoitaa ajallaan, sanoipa kuka mitä tahansa muuta. Laskujen eräpäivät eivät aina ole juuri samana päivänä.

Maksaessasi laskut ajallaan vältyt viivästyskoroilta ja myöhästymiskuluilta. Maksa aina ensin asumiseen liittyvät kustannukset, lainanlyhennykset ja luottokorttilaskut, jonka jälkeen maksa muut laskut niiden eräpäivinä.

10. Mieti vaihtoehtoja

Pelkkä puhe ja vinkit eivät auta ketään – siispä on alettava tuumasta toimeen. Kun olet tehnyt kaikki perustoimet oman taloutesi ylläpidossa ja ole ehkä jopa saanut pienen alkupääoman säästötilille, on aika miettiä muita vaihtoehtoja. Mitä voisit tehdä lisätäksesi rahavirtaa pankkitilillesi? Voinko muuttaa päivittäisessä käyttäytymisessäni jotakin? Voisinko myydä ylimääräisiä tavaroita vaikkapa kirpputorilla? Voisinko olla tietyn ajan ns. ostolakossa?

Ongelmatilanteet kuriin

Maksuongelmiin voi ajautua niin pienituloinen, keskituloinen tai hyvätuloinen. Maksuvaikeudet eivät kysy sitä kuinka paljon tienaat kuukaudessa tai vuositasolla. Jos laskun maksuissa tai muissa talouteen liittyvissä asioissa alkaa ilmetä viivästymisiä ja ongelmia; rahat eivät riitä tai talous on jostakin syystä epätasapainossa, on tärkeää, että otat heti yhteyttä lainanantajiin sekä yrityksiin joiden laskut ovat myöhässä tai mahdollisesti myöhästymässä. Maksu- ja talousvaikeudet ovat hyvä saada kuriin ajoissa.

Lisäksi apua on tarjolla myös ammattilaiselta ja sitä kannattaa hakea, jos oma taloudenhoito ja laskujen maksu alkavat kulkea kolmipyöräisellä. Avun hakemisessa ei ole mitään noloa eikä siinä ole mitään uutta. Oikeastaan talousvaikeuksien myöntäminen ja avun hakeminen kertovat vilpittömästä halusta hoitaa raha-asiat, vaikka tilanne saattaisi tilapäisesti olla vaikea ja taloudellinen ahdinko olisi vienyt yöunet.

Kokonaisuus kasaan

Rahan käyttäminen vaatii siis talouden hallintaa, mutta myös tietämystä. Talouden perusteet opettelemalla, olet jo askeleen edempänä. Yleensä askelten ottaminen onkin helpompaa kuin paikallaan seisominen, sillä silloin voi tehdä muutoksia, mikäli näyttää ettei talouden hallinta onnistu. Jos oman talouden hallinta tuntuu vaikealta ja työläältä, kannattaa hakea apua; esimerkiksi kunnan talous- ja velkaneuvonnasta saa apua samoin kuin omasta pankista.

Talouden hallinnan kymmenen hyvää käskyä on tuonut sinulle esiin yksinkertaisia tapoja kuinka saat raha-asiasi kuriin tai ainakin voit tiukentaa ohjaksia. Jos olet höristänyt korviasi ja saanut aivonystyräsi hyrräämään, on aika ryhtyä toimeen. Taloudesta ja rahasta puhuminen ovat hyvin tunnepitoisia asioita ja monesti niihin liittyy myös kulttuurillisia ominaisuuksia.

Talousasiat koetaan valitettavasti kielteisenä ja puuduttavana asiana. Loppukaneettina voit miettiä omaa suhdettasi rahaan ja talouteen ja minkälaisia tunteita aihe sinussa herättää; taloustieteilijä Walter Williams on tiivistänyt kokonaisuuden hyvin yhteen lauseeseen, ” tunteelliset asiat vaativat maltillisen analyysin”.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI