Blogimerkintöjä

Tästä syystä liikunta auttaa tienaamaan enemmän töissä

Moni huokaisee helpotuksesta koululiikunnan lakattua, mutta sitäkin useampi löytää iloa elämäänsä liikkumisen kautta. Liikunta paitsi auttaa pysymään kunnossa fyysisesti ja henkisesti, mutta voi myös helpottaa painonhallintaa ja jopa näkyä parempana palkkana. Useissa kansainvälisissä tutkimuksissa säännöllinen liikunta on yhdistetty korkeampiin palkkoihin monista eri syistä.

Palkkaero voi olla merkittävä

Et ehkä saa rahaa suoraan käteen kuten huippuatleetit ja liikunnanohjaajat, mutta liikkuminen voi tuoda lisää rahaa taskuusi epäsuorasti. Ero on niin merkittävä, että sen huomiotta jättäminen on vaikeaa. Uusien tutkimusten mukaan säännöllisesti liikuntaa harrastavilla työntekijöillä voi olla jopa 9 % parempi palkka kuin vähemmän liikkuvilla kollegoillaan.

Syy tähän on toistaiseksi hieman epäselvä. Tutkijoilla on monia teorioita ja aiempien tutkimusten tuloksia, jotka osittain selittävät tuloksen. Liikunnan on muun muassa todistettu parantavan aivojen toimintaa, energiatasoa sekä ihmisen olotilaa, mistä syystä se todennäköisesti myös parantaa tehokkuutta työssä. Lisäksi liikuntaa harrastavilla ihmisillä arvellaan olevan parempi itsekuri kuin muilla työntekijöillä, mikä voi myös osaltaan aiheuttaa palkkaeron.

Vaikka lisätutkimuksia vielä tarvitaan, ovat monet aiemmat tutkimukset osoittaneet samansuuntaisia yhteyksiä. Esimerkiksi painon ja palkan kohdalla on todettu yhteys etenkin naisten kohdalla. Ylipainoisten naisten palkat nimittäin ovat usein matalampia kuin normaalipainoisten mies- tai naistyöntekijöiden. Palkka oli keskimäärin jopa 18 % matalampi; ja lisäksi ylipainoisilla todettiin pienemmät tulot yleisestikin ottaen, vaikka ylipainoisten miesten kohdalla palkkaero ei ollut aivan yhtä suuri. Palkkaeron syiksi epäiltiin ennakkoasenteita ja työntekijöiden heikompaa itsekuria.

Eräässä suomalaistutkimuksessa vertailtiin kaksosten välisiä eroja, ja tutkijat saivat myös selville, että aktiivisesti liikkuvat kaksoset tienasivat työssään enemmän kuin vähemmän liikkuvat sisaruksensa. Voi jopa olla, että aktiivisesti liikkuvilla on vähemmän tarvetta ottaa pikalaina kuin passiivisemmilla työkumppaneillaan.

Miksi liikunta vaikuttaa niin paljon?

Kuten edellä mainittiin, liikunnan arvioidaan vaikuttavan palkkaan useista syistä. Yhden syyn arveltiin olevan parempi itsekuri, mutta liikunta myös parantaa muistia ja aivojen toimintaa lyhyellä aikavälillä. Tästä syystä esimerkiksi aamulla treenaavat saattavat tulla töihin muita työntekijöitä virkeämpinä.

*REKLAAMI

Aamuliikuntaa pidetään erityisen hyödyllisenä. Lihaskuntoliikunta myös nostaa energiatasoja, mikä voi aamuliikkujien osalta suoraan vaikuttaa suorituskykyyn töissä. Reippaan liikunnan aikana lihaksiin, kudoksiin ja sisäelimiin kulkeutuu happea ja ravintoaineita, minkä ansiosta keho virkistyy.

Liikunta vaikuttaa lisäksi hormoneihin. Esimerkiksi aamulla reippaan lihaskuntoliikunnan jälkeen ihmiset kokevat vähemmän näläntunnetta kuin ilman liikuntaa, selvisi erään englantilaisyliopiston tutkimuksessa. Vaikka liikunnassa kuluu kaloreita ja tulee nälkä, on silti vähemmän todennäköistä että aktiivinen liikkuja ylensyö. Liikunta myös parantaa aineenvaihduntaa, mikä on tärkeää etenkin istumatyössä oleville.

Kuinka paljon pitäisi sitten liikkua, jotta pääsee käsiksi hyötyihin?

Aktiiviseksi liikunnaksi määritellään valtaosassa tutkimuksia n. 3 tuntia liikuntaa viikossa. Kolme tuntia reipasta liikuntaa riittää ylläpitämään peruskuntoa, kun taas 4—5 tuntia auttaa parantamaan omaa kuntoa merkittävästi. Mikäli haluaa parantaa elämänlaatua liikunnalla, on usein hyvä idea aloittaa kevyesti ja kokeilla lajeja, jotka itseä kiinnostavat. Punttisalilla huhkiminen ilman nautintoa on harvoin hyvä idea, sillä vastenmielinen liikunta jää jossain vaiheessa helposti pois, kun taas itselle mukavaa lajia on helppo jatkaa.

Liikunnan ajankohta on vähemmän tärkeä, mutta aamuliikkujia arvellaan usein menestyvämmiksi. Tämä johtuu paitsi siitä, että aamuinen liikunta parantaa energiatasoja ja aivotoimintaa, mutta myös siitä, että liikkuminen aamulla vaatii järjestelykykyä ja itsekuria. Kun päättää harrastaa liikuntaa aamulla, jää myöhemmin päivällä aikaa muihin asioihin.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI