Blogimerkintöjä

Verkossa shoppailu on yhä suositumpaa – miksi tehdä ostokset verkossa?

Verkossa ostosten tekeminen on monelle arkipäivää. Monet ihmiset eivät välttämättä nauti shoppailusta paikan päällä ollenkaan. Verkossa saa rauhassa katsella vaihtoehtoja ja tuotteilla on aina vaihto- ja palautusoikeus, myös tuotteissa, joissa oikeassa kaupassa ei olisi palautusoikeutta. Verkossa shoppailu on paitsi kätevää niin myös erittäin turvallista. Myös maksamiseen tarkoitettuja palveluja on nykyään monia, eikä esimerkiksi luottokortti välttämättä ole pakollinen ostosten tekemiseen.

Joitakin kuluttajia kuitenkin huolettaa, onko verkossa ostosten tekeminen todella niin turvallista kuin sanotaan. On olemassa tarinoita, joissa omat tunnistetiedot ovat joutuneet vääriin käsiin tai Kiinasta tilatulle tuotteelle ei olekaan palautusoikeutta. Joskus joihinkin verkkoyrityksiin voi olla vaikea saada yhteyttä. Tällaisten merkkien tulisi kuitenkin toimia itsessään hälytysmerkkinä. Siksi ensimmäinen sääntö onkin, että palveluntarjoaja on luotettava ja tunnettu taho, jolloin turvallisuus kriteereihin ollaan varmasti kiinnitetty huomiota. Kuluttajan tulee myös aina tietää mihin ehtoihin hän on sitoutumassa. Vaikka aikaisemmin mainittiin, että verkossa ostetuilla tuotteilla on aina palautus ja/tai vaihto-oikeus, on olemassa muutamia tapauksia, joissa he suostuvat tuotteen palautukseen tai vaihtoon vain hyvin tiukasti rajatuissa tilanteissa. Tällainen on kuitenkin jo omiaan herättämään epäilyksiä.

Yleisesti ottaen verkossa shoppailu, niihin tarkoitetut sivustot ja maksutavat ovat kuitenkin varsin turvallista muutamia ikäviä esimerkkejä lukuun ottamatta. Kannattaa kuitenkin luottaa omaan parhaaseen arvosteluunsa, ja mikäli sivusto on sinulle uusi tai sinulla on asian tiimoilta joitakin epävarmuuksia, kannattaa miettiä kahteen kertaan kannattaako sivuston kautta tilata mitään. Suurimmaksi osaksi verkossa ostosten tekeminen on kuitenkin täysin luotettavaa, ja voit rauhassa nauttia siitä täysin siemauksin.

Mitä verkossa kannattaa ostaa?

Verkossa voi tänä päivänä ostaa melkeinpä mitä tahansa, päivittäistavaroista ja ruokaostoksista ulkomaanmatkoihin. Enää ei ole paluuta aikaan, jossa kivijalkamyymälät olisivat välttämättä se suosituin vaihtoehto. Siksi monella liikkeellä on nykyisin myös verkkokauppa, ja joskus se on myös välttämätöntä myynnin kannalta. Moni tekee jopa suurimman osan viikoittaisista ruokaostoksista verkossa.

On kuitenkin ylivoimaisia tuotteita, jotka ostetaan joko tavarana tai palveluna verkon välityksellä. Esimerkiksi hotellivaraukset hoidetaan nykyään lähestulkoon kokonaan verkon välityksellä ja vieläpä usein kolmannen osapuolen välityksellä. Lentoliput ja laivamatkat hommataan myös verkosta ja yhä vaan useammin myös pakettimatkat. Verkossa pääsee myös helposti vertaamaan eri palveluntarjoajien hintoja ja ominaisuuksia ja omalle ostokselleen on mahdollista löytää markkinoiden paras hinta ilman, että joudutaan ravaamaan kymmentä liikettä läpi. Myös kulutusluotot kannattaa katsastaa verkossa. Esimerkiksi omasta pankista haettava laina saattaa olla hyvinkin kallis koroltaan. Sen sijaan verkosta voi löytää parhaat lainatarjoukset sekä saat selville, mistä löytyy Suomen halvimmat lainat.

*REKLAAMI

Myös vaatteita ja asusteita ostetaan ahkerasti verkossa, ja monista on mukavampaa sovittaa vaatteita rauhassa omassa kotona. Aina ei ole enää tarvis edes ostaa itse fyysistä tuottetta, vaan esimerkiksi kirjoja myydään nykyään digitaalisessa muodossa ja ne ovatkin saavuttaneet valtaisaa suosiota. Myös elektroniikkaa ostetaan verkossa ahkerasti. Niin matkapuhelimet kuin tietokoneet ja muu elektroniikka tekevät kauppansa verkossa.

Hyviä syitä verkossa ostamiseen:

Ostosten tekemiseen verkossa on olemassa monia eri syitä. Tässä muutama olennainen tekijä siihen, miksi verkossa ostamisesta on tullut niin suosittua:

  • Verkossa ostaminen on erittäin vaivatonta: sinun ei tarvitse fyysisesti mennä mihinkään, vaan ostokset voi tehdä vaikka kotisohvalta käsin.
  • Tuotteiden löytäminen on helppoa: voit syöttää hakukenttään juuri ne ominaisuudet joita tuotteelta haluat, hintaluokkineen päivineen.
  • Hinnat saattavat olla perinteisiä liikkeitä matalammalla. Monet kuluttajat tietävät tämän ja suosivat siksi verkkokauppoja monissa ostoksissa.
  • Halutaan ostaa jotakin erikoista: on mahdollista, että haluamaasi tuotetta tai palvelua ei ole saatavilla Suomesta. Silloin verkkokauppa on itsestään selvä valinta.
  • Tuotteiden ja palvelujen vertaaminen netissä on todella helppoa. Tämä on yksi ylivoimainen syy tehdä ostokset verkossa: niin hintoja kuin eri ominaisuuksia voidaan helposti verrata keskenään ilman kaupoissa ravaamista.
  • Vältät myyjät ja heidän myyntipuheensa: moni haluaa tehdä ostoksensa rauhassa ilman, että joku sekoittaa omia ajatuksiaan. Ihmiset saattavat haluta välttää kaiken maailman myynti puheet, joten verkossa ostosten tekeminen sopii silloin mainiosti.

Maksumenetelmät

Verkossa maksamiseen on saatavilla useita eri maksuvaihtoehtoja, jotka eivät olisi mahdollisia varsinaisessa liikkeessä. Kunhan asiakkaan luottotiedot ovat kunnossa. Suomalaisten suosiossa ovat toki perinteiset maksutavat, kuten verkkopankissa maksaminen ja luottokortti. Mutta ostokset on useissa verkkokaupoissa saatavilla myös laskulle, joten hankinnoille on joskus saatavilla rutkasti maksuaikaa.

Joillakin verkkokaupoilla on myös käytettävissään hieman erikoisempia maksuvaihtoehtoja. Paypal on ollut jo pitkään markkinoilla, jonka lisäksi nykyään olemassa monenlaisia nettilompakkoja, joiden kautta voidaan maksaa verkossa monipuolisesti. Jotkut eivät välttämättä halua syöttää omia verkkopankkitunnuksiaan tai luottokorttitietoja millä tahansa sivustolla, joten erillisen palvelun käyttäminen saattaa olla houkuttelevaa.

Mistä tietää, että maksujen tekeminen on turvallista?

Yleisesti kannattaa huolehtia, että perusasiat ovat kunnossa tehdessäsi verkko-ostoksia. Älä siis ikinä tee ostoksia epäilyttävillä sivuilla ja varmista aina, että olet suojatussa yhteydessä, kun teet verkko-ostoksia. Omia tunnuksia ei myöskään koskaan saa luovuttaa esimerkiksi sähköpostin välityksellä, vaan aina pitää huolehtia, että maksun välittää luotettava palveluntarjoaja.

Kannattaa myös aina käydä läpi sopimusehdot, ikävien yllätysten välttämiseksi. Maksaessasi luottokortilla, voit turvallisuuden maksimoimiseksi varmistaa, että nettikauppa kuuluu Verified by Visa- tai Mastercard Securecode-palvelun piiriin. Tällöin asiointi on varmasti turvallista, ja kaikki parhaat verkkokaupat huolehtivat tällaisista seikoista.

Omia tietojaan ei siis kannata syöttää ihan millä tahansa sivustolla. Mutta yksinkertaisilla keinoilla voi kuitenkin varmistaa sivuston turvallisuuden ja voit huoletta tehdä ostoksesi.

Lue muiden kokemuksista

Verkossa asioidessa kannattaa myös aina turvautua vertaisarviointeihin. Mikään sivusto ei välttämättä ole täydellinen, mutta mikäli jokin sivusto on saanut toistuvaa palautetta turvallisuustekijöistään, on sitä ehkä syytä välttää. Parhaat sivustot saavat myös hyviä arvosteluja, joten muiden kuluttajien mielipiteisiin kannattaa tutustua.

Hyviä ja huonoja puolia

Moni haluaa nykyään tehdä ison osan ostoksistaan verkossa. Nykyään saa jopa ruokaostokset suoraan kotiovelle tehtyäsi ostokset verkossa. Vaikka palvelulle saattaakin olla pieni palvelumaksu, saattaa se olla hintansa väärti, sillä kuluttaja säästää omaa aikaa ja vaivaa. Tällöin voidaan viettää vaikka tunti enemmän aikaa oman perheen parissa arki-iltana, joka muuten kuiluisi ruokakaupassa.

Kaikesta löytyy kuitenkin myös huonoja puolia. Verkossa ei esimerkiksi pääse kokeilemaan tai sovittamaan tuotetta etukäteen, vaan lopullinen totuus selviää vasta, kun tuotteen saa käsiin kotona. Onneksi lähes aina tuotteille on vaihto- tai palautusoikeus, eikä periaatteessa muunlaiseen kauppaan kannata edes suostua.

Suurimmaksi osaksi verkossa ostosten tekeminen on turvallista, helppoa ja vaivatonta. Moni kuluttaja suosii verkossa shoppailua sen kätevyyden vuoksi. Arki on usein kiireistä, eikä aikaa ja jaksamista riitä kaupoissa juoksemiseen. Mikään ei kuitenkaan ole täydellistä vaan asioissa niin hyvät kuin huonot puolensa mutta usein verkossa shoppailu kuitenkin voittaa kaupoilla ravaamisen. Jos tuotteen joutuukin palauttamaan takaisin, on se pieni vaiva siitä, että sitä on saanut rauhassa tarkastella kotona ilman kiireistä ostopäätöstä kaupassa.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI